A misztérium Készítette: Lovász Lili, Süli Réka, Szekeres-Kovács Veronika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ EGRI VÁR ÉS ERŐDRENDSZER TURISZTIKAI ATTRAKCIÓINAK FEJLESZTÉSE
Advertisements

Iszlám teremtéstörténet.
A magyar színjátszás kezdetei
Készítette: Pánczél Emiliána Dolóresz 
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Reformkori színjátszások
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Az angol reneszánsz színház
Shakespeare Rómeó és Júlia
ADVENT.
A görög színház mint épület
Európai vonat Európa 2010 Kaposvár. benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2010” cím elnyeréséért.
A görög színház működése
Rejtélyek és megfejtőik
SZENT PATRIK IMÁJA.
SZENT PATRIK IMÁJA Urunk Jézus, te légy velünk,te légy előttünk!
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS ALAPJAI
Kis Angyalkák.
Moliere 24/B.
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
ADVENT Salmani Krisztián.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
A reformkori színjátszás
A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel
A Globe színház 18/A.
William Shakespeare és a színjátszás
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Hivatásos pedagógusok irányításával, modern eszközök alkalmazásával.
Szakértői Magyarázat Nézzék meg ezeket a tökéletes testeket: a lány gyönyörű és sovány, a fiú meg sportos fiatal.…. Nem kétséges, ezek csak németek lehetnek!
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Budapesti Nyári Fesztivál 2011 Céges rendezvények, csapatépítő programok ajánlat.
Filmezés alapjai, ötlet-forgatókönyv 6. témakör. A forgatókönyv játékfilmek és dokumentumfilmek írásban rögzített anyaga. Hasonló a szövegkönyv, amely.
Az idén a Céh csoportos kiállítását a közgyűlésünkön elfogadott javaslat alapján Gyulán rendeztük. Adódott a művésztelep és a kiállítás időpontjának.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében. Németh Antal Modern irányzatok felé érdeklődött expresszionista Szintetikus rendezés ‘’kukucska” színpad térszínpad.
Sík Ferenc: Csongor és Tünde
Egyszer volt, hol nem volt, egy gyermek megszületni készült.
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.
Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Dr. Németh Antal ( ) rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Paulay Ede rendezésében
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
ĦåℓℓǿฟєєИ Ҝǿ√áčṧ Ṁΐℓáή .
Középkori műveltség.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Műfaja: drámai költemény
Ember tragédiája Paulay ede.
ADVENT.
Nemzeti Színház szeptember 21.
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Madách Imre: Az ember tragédiája
Rendezte: Dr. Németh Antal
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája a színpadon
Iglódi István rendezése
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

A misztérium Készítette: Lovász Lili, Süli Réka, Szekeres-Kovács Veronika

A játék műfaji elnevezése Több elnevezése van: Németeknél passió vagy úrnapi játék Angoloknál miracle-play Franciáknál mystere de la passion.

A misztériumjátékok Színhelye: templomok -> város, vásártér, utcák Átalakult a társadalom is a városok megnőttek, megerősödtek, önkormányzatra törekszenek Színházi játékok profanizálódása Városok vetélkedni kezdenek, hogy melyik tud fényesebbet rendezni A szellemi irányítás a város kezében marad A gyakorlati munka és az anyagi gond a városi tanácsé A rendező polgári személy: városi jegyző, iskolamester, majd szerződtetett művész; mellettük áll a szcenikus, a színpadi „titkok” és látványosságok mestere

Rendező szereplők kiválogatása, betanítása -> rendezőpéldány, vezénylőpálca előadás bevezetése előkelőségek köszöntése közönség figyelemre intése végig a színen marad (karmester és súgó)

szereposztás Együttes zöme polgári személy Isten és Jézus - pap Magasabb rangú személyek - patríciuscsaládok tagjai Szolgák, angyalok, ördögök - inasok, mesterlegények Időnként hivatásos komédiások Színjátszók majdnem mindig férfiak

A színészek kötelességei Az együttes tagjának lenni megtiszteltetés - nem jár érte javadalmazás A tagok a próbák idején nem kocsmázhatnak Ha botrányt okoznak, kizárhatók Kiosztott szerepüket botbüntetés terhe alatt kötelesek elvállalni és megtanulni Színészi játék: csengő hang, ünnepélyes mozdulatok -> inkább komikus vagy ellenszenves szereplőknek van rá módja Néhány szerep életveszélyes

a naturális Kínzások, a vér Az előadásokban fontos szerepük volt A kínzásoknál a színészt a helyébe csempészett bábu helyettesíti, és azon minden elképzelhető rémséget jól láthatóan végrehajtanak Leköti a nézőket, akik hangosak, türelmetlenek a prédikálós szövegrész hallatán Különböző nemzetek különböző módszerekkel tartják fenn a rendet (pl.: franciák->kórus énekel, angoloknál az egyik főgonosz fegyelmezi a rendetleneket, németeknél az ördögök a közönség soraiba rontva a rendetlenkedőket a pokol torkába hurcolják)

A céhek szerepe a misztériumban Egy-egy jelenet valamelyik céh önálló produkciója A jelenetnek általában köze van a mesterségükhöz Jelmez- és kellékkészítés Főképp Angliában jellemző Pl.: pékek szolgálják fel és eszik meg az utolsó vacsorát, hajóácsoké Noé bárkája

Mai berendezések A francia szimultán színpadra hasonlítanak A nézőtérrel szemben van a 40-50 méter széles és 8-10 méter mély színpad A színpad jobb oldalán a tátongó sárkányfő és a pokol látható míg bal oldalán a mennyország, és alatta a paradicsom Előtte várszerű építmény Egy- egy színhelyet jelképező díszlet közti néhány lépés mérföldes helyváltoztatásokat jelent

Középkori női viselet