A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
Advertisements

Az innováció helyzete a régióban, főbb kihívások Magyar Dániel Győr, április 16. Győr, április 16.
Darvas Ágnes: A személyes szolgáltatások fontossága – hiányok, problémák, lehetőségek ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
1 Ferge Zsuzsa: A magyar „GYEP” ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Zala Megyei Irodája 2015-ben megvalósult programjaink.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
SZOCIÁLPOLITIKA ÉS GYEREKSZEGÉNYSÉG SZÉCSÉNY, 2007.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-Dunántúli régiók fejlődésére Dr. Reisinger Adrienn, egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Győr, 2012.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Szegénység és kirekesztés: tények és irányok Keresztények és a politika előadássorozat Szent Pál Akadémia február 26. Farkas Zsombor (MTA Gyerekprogram.
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A szakiskolák aktuális problémái
Mercedes-Benz-Iskola
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Megyei átlagos talaj pH-érték Osteoporosis % (primer-secunder) Csontritkulás és a környezet-elsavanyodás összefüggése (Osteoporosis Centrumok adatai,
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Gyermekvédelem.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Gyerekesélyek Magyarországon 2010
Gyorsjelentés a hajléktalan emberek kérdőíves adatfelvételéről
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
SZÁMVITEL.
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
„Út a munkához”program
A létminimum-számítás megújítása
Lehetőségek, tervek… JÖVŐKÉP.
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Szociális juttatások Írországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban - családi ellátások Gellérné Lukács Éva.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkagazdaságtani feladatok
Új pályainformációs eszközök - filmek
a hatékonyabb munkába segítésért
ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkagazdaságtani feladatok
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
A tehetséggondozás kihívásai
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Diszkrimináció a polgármesteri fogadóórára való bejelentkezésnél?
Előadás másolata:

A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram Iroda Lillafüred 2008. április 24-25

Szegénységben élő személyek aránya 2000-2007 között Forrás: Háztartás Panel és Háztartás Monitor TÁRKI

Szegénységben élő, gyermeket nevelő családok 2003-2007 között (személyek aránya) Forrás: Háztartás Panel és Háztartás Monitor TÁRKI

Szegénységben élő, gyermeket nevelő családok jellemzői 2003-2007 között (előzetes adatok)

„Vállalnak 120 millió gyereket – már elnézést, de így van –, 23-24 éves emberek, aztán 5-6 gyerekük van, kapnak vagy 100 ezer Ft családi pótlékot. Ez egy megélhetési dolog, erre mennek rá. Van aki nyíltan meg is mondja, azért vállal el még egy gyereket, hogy megéljen belőle. A gyerekek meg szenvednek, éheznek, meg nyomorba vannak.”

A családi kiadások szerkezete gyerekszám és szegénység A családi kiadások szerkezete gyerekszám és szegénység* szerint (100% = a vizsgált kiadások összege) pár 1 gyerekkel pár 2 gyerekkel pár 3 gyerekkel „szegény” – az alsó 3 jövedelmi tizedbe tartozó háztartások (Forrás: TÁRKI Monitor 2007)

A szegény családok átlagos kiadásainak alakulása (nem szegények = 100) Forrás: TÁRKI Monitor 2007

Szomorú, mert sajnos ez a réteg pontosan azért szüli a gyerekeket - és itt megint visszatérünk arra, hogy a gyerekek tartják el a családot. Ez ugye, a szociálpolitika a kormány részéről. Az a réteg fog szaporodni, aki nem is fog soha dolgozni. És eljön majd az az idő, amikor az arányok olyanok lesznek, hogy nem lesz termelő, nem lesz szakmunkás. Akkor ki fog dolgozni? Én annak örülnék, ha fordítva lenne, ha azt mondhatnám, hogy felveszik a 80%-ukat, dolgoznak, tanulnak, főiskolába járnak. De hát ilyet nem mondhatok, mert ez nem igaz. Mikor csak azt látom, hogy „14 éves vagy fiam, föl vagy csinálva, azt kész, majd lesz valahogy”. Ez van.

A korai gyermekvállalás kapcsolata a későbbi gyerekszámmal az anya kora az 1. gyermek születésekor 18 éves és idősebb kiskorú összes (született) gyermeke 1 gyerek 31 12 2 gyerek 50 35 3 gyerek 14 30 4 és több gyerek 5 23 összesen 100 100 gyerekszám az ideálisnak tartotthoz képest kevesebb, mint az ideális 33 14 annyi, mint az ideális 48 39 több mint az ideális 20 47

A segélyezéssel kapcsolatos beállítódás a háztartás jellemzői szerint (szécsényi kistérség, 2008) A háztartás jobb nincs jobb össze- jellemzői a pénz különbség természetben sen nem szegény 32 21 47 100 nem roma 33 21 46 100 nem segélyezett 36 21 42 100 van foglalkoztatott 41 19 41 100 roma 63 28 9 100 szegény 60 27 13 100 nincs foglalkoztatott 50 32 18 100 kap segélyt 49 25 26 100 együtt 44 24 32 100

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! www.gyerekesely.hu