PASSÉ COMPOSÉ FRANCIA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Igeragozás.
Advertisements

A fosztóképző körüli bonyodalmak
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
AZ IGENEVEK.
A mondat szintagmatikus szerkezete
Miért érdemes francia nyelvi képzést választani? Franciául a világ minden részén beszélnek: az öt földrészen összesen több mint 200 millió ember beszél.
Fanfiction. fanfiction fan fiction „rajongói irodalom”,,fanfic’’ A fanfiction vagy fan fiction szó a magyar nyelvben is meghonosodott angol kifejezés.
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Fraktál művészet Keith Mackay.
ALLIANCE FRANCAISE DE SZEGED A divat franciául Les éléments en italiques doivent rester en français et être expliqués en hongrois Présentation Octobre.
A magyar kötőszók története: kialakulásuk és fejlődésük az összetett mondatok szerkezeti típusaiban.
Japán Kert Raffai Kinga.
A tárgy az a mondatrész, amelyre a cselekvés irányul.
Szmog.
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
10 RÓZSA SZÁL Önnek.
Változó expozíciós idejű képek fúziója
A romantika irodalmából
Készítette: Horváth Viktória Pozsgai Dia Tóth Kata Karlik Ágnes
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
A magyar igemódok és igeidők története
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
Alexandre Dumas. Biography Alexandre Dumas est né le 24 juillet 1802 à Viller-Cotterêts, dans l'Aisne. Son père est un général durant la Révolution, et.
Készítette: Kiss Vilmos 7/A. osztály
Országos kompetencia mérés A kompetencia mérés:  4., 6. és 8. évfolyamokon mérik a tanulók képességeit ált. iskolában, ill. a 10. évfolyamon középiskolában.
E RASMUS PROGRAM A K ÖZIGAZGATÁS - TUDOMÁNYI K ARON A 2013/2014. TANÉVBEN BÍRÓ GÁBOR ISTVÁN DÉKÁNI HIVATAL, NEMZETKÖZI ÜGYEK.
A szófajok.
IGENEVEK.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
A szócikk.
A jelentés.
Agreement number: FR1-LEO ARIADNE Project ARIADNE, vezérfonal a szociális gazdaságban tevékenykedő menedzsereknek.
Magyar nyelvi szintaktikai elemzőrendszerek Vincze Veronika Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport A magyar nyelv helyzete a digitális korban.
Héber ige.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
A szöveg digitalizálása
Összeállította: Dóber Valéria
Ön hol képeztethETI a kollégáit?
Egyetemek és vágánsok 14/A.
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
H I P P I E. A SZÓ EREDETE  A hippi elnevezést először az amerikai televízióban használták április 22-én.  Akkor néhány vietnámi háború ellen.
Lehet, hogy Béla megöregedett? Az örökifjú Béla is betöltötte a… Szóval betöltötte, és az évforduló kapcsán elgondolkodott: lehet, hogy ő is megöregedett,
Ce document et les informations qu'il contient sont la propriété de Sagemcom. Ils ne doivent pas être copiés, ni communiqués à un tiers sans l’autorisation.
Több képlettel adott függvények
Egy virágcserép és a sör története
L ÉGSZENNYEZÉS 9.Ny Oxigén csoport. Ha a családalapításon gondolkoztok… Fontos, hogy lehetőségeitekhez mérten a fővárostól legalább kilométerre,
Az új címem A magyar fordításhoz kattints a szövegre ! Pour continuer, cliquez sur l'image A folytatáshoz kattints a képre !
Assisi Szent Ferenc.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
Köszöntjük vendégeinket!. „A könyvek azért vannak, hogy megtartsák magukban a tudást, mialatt mi a fejünket valami jobbra használjuk. Az ismeretek számára.
Az AOCDTF bemutatása Rejoignez-nous ! 7 avril 2014 Bemutató Szakmai oktatás* * Présentation de la formation professionnelle.
Le plus grand «trou» de la terre est en Russie C’est une mine de diamant sise dans l’est de la Sibérie près de la ville de Mirna. Il a une profondeur.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Miért viselkedjünk jól a Földön? Mert így jegyet válthatunk a Paradicsomba. Különben a Pokol vár!!! De a mindennapi életben a Paradicsom és a Pokol ugyan.
Jason francia nyelvleckéje French Lesson 1 - Learn French Fast! Magyar fordítással Forrás: The Corner French Bistro Learn French Fast - French Lessons.
Készítette: NoNameTeamAnonymus csapat, 2. forduló, 3.feladat
Szövegfeldolgozás ontológiák segítségével – fogalmak azonosítása Szekeres András Márk.
Palócföldet „...a palóc nyelvjárás tartja össze…” (Dr. Balázs Géza)
Múlt idők a német nyelvben
France-Euro-Express 1. Leçon 5.. Traduisez Nem szeretem az almát, kenyeret akarok! Je n’aime pas la pomme, je veux du pain. Sok húst esztek? Vous mangez.
VIZSGÁZÓK SZÁMA Tantárgy neve Közép- szinten Emelt szinten matematika magyar nyelv.
Nyelvi szintek-alaktan
2. konzultáció szeptember 27.
Lineáris keresés Keresés (N,A,sorszam) i := 1
AZ IGEIDŐK.
Munkatársaink Pom potom….
A NŐK FÖLDRAJZA.
Szófajtan, alaktan ea. Ludányi Zsófia tavasz
Előadás másolata:

PASSÉ COMPOSÉ FRANCIA

PASSÉ COMPOSÉ A Passé composé (magyarra általában közelmúltnak fordítják) a francia nyelv leggyakrabban használatos múlt ideje a kijelentő mód öt múlt ideje közül. A passé azt jelenti múlt, elmúlt, a composé pedig "összetett", az elnevezése tehát arra utal, hogy összetett igeidőről van szó. Beszédben, a mindennapi nyelvben igen gyakori, míg regényekben, szépirodalmi alkotásokban a Passé simple igeidőt használják helyette. Képzéséhez az avoir ill. az être ige, mint segédige jelen idejét és a főige befejezett melléknévi igenevét (Participe passé) kell ismernünk. Képzése az összes tárgyas ige, valamint néhány tárgyatlan ige esetében.

ÊTRE

Igék a passé composéBAN

Avoir Être j'ai eu tu as eu il, elle, on a eu nous avons eu vous avez eu ils, elles ont eu Être j'ai été tu as été il, elle, on a été nous avons été vous avez été ils, elles ont été

KÉPZÉSE II. LE PASSÉ COMPOSÉ Képzése: - avoir / être segédige ragozott jelen idejű alakja + az ige participe passé-ja /múlt idejű melléknévi igenév/ Hier, j’ai acheté une voiture. - Tegnap vettem egy autót. Elle est allée en France. - Elment Franciaországba.

Avoir; ragozott alakja kijelentő mód jelen időben + befejezett melléknévi igenév (participe passé). Être; ragozott alakja kijelentő mód jelen időben + befejezett melléknévi igenév.

être: Je suis arrivé(e) Tu es arrivé(e) Il est arrivé Elle est arrivée Nous sommes arrivé(e)s Vous êtes arrivé(e)s Ils sont arrivés Elles sont arrivées

avoir: J'ai mangé Tu as mangé Il/elle a mangé Nous avons mangé Vous avez mangé Ils/elles ont mangé

sur Halász Antónia 8/3....