Kovács Gergely Péter Bevezetés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
SQL Structured Query Language
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Adatbázis (alapfogalmak).
Adatszerkezetek Az adatokat két fő csoportra oszthatjuk: egyszerű és összetett adatok.  Az egyszerű adatot egy érték jellemez, tovább nem bontható. (szám,
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
A DBMS fő feladatai: - adatstruktúra (adatbázisséma) definiálása,
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Adatbázis-kezelés.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Adatmodellezés: E-K modell
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Az adatok kezelésének technológiája. A számítógépes rendszerek alapvető komponensei Hardver Szoftver Adatok adatkezelés: adatok gyűjtése,tárolása, előhívása,
MSACCESS Bevezetés. Üzemeltetés Hozzáférés Jogosultságok Karbantartás Mentés Stb. Felhasználói felület Űrlapok Jelentések Menük Stb. Adatnézetek, funkcionalitás.
XML támogatás adatbázis-kezelő rendszerekben
PHP I. Alapok. Mi a PHP? PHP Hypertext Preprocessor Szkriptnyelv –Egyszerű, gyors fejlesztés –Nincs fordítás (csak értelmező) Alkalmazási lehetőségek:
Adatbáziskezelés alapjai
Objektumorientált adatbázisok és szabványok Ispány Márton.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Adatbázisrendszerek világa
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
Adatszerkezetek 1. előadás
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Adatbázis-kezelés JAG,
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis rendszerek I Relációs adatmodell strukturális része Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis alapfogalmak
Relációs adatbázissémák
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
1 Copyright © 2004, Oracle. All rights reserved. Bevezetés.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 1. Alapfogalmak.
Készítette: Kiss András
Kovács Gergely Péter A relációs adatmodell
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbázis alapismeretek
Lekérdezések.
Kovács Gergely Péter Az egyed-kapcsolat modell
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Adatbázis-kezelés.
Előadás másolata:

Kovács Gergely Péter Bevezetés

Az adatok típusai Egyszerű adat karakterlánc logikai érték szám karakterlánc logikai érték Összetett adat: egyszerű adatokból álló adat NULL: definiálatlan adat

Az összetett adatok típusai Azonos típusú adatok összességét halmaznak nevezzük. Például: adott bevásárlókocsi tartalma Azonos típusú adatok rendezett sorozatát listának nevezzük. Például: adott könyv szerzői Különböző típusú adatok rendezett sorozatát struktúrának nevezzük. Például: adott lakcím

Az adatbázis Az adatbázis adott szabályok szerint tárolt adatok együttese. A rekord az adatbázis alapvető adategysége. A rekord általában struktúra felépítésű.

Az adatbázis-kezelő rendszer Az adatbázis-kezelő rendszer (ABKR, DBMS) az adatbázist kezelő szoftver. Főbb feladatai: adatbázisok létrehozása, módosítása, törlése adatok beszúrása, módosítása, törlése adatok lekérdezése

Elterjedt ABKR-ek Microsoft Access PostgreSQL MySQL Microsoft SQL Oracle

Adatmodellek hierarchikus modell (elavult) hálós modell (elavult) relációs modell (elterjedt) objektumorientált modell (fejlett, de nem elterjedt)

Az Excel A Microsoft Excel nem ABKR, mivel nem tudunk a segítségével nagy mennyiségű, egymással bonyolult kapcsolatokban álló adatokat kezelni.