A növények szervei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kötő és támasztószövet: felépítés 1. 1.A kötő és támasztószövetek felépítése: Sejtes és sejt közötti állomány (Kötőszövet: folyékony, támasztószövet: szilárd.)
Advertisements

Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
Növényi szövetek 1.. A növényi sejt alkotórészei: - sejtfal (cellulóz), sejthártya, sejtplazma, sejtmag, színtestek, egyéb sejtszervecskék zöld színtest.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
43. lecke A harasztok Hajtásos testszerveződés: - a legfejlettebb testszerveződés a növényeknél - a sejtek specializálódtak és differenciálódtak: szöveteket.
Hogyan épül fel a testünk? Testfelépítés 8. oszt / 1.
41. lecke A szár. A mag csírázásakor a rügyecskéből alakul ki a hajtás. Hajtás = leveles szár (szár és levelek) Szár: a hajtás tengelye Alapfunkciói:
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Kémia szorgalmi. „A drágakövek az ásványország virágai” A drágakőnek nincs általános érvényű meghatározása A legtöbb drágakő ásvány (pl. a gyémánt), ritkán.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
21. lecke Az állatok táplálkozása
Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A Levegő összetétele.
Vörösiszap vizsgálata talajtani felhasználás céljából
A növényi stressz hatása a termésmennyiségre
39. lecke Mohák.
Területi tapasztalatok a hátrányos helyzetűek oltásával/átoltottságával kapcsolatban Dr. Kohut Zsuzsanna HBMKH NSzSz Járványügyi Osztály A folyamatos.
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
lecke A zárvatermők A termés
A legismertebb zöldségféléink
ELŐNYÖK – megbízható működés
1. A TENGERVÍZ SÓTARTALMA
Kápia termesztése talajon
Talajművelés Célja: a kultúrnövények igényeit kielégítő talajállapot kialakítása Talajművelés.
17. lecke A tüskésbőrűek, előgerinchúrosok, fejgerinchúrosok
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
6. lecke Az egysejtű eukarióták
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
10.lecke Szivacsok.
Szem fejlődése.
Az állatok és az ember egyedfejlődése
Colorianne Reinforce-B
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Növények világa.
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Ismétlés.
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Összefoglalás 1..
Készítette: Tremme Máté
Társulások jellemzői.
Készítette: Katona Napsugár
Összefoglalás Állattan 2..
Adatbázis alapfogalmak
Harasztok törzse.
RUGÓK.
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
A légkör anyaga és szerkezete
rendellenességei, betegségei
Környezeti Kontrolling
Technológiai fejlesztések a görögdinnye termesztésében
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
A TALAJT VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK
A mozgás szervrendszere
Bérszámfejtés.
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Virágtalan növények az erdőben
Az ízület. Az ízület szerkezete, összetartó tényezői, az ízületekben lehetséges mozgások.
A bioszféra.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A növények szervei; Gyökérzet
Környezet egészségtan
A légzés.
Szófajtan, alaktan ea. Ludányi Zsófia tavasz
Auxinok. Auxinok Az apikális dominancia hajtáscsúcs hónaljrügy Az apikális dominancia.
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

A növények szervei

A szervek többféle szövetből felépülő képződmények, amelyek különböző élettani feladatokat látnak el. Szervek fajtái: A létfenntartó szervek = vegetatív szervek: a gyökér, a szár és a levél Az ivaros szaporodást biztosító szervek = reproduktív szervek: a virág, a mag és a termés

40. lecke A gyökér Alapfunkciói: A növény rögzítése a talajhoz A tápanyagok (víz és szervetlen ionok) felvétele a talajból A tápanyagok (víz és ionok ill. szerves anyagok) szállítása Tápanyagok (szerves anyagok) raktározása

Fajtái származásuk szerint: Valódi gyökér: csírázáskor a gyököcskéből alakul ki Járulékos gyökér (hajtáseredetű gyökér): az egyedfejlődés során a hajtás különböző pontjáról fejlődik ki pl. kukorica koronagyökere (pányvázó gyökere)

A gyökér felépítése és működése Működési zónái: A hosszmetszet szemlélteti Működési zónái a gyökércsúcstól felfelé haladva

Osztódási zóna A gyökércsúcsban a gyökércsúcsi osztódó szövet képezi Az osztódással létrejött sejtekből differenciálódnak a gyökér állandósult szöveti sejtjei Mechanikai védelmét egy sapkaszerű burok a gyökérsüveg biztosítja - sejtjei gyökérsavakat termelnek, ezek oldják az ásványi szemcséket, így megkönnyítik a gyökér előrehaladását a talajban - a tönkremenő felszíni sejtjei az osztódási zónából pótlódnak

Megnyúlási zóna: Felszívási zóna: Szállítási zóna: Sejtjei differenciálódnak (elkülönülnek különböző állandósult szöveti sejtekre), illetve hosszanti irányban megnyúlnak itt a legnagyobb arányú a gyökér növekedése Felszívási zóna: A bőrszöveti sejteknek gyökérszőrei vannak, vékony a sejtfaluk, nagy méretű az egyesített felületük, így hatékony víz- és ionfelvételt végeznek A víz passzív transzportal, az ionok aktív transzportal kerülnek a gyökérszőrökbe Szállítási zóna: A felszívott anyagok az edénynyalábokban a szár felé továbbítódnak A gyökér edénynyalábjai egyszerű nyalábok A gyökér és a szár határánál jelennek meg az összetett nyalábok

A gyökér keresztmetszete: Bőrszövet Alapszövet Központi henger: Befelé haladva Bőrszövet Alapszövet Központi henger: benne egyszerű nyalábok vannak Fanyaláb (farész) Háncsnyaláb (háncsrész)

Gyökérzet: a gyökerek összessége Típusai: Főgyökérrendszer: Főgyökér és a belőle kifejlődő oldalgyökerek, az oldalgyökerek is elágaznak A nyitvatermőkre és a kétszikűekre jellemző Mellékgyökérrendszer (bojtos gyökérzet): Hajtáseredetű, egyforma hosszú és vastag mellékgyökerek, ezek oldalgyökerekre ágaznak a legvékonyabb gyökérelágazódások a hajszálgyökerek

Módosult gyökér: az alapfunkciótól eltérő vagy annál fokozottabb szerepkör teljesítésére kialakult gyökér

Módosult gyökerek Karógyökér (répatest) Gyökérgumó Gyökérgümős gyökér funkció Módosult gyökér példa Tápanyag raktározás Karógyökér (répatest) Gyökérgumó Sárgarépa Retek Baktérium tárolás Gyökérgümős gyökér Pillangósvirágúak Növény helyzetének a stabilizálása Kapaszkodó léggyökér Támasztógyökér Koronagyökér Borostyán Mangrove Kukorica Tápanyag megszerzése gazdanövényből Szívógyökér Fagyöngy Aranka Légzés a levegőből Légző gyökér Mocsárciprus Táplálékszállítás Táplálékszállító gyökér filodendron