Logika előadás 2017 ősz Máté András

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Deduktív adatbázisok.
Advertisements

Predikátumok Dr. György Anna BMF-NIK Szoftvertechnológia Intézet.
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 2. előadás
5. A klasszikus logika kiterjesztése
Matematikai logika.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Lambda kalkulus.
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
1 Előhang Világunk dolgainak leírásához gyakran használunk kijelentő mondatokat. Pl. Minden anya szereti gyerekeit. Júlia anya és Júlia gyereke Máté. Következmény:
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi. Elérehet ő ség: aszt.inf.elte.hu/~szilagyi/ aszt.inf.elte.hu/~szilagyi Fogadó óra: hétf ő
Logika Érettségi követelmények:
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Bevezetés a matematikába I
Halmazelmélet és matematikai logika
Halmazok Összefoglalás.
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Levezetési szabályok kvantorokra  -bevezetés (egzisztenciális általánosítás, EG)  -kiküszöbölés (univerzális megjelenítés, UI)  -kiküszöbölés (EI):
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
Függvényjelek (function symbols) (névfunktorok) FOL-ban Névfunktor: olyan kifejezés, amelynek argumentumhelyeire neveket vagy in- változókat lehet írni.
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
(nyelv-családhoz képest!!!
Levezetések gyakorlása: Balra Excercise Quantifier strategy 1. HF.: 13.21, 22. (Figyelni a feladatkitűzésre az előző oldalon!)
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Predikátumlogika.
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Logikai műveletek és áramkörök
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Az informatika logikai alapjai
MI 2003/6 - 1 Elsőrendű predikátumkalkulus (elsőrendű logika) - alapvető különbség a kijelentéslogikához képest: alaphalmaz. Objektumok, relációk, tulajdonságok,
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Polinomok.
Tananyag: Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic II. Quantifiers Weblap: Fogadóóra: H 15:30-17:00, i/226.
1 Relációs kalkulusok Tartománykalkulus (DRC) Sorkalkulus (TRC) - deklaratív lekérdezőnyelvek - elsőrendű logikát használnak - relációs algebra kifejezhető.
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák kondicionálissal
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kvantifikáló kifejezések a természetes nyelvben: ̒minden’, ̒némely’, ̒̒három’, stb. Ezek determinánsok, predikátumból (VP-ből) NP-t képeznek. Az elsőrendű.
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Érvelések (helyességének) cáfolata
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
11.4. x y ((Small(x)  Large(y))  FrontOf(x,y))
Bevezetés a matematikába I
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

Logika előadás 2017 ősz Máté András mate.andras53@gmail.com Konzultáció: K 13:00-14:00, P 13:00-14:00 Honlap: http://phil.elte.hu/mate/logea/logea.html Tananyag: Barwise-Etchemendy, Language, Proof and Logic II. rész, a Tarski’s World program használatával, de a Fitch levezetési rendszer nélkül Az előadásban elhangzó és a diákon olvasható tudnivalók az analitikus fákról, a Ruzsa program használatával (https://ruzsa.tbitai.me/) Előfeltétel: Barwise-Etchemendy, Language, Proof and Logic I. rész, (a Fitch rendszerre vonatkozó szakaszok nélkül), + analitikus fák a kijelentéslogikában, a Ruzsa program használatával. (Ld. a honlapon levő diákat: Analitikus fák I-II.) Jegyszerzés: Feladatmegoldás (vizsgán, vagy lehet megajánlott jegyet is szerezni az előadásokon szereplő feladatok elküldésével).

Elsőrendű logika Kvantifikáció Kvantifikáció a természetes nyelv(ek)ben Determináns/kvantor: egyargumentumú predikátum  NP Például: ‘egy’, ‘sok’, ‘néhány’, ‘minden’, ‘három’, ‘huszonöt’, ‘a legtöbb’, ‘egy … sem’ Kvantifikáció-elmélet Predikátum-logika NP (noun phrase, nominális csoport): Olyan kifejezés, amely egy egyargumentumú predikátummal (VP) mondatot alkot.

A determinánsok logikai szerepe Minden medve szereti a mézet Micimackó medve Micimackó szereti a mézet A legtöbb Egy medve sem Három A következtetés helyességét befolyásolja, hogy melyik kvantort használjuk. Teljesül a témafüggetlenség is. Egyes kvantorokra teljesül az is, hogy pontosan leírható, hogyan befolyásolják az őket tartalmazó mondatok igazságfeltételeit. Ezek elfogadhatók logikai kifejezéseknek (konstansoknak).

Logikai kvantorok:‘minden’, ‘van (olyan)’ Sokszor rejtve vagy álcázva fordulnak elő: Amikor este van, lámpát gyújtok. Láttam a Vezúvot, amikor kitört. minden van olyan Természetes nyelvben: kvantor + egyargumentumú predikátum  NP A FOL-ban technikai és történeti okokból nem így megy.

Kvantorok kezelése FOL-ban Segédeszköz: individuumváltozók Szintaktikailag: individuumnevek Matematikai használat: x+y = y+x Látszólag az általánosság kifejezésére szolgál. De az általánosságot valójában a(z elhallgatott) kvantor(ok) fejezi(k) ki: Minden x-re, y-ra igaz, hogy A változó funkciója az, hogy visszautal a kvantifikáló kifejezésben való előfordulásra. Ilyen funkciója (anaforikus szerep) a természetes nyelv névmásainak szokott lenni: Jancsi integetett Juliskának, de ő/az nem vette észre. Ennyiben a változók mesterséges névmások. De a tulajdonnevekre is hasonlítanak: nincs jelentésük.

A FOL kvantifikált mondatainak szerkezete eltér a természetes nyelvtől, csak az igazságfeltételek egyeznek meg (nagyjából). A köznyelvben nincs az egyszerű kvantor-alany-állítmány alakú mondatokban igazságkonnektívum (csak kopula – ahol van). FOL-ban az ilyen mondatokban előfordul egy, a természetes nyelvben hiányzó igazságkonnektívum (egyes esetekben ̒̒’, más esetekben ̒̒’ – erről később. Konvenció: változónak az x, y, z, t, u, v betűket, illetve ezek indexezett változatait (x1, stb.) használjuk. FOL-ban végtelen sok individuumváltozó van. Ez csak annyit jelent, hogy mindig elő tudunk venni egy újat.

Természetes nyelvi mondatok FOL-beli szerkezete – néhány alappélda Vannak bicikliző medvék. Van olyan medve, amelyik biciklizik. Van valami, ami medve, amelyik/és biciklizik. Van olyan x, hogy x medve és biciklizik. Van olyan x, hogy (x medve  x biciklizik). ‘Van olyan x, hogy’: kvantifikáló (avagy kvantor-)kifejezés FOL-ban: x : egzisztenciális kvantor Mi ennek a mondatnak a szerkezete? Nincsen rózsa tövis nélkül Nem igaz, hogy (van rózsa tövis nélkül) x(x rózsa   (x tövises)) Azaz (egy kijelentéslogikából ismert ekvivalencia szerint): x (x rózsa  (x tövises)) Azaz: Minden x-re igaz, hogy ha x rózsa, akkor x tövises. Magyarul: Minden rózsa tövises. ‘Minden x-re igaz, hogy’ FOL-ban: x : univerzális kvantor FONTOS! NEM ELFELEJTENI! Az egzisztenciális kvantorral kezdődő mondatokban konjunkció, az univerzálisokban kondicionális jelent meg a kopula helyén!

(új fogalom) Terminusok: az individuumnevek és a változók együtt. Egy predikátum argumentumhelyeit innentől kezdve tetszőleges terminusokkal kitölthetjük. Ha ezek között változók is vannak, akkor olyan atomi mondatot kapunk, amelynek igazságértéke nem rögzített, hanem attól függ, a változó(k)nak milyen értéket adunk. Az ilyen mondatokat nyitott mondatnak fogjuk nevezni. Terminológiai eltérés, fontos: A könyvben wff-ekről és sentence-ekről van szó; én wff helyett mondatról, sentence helyett zárt mondatról beszélek. Az olyan mondat (wff), amely nem zárt: nyitott mondat. A nyitott mondatokra ugyanúgy alkalmazhatjuk az igazságkonnektívumokat, mint a zártakra.

A kvantifkáció igazságfeltételei FOL-ban A FOL tehát kétféle kvantifikációt ismer: Egzisztenciális kvantifikáció: xA, ahol A általában nyitott mondat, x változóval [A(x)]. De ez nem kötelező, x után tetszőleges mondat következhet. Igaz akkor, ha az x változónak tudunk úgy értéket adni, hogy A igaz legyen. Univerzális kvantifikáció: xA Ez akkor igaz, ha az A mondat x minden (megengedett, szóba jöhető) értékére igaz.

A tárgyalási univerzum Általánosan elfogadott feltevés: minden diskurzushoz, minden elmélethez hozzátartozik azoknak a dolgoknak, objektumoknak az összessége, amelyekre vonatkozik. Amikor azt mondom: ̒Mindenki levizsgázott logikából’, akkor egy csoport tagjairól beszélek és nem értem bele Augustus De Morgant. Amikor azt a tételt állítom, hogy az összeadás kommutatív, azaz x+y=y+x minden x-re és y-ra, akkor egy adott számhalmaz (pl. valós számok) elemeire gondolok, és nem tartozik x értékei közé az összeadás művelete. A szóba jöhető objektumok összességét (De Morgan nyomán) tárgyalási univerzumnak nevezzük. Két dolgot tételezünk fel róla: hogy halmaz és hogy nem üres. Mindkettő fontos, de az elsővel most nem kell törődnünk. Egy adott Tarski-féle világban a tárgyalási univerzum a világ blokkjainak halmaza. A blokknyelv mondatainak igazságértékét mindig is egy adott világhoz képest határoztuk meg. A kvantifikáció esetében is: a ̒xA’ mondatot úgy kell érteni, hogy az A mondat az adott világ minden blokkjára igaz.

A FOL szintaxisa: 0. Ha egy n-argumentumú predikátum mindegyik argumentumhelyére egy terminust írunk, a FOL egy (atomi) mondatát kapjuk (beleértve a “τ1=τ2” alakú, azonossági mondatokat). 1. Ha A mondat, akkor “A” is mondat 2-3. Ha A1, A2, … An mondatok, akkor “(A1  A2  …  An) ”, továbbá “(A1  A2  …  An)” is mondat. 4-5. Ha A és B mondatok, akkor “(A  B)” és “(A  B)” is mondatok. 6-7. Ha A mondat,  pedig változó. akkor “A” és “A” is mondatok. Kiolvasásuk: „Van olyan , amelyre igaz, hogy A”, ill. „Minden -re igaz, hogy A”.

Változók szabad és kötött előfordulásai Az ‘x egy kocka’ avagy ‘Cube(x)’ mondatban az x változó különböző értékeket vehet fel, és a mondat igazságértéke az x értékétől függ. „mondatfüggvény” (Russell) A ‘xCube(x)’ mondat igazságértéke értelemszerűen nem függ x értékétől. Akkor lesz igaz, ha van a világban olyan dolog, amit x értékének véve a ‘Cube(x)’ mondat igaz . Rövidebben: Van olyan dolog, amelyre ‘Cube(x)’ igaz. Másképp ugyanez: az illető dolog satisfies (kielégíti ) a Cube(x) wff-t (nyitott mondatot). A könyv ezt a terminológiát használja.

És lehetővé teszi, hogy a változót „ki-fogalmazzuk” a mondatból. Hasonlóképpen a ‘Larger(x, y)’ mondat igazságértéke x és y értékétől is függ. A ‘xLarger(x, y)’ mondat már nem függ az x-től. y egy értékére akkor lesz igaz, ha van olyan dolog, ami nagyobb nála. Tehát ennyit jelent: Van, ami nagyobb y-nál. A ‘yLarger(x, y)’ értéke meg y-tól nem függ. Jelentése: Van, aminél x nagyobb. Tehát a kvantifikáció megszünteti a változó szabad értékelését. Az olyan változó(előfordulás)t, amire egy kvantor vonatkozik, kötött változó(előfordulás)nak nevezzük. Ha egy változónak egy előfordulása nem kötött, akkor szabad. És lehetővé teszi, hogy a változót „ki-fogalmazzuk” a mondatból.

Szabályokban, pontos definícióval: 0. Atomi mondatokban minden változó-előfordulás szabad. 1-5. Igazságkonnektívumok alkalmazása esetén a kimenetben ugyanazok a változó-előfordulások szabadok, mint az argumentumokban. 6-7. “A”-ban és “A”-ban -nek nincs szabad előfordulása, a többi változónak ugyanazok az előfordulásai szabadok, mint A-ban. Ha egy mondatban van szabad változó-előfordulás, akkor a mondat nyitott. Ha minden változó-előfordulás kötött, akkor a mondat zárt (beleértve azokat a mondatokat, amelyekben nincsenek változók).