Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Advertisements

VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
IPAT és a Jevons paradoxon
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Környezetértékelési módszerek
Tájékoztató LGB_km016_1. Tantárgy megnevezése, kódja Környezet-gazdaságtan NGB_AK012 Tantárgyprogramot készítő oktató Dr. Szigeti Cecília Oktatás
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Elméleti közgazdaságtan
Vállalati felelősség Dr. Szigeti Cecília Felhasznált irodalom: Kerekes- Csutora: A környezetbarát vállalatirányítás eszközei, Stiglitz J.E.: A kormányzati.
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Kék gazdaság – Blue Economy 10 év – 100 innováció – 100 millió új munkahely Dr. Ulbert József.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Energetika hatásainak gazdasági értékelése
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Az innováció forrásai.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
1 Bemutatkozik a K21 Kulcsfontosságú folyamatok (4) munkacsoportja EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
A fenntarthatóság anyagi és kommunikációs motivációja CARBON SOLUTIONS GLOBAL LTD.
A fenntarthatósági átmenet természeti erőforrás feltételei Bartus Gábor titkár, NFFT Budapest, június 4.
Tájékoztató LGM_ak002 LGM_ak004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán 9.40 és 11 óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
IPAT és a Jevons paradoxon Szigeti Cecília. Fenntarthatósági kérdés Az ökológiai fenntarthatóság központi kérdése az, hogy miként lehet összhangba hozni.
DEDICATED TO MAKING A DIFFERENCE A válság létrejöttének okai NFFT konferencia május 14. Kriza Máté igazgató.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília. Fenntarthatóság megközelítései Környezet gazdaságtani a gazdasági növekedés fenntarthatóságát nem kérdőjelezi meg.
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
Tájékoztató NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán és óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGB_ak012.
Vállalati felelősség Dr. Szigeti Cecília
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A külső környezet elemzése
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Tóthné Szita Klára - Tóth László Miskolci Egyetem GTK
Vállalati felelősségvállalás
Vállalati fenntarthatóság
Fenntartható fejlődés
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Tájékoztató LGM_ak002 LGM_ak004 LGS_ak011.
IPAT és a Jevons paradoxon
Tájékoztató NGM_AK004.
Jelentések és reklámok
Vállalati felelősségvállalás
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
Vállalati fenntarthatóság
Előadás másolata:

Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília

Fenntarthatóság megközelítései Környezet gazdaságtani Ökológiai gazdaságtani a gazdasági növekedést nem feltétlenül tartja fenntartható folyamatnak a gazdasági növekedés fenntarthatóságát nem kérdőjelezi meg Különbség okai: a gazdasági folyamat természetéről, a természet gazdasági folyamatban betöltött szerepéről és a technológiai változásról alkotott eltérő felfogás. Málovics-Bajmócy (2009) alapján http://epa.oszk.hu/00000/00017/00159/pdf/04essze_malovics_bajmoczy.pdf

A gazdasági folyamat természete Környezet gazdaságtan Ökológiai gazdaságtan Externáliák oldaláról A környezet-gazdaságtani vizsgálódások középpontjában a szennyezés hatékony, gazdaságilag optimális szintre való csökkentésének lehetőségei állnak. E szemlélet értelmében a természet társadalmi szempontból nem optimális mértékű átalakítása elsősorban piacelégtelenségi, azaz hatékonysági probléma. Fizikai oldalról (gazdaság nem választható el a bioszféra átalakításától)

A természet gazdasági folyamatban betöltött szerepéről A környezet-gazdaságtan és az ökológiai közgazdaságtan egységes abban, hogy az emberi bioszféra-átalakító tevékenység mértékének növekedésével (a biodiverzitás csökkenése és az ökológiai folyamatok sérülése által) az ökoszisztéma-szolgáltatások elveszhetnek, ami az emberi lehetőségek nagymértékű beszűküléséhez vezethet.

technológiai változásról alkotott eltérő felfogás Környezet gazdaságtani Ökológiai gazdaságtani az „elővigyázatos” fenntarthatósági álláspont az ökológiai közgazdaságtanra, a „technooptimista” álláspont a környezet-gazdaságtanra jellemző, felfogása Különbség okai: az ökohatékonyság és helyettesítés kérdésköre, a technológiai változással kapcsolatos bizonytalanság és reflexivitás, valamint a visszapattanó hatás.

http://epa.oszk.hu/02000/02065/00005/pdf/EPA02065_gazdasagetika_2013_05_kiss%20karoly_%20nehany%20mondat.pdf

Találatok száma a ScienceDirectben   első megjelenés találatok száma „sustainability” 1969 114954 „ecological footprint” 1993 3105 „corporate social responsibility” 1959 5227

Új közgazdasági elmélet? http://degrowth.weebly.com/intro.html

Mi az alapvető probléma?

Vállalati fenntarthatóság Méret és felelősség Alaptevékenység és felelősség Best practice

Méret és felelősség A vállalati felelősség első dimenziójaként a vállalati méret és a felelősség kapcsolatát vizsgáljuk, a fő kérdés, hogy lehet-e felelős egy (nagy)vállalat.

Méret a lényeg?

Mekkora? A vállalati méret meghatározására, közgazdasági kategóriaként nincs egységes mérőszám, több tényező (dolgozói létszám, árbevétel, mérlegfőöszeg) együttes elemzése során határozható meg, hogy kkv-ról, vagy nagyvállalatról beszélhetünk.

KKV cégeknek maximum 249 foglalkoztatottja, 43 millió eurós mérlegfőösszege és 50 millió eurós éves árbevétele lehet…

Dunbar számok (5 fő) család, közeli barát, (15fő), közeli barátaink munkatársainknak (35 fő) közeli ismerőseinknek (80 fő), olyan távolabbi ismerősök, akikkel rendszeresen találkozunk (150 fő) falunk Forrás:technet.hu

Magyarország a 60. helyen áll Tóth G. 2007

aLAptevékenységés felelősség

Lehet-e felelős… egy dohánygyár? egy fegyvergyár? egy vágóhíd? egy cukorgyár? kacatot áruló bolt?

Best Practice

Belső stakeholderek

Külső stakeholderek

Köszönöm a figyelmet!