„Szegénységcsökkentési programok Afrikában –

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Falukép-védelmi program a Pogány-havas kistérségben Csíkszereda, november
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
A nemzetközi fejlesztéspolitika kihívásai és lehetőségei Magyarország számára MTA–MeH kutatási projekt május 1. – június 30. Projektvezető.
Szövegminta Szövegminta szövegminta MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZET- TUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Afrika alul- és felülnézetből Nemzetközi egyenlőtlenségek Afrika szemszögéből France Mutombo Afrikáért Alapítvány
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Sólyom Andrea PhD Hallgató
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A vidéki tér sikertényezői
Az uniós Magyarország új kelet- európai szomszédság-politikája és a Selyemút újjáélesztése Előadó: Németh János, a Külügyminisztérium szakmai tanácsadója.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
VEDD KI A RÉSZED! minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Dandé István Magyar Szegénységellenes Hálózat Strukturális Alapok Munkacsoport.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
A Platform 2013 évi további programja Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program Szerkesztő Bizottság megalakulása- március 31 Workshop május vége: Beszámoló.
Szigetszentmiklós SUSAN – Dél – Afrikai Regionális Üzleti Hálózat Fő szervező:HITA (Hungarian Investment and Trade Agency) Dr. Mészáros Kálmán
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Sikeres pályázás az EU-ban - Pályázatírói Információs Nap (2009. április 28., Budapest) NCA-NK-08-D-P-0053 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért.
Strukturális és Kohéziós Alapok
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Az Európai Fejlesztési Alap által nyújtott támogatások rendszere
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Az OFA Kht. Civil Műhely Szakmai tanácsadás, információcsere, helyi és regionális foglalkoztatási partnerségek fejlesztése 1.Foglalkoztatási Civil Műhely.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
Kereskedelmi kapcsolat Kongó DK és Magyarország között
Biyovis a mi üzletünk.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
KÜM – NEFE – GTF 2007 – EDF Program szemináriuma
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet 44
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

„Szegénységcsökkentési programok Afrikában – a 10. Európai Fejlesztési Alap forrásainak hasznosítása” Pekli József KÜM – NEFE – GTF 2007 – EDF Program szemináriuma Gödöllő, 2007. november 9-11.

SZERVEZŐK TÁMOGATÓK Mezőgazdaságért Alapítvány Gödöllő (MAG) Szent István Egyetem, Mezőgazdasági- és Környezettudományi Kar, Környezettudományi Intézet, Nemzetközi Fejlesztési és Trópusi Osztály TÁMOGATÓK Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma Közép-Európai Gázterminál ZRt.

A SZEMINÁRIUM CÉLJA Magyarország folyamatos részvételének megalapozása az Európai Unió által a szegénység csökkentésére indított Nemzetközi Fejlesztési Programokban. Ezzel csatlakozunk ahhoz a rendezvénysorozathoz, amely a Külügyminisztérium támogatásával folyik egyetemek, civil szervezetek, vállalatok közreműködésével.

Feladatunk ebben a széleskörű, egymást erősítő, támogató tanfolyamok, tréningek láncolatában, hogy felhívjuk a magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakma figyelmét az Európai Unió Nemzetközi Fejlesztési Programjaiban rejlő lehetőségekre felkészítsük képviselőit az e programokba való bekapcsolódásra.

SZEREPVÁLTÁS 2008 ! RECIPIENS Magyarország az EU csatlakozásig a nemzetközi segélyek és támogatások egyik célországa volt. A gazdasági és társadalmi fejlődés, valamint tagságunk révén azonban hazánknak ma már a donor szerepben kell megjelennie a fejlődő világ országaiban. SZEREPVÁLTÁS 2008 ! DONOR ADOMÁNYOZÓ RECIPIENS BEFOGADÓ Különös aktualitást ad a témának, hogy 2008. lesz az első év, amikor magyar vállalkozások, civil szervezetek, intézmények először pályázhatnak közvetlenül az Európai Fejlesztési Alap forrásainak harmadik partnerországban történő felhasználására.

MEG KELL TANULNUNK UNIÓBAN, AZAZ CSAPATBAN GONDOLKODNI! MAGYARORSZÁG EDDIG IS RÉSZT VETT NEMZETKÖZI FEJLESZTÉSI PROGRAMOKBAN, DE 2008-TÓL MINŐSÉGI VÁLTOZÁS KÖVETKEZIK! MEG KELL TANULNUNK UNIÓBAN, AZAZ CSAPATBAN GONDOLKODNI! - TUDNI KELL JÁTSZANI - SZÜKSÉGES TANULMÁNYOZNI A TEREPET - S NEM BAJ, HA ISMERJÜK A JÁTÉKSZABÁLYOKAT IS…

MIÉRT ÉPPEN AFRIKA? KÖZELEBB VAN, MINT GONDOLNÁNK… AFRIKA – az Európai Unió legfontosabb tartaléka, hátországa, partnere. Meghatározhatja az egész térségünk jövőjét, hogy mi történik ezen a kontinensen. Sehol nem olyan nagy a világon az élelmiszerhiány és a szegénység, mint ebben a régióban.

KÜLÖNBSÉG - ki, hol termeli meg! „ne halat adj, halászni tanítsd meg…” ÉLELMISZER = MEZŐGAZDASÁG ÉLELMISZER = MEZŐGAZDASÁG ! KÜLÖNBSÉG - ki, hol termeli meg! EU 10. EFA (EDF) stratégiai váltás Klasszikus mondás újra és újra… „ne halat adj, halászni tanítsd meg…” Azaz fejleszd a vidéket…..

Mi keresnivalónk lehet nekünk a „Nagyok” árnyékában? Mik az esélyeink?

NEM VAGYUNK ISMERETLENEK AFRIKÁBAN! Hazánk mezőgazdasága nemzetközi mércével mérve is sikeres évtizedeket tudhat maga mögött. A világpiacon a magyar élelmiszerek mellett az agrotechnológiák és know-how értékesítése is jelentős sikereket hozott, elsősorban a fejlődő országokban.

SZAKMAI INDOKLÁS A rendszerváltás után mára megerősödőtt a magyar agrárvállalkozói réteg, amelyik birtokában van az egykori szocialista nagyüzemi gyakorlatnak és a mai európai tőkés mezőgazdaság technológiai, menedzselési tudásnak, ugyanakkor a közelmúlt tapasztalatai alapján még ismeri a kisparaszti gazdálkodás technikai módszereit is. Ezért jó eséllyel indulhat a sok helyen hasonlóan bonyolult múlttal, eltérő fejlettségi szintekkel rendelkező afrikai mezőgazdaság fellendítésében.

ISMÉT A RECIPIENS – DONOR SZEREPVÁLTÁSRÓL A NEFE – programokban eddig igen sikeres nyugat-európai államokkal szemben a magyarokat nem terheli a gyarmati múlt öröksége. A PHARE és egyéb EU-s támogatási programok korábbi kedvezményezettjeiként jelentős tapasztalatokat gyűjtöttünk, mint az Unió szempontjából „harmadik országban élő kedvezményezettek és fejlesztési programok célcsoportjai”. Az így felhalmozott tudás még friss és lehetővé teszi a magyar vállakozások és civilek számára, hogy az új donor-szerepben valódi partnerségen alapuló nemzetközi fejlesztési projekteket menedzseljenek.

A SZEMINÁRIUM TARTALMI FELÉPÍTÉSE I. A fogalmak tisztázása Az Európai Unió és a Nemzetközi Fejlesztés Nézőpontok BRÜSSZEL BUDAPEST AFRIKA Elvek és gyakorlat ütköztetése

A SZEMINÁRIUM TARTALMI FELÉPÍTÉSE II. A „terep”, - a mai Afrika bemutatása Tudósok, vállalkozók, civil szervezetek tapasztalatai, ajánlásai, - megteremthető-e az összhang? A „szabályok” ismerete, módszertani útmutató Szintézis, összefoglalás

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Szervezőbizottság Bodnár Ákos Kispál Tibor Pekli József Sebestyén Éva T: 06-28-522082 F: 06-28-410804 e-mail: Pekli.Jozsef@mkk.szie.hu