Bolyai János Bolyai János (Kolozsvár, december 15

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kolozsvár, december 15. – Marosvásárhely, január 27
Advertisements

Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
Síkmértani szerkesztések
A háromszög elemi geometriája és a terület
Matematika és módszertana
Matematika a filozófiában
FRAKTÁLOK.
Telefonos feladat Az országos szaloncukor-evő verseny győztese által a versenyen elfogyasztott szaloncukrok száma egyenlő e szám számjegyei ösz- szegének.
Geometriai transzformációk
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Geometriai Transzformációk
Geometriai transzformációk
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
17. A Bolyai-Lobacsevszkij-féle nem-euklideszi geometria felfedezésének és hatásának története   Tanács János egy. adj. BME Filozófia és Tudománytörténet.
Nikolausz Kopernikusz
Logika Érettségi követelmények:
Intervallum.
Háromszögek hasonlósága
A vetítések geometriája
SZTE TTIK Kari Nyílt Nap december 17. SZTE Bolyai Intézet = Matematika Tanszékcsoport = { Matematika BSc (3 év), Matematikus, Alkalmazott matematikus.
A hasonlóság alkalmazása
Thalész tétel és alkalmazása
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Pitagorasz -élete -munkássága -tétele és bizonyítása
Térelemek kölcsönös helyzete
Matematika és művészet
P z : egy „elemi” projektív transzformáció M = ( m m m m ); P z = ( ) | m m m m | | | | m m m m | | | ( p p p p ) ( 0 0 r 1 ) az.
A háromszögek nevezetes vonalai
A Fibonacci-féle sorozat
Halmazelmélet és matematikai logika
Szabály ötszög tízszög szerkesztése
Koordináta-geometria
Thalész tétel és alkalmazása
Szögek és háromszögek.
Háromszög nevezetes vonalai, körei
„A magyar nép géniusza a tudomány területén legmagasabb fokon Bolyai Jánosban öltött testet.” (Szentágothai Já nos) Bolyai János ( ) M INDMÁIG.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Blaise Pascal (1623 – 1662).
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
A tomográfia matematikája
Geometriai alapismeretek
Tanács János egy. adj. BME Filozófia és Tudománytörténet Tsz.
Végtelen halmazok számossága Georg F. Cantor munkássága
Bolyai János.
Az inverzió Adott egy O középpontú, r sugarú kör, ez az inverzió alapköre Az O pont az inverzió pólusa Az r2 érték az inverzió hatványa Az O ponthoz.
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Egyenes vonalú mozgások
2. előadás.
Szemléletes hiperbolikus geometria I.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
A matematika drámája – A két Bolyai
Zentai Bólyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium. Bólyai Farkas.
Hogyan gondolkodott a zseni Bolyai János, és hogy tudjuk mi az ezt leképező tanítási-tanulási modellt használni a gyakorlatban? Berecz Antónia, Seebauer.
Alapvető raszteres algoritmusok, szakasz rajzolása, DDA, MidPoint algoritmus.
AZ UNIVERZUM GEOMETRIÁJA
és a Semmelweis-reflex
és a Semmelweis-reflex
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Görög matematikus Eukleidész.
A Fibonacci-féle sorozat
Érdekességek a matematikáról, matematikusokról
Blaise Pascal (1623 – 1662) Készítette: Longo Paolo
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
A szabadságharc bukása
Előadás másolata:

Bolyai János Bolyai János (Kolozsvár, 1802. december 15 Bolyai János Bolyai János (Kolozsvár, 1802. december 15. – Marosvásárhely, 1860. január 27.) magyarmatematikus és hadmérnök. Bolyai Farkas fia és egyben tanítványa. A magyar tudomány egyik legnagyobb alakja, az egyik leghíresebb magyar matematikus, a „geometria Kopernikusza”,[1] „az erdélyi tudományosság legkiemelkedőbb képviselője

Geometria = Földméréstan, mértan Fizikai, gyakorlati mértan A szoba sarkából kiinduló három él Matematikai, elvont mértan Három egymással derékszöget bezáró egyenes

Az euklideszi geometria alapjait alkotják gondolkodásunk általános szabályai, azaz a logika elemei, amiket Euklidesz felsorol az "Elemek"-ben: L-1: Dolgok, amik egy harmadikkal egyenlők, egymással is egyenlők. L-2: Ha egyenlőkhöz egyenlőket adunk, ismét egyenlőket kapunk. L-3: Ha egyenlőkből egyenlőket vonunk ki, ismét egyenlőket kapunk. L-4: Dolgok, amik egymással helyettesíthetők, egyenlők. L-5: Az egész nagyobb a résznél. L-6: Két egyenes nem fog közre területet.

Az egész euklideszi geometriát (tételek ezreit) csak néhány különböző építőelemből rakták össze. Ezeket hívjuk "Euklidesz öt axiómájának": E-1: Bármely két ponton át pontosan egy egyenes fektethető. E-2: Bármelyik szakasz bármelyik irányba végtelenül meghosszabbítható. E-3: Bármely középponttal és bármekkora sugárral kör rajzolható. (Ebbõl adódik, hogy nincs sem felső, sem alsó határa a távolságoknak. Másképp fogalmazva, bármilyen nagy távolságnál van nagyobb és bármilyen kicsi, de 0-nál nagyobb távolságnál van kisebb.) E-4: Ha két egyenes úgy metszi egymást, hogy az egymást melletti szögek egyenlők, akkor ezen szögek bármelyike egyenlő minden más szöggel, amit ugyanígy hozunk létre. (Bármely két derékszög egyenlő.) E-5: Ha adott egy egyenes és egy rajta kívüli pont, akkor egy és csak egy, a ponton átmenő egyenes létezik, amelyik párhuzamos az adott egyenessel. (Ez a párhuzamossági axióma.)

Úgy hitték sokáig, hogy az ötödik axióma (a párhuzamossági) nem szükséges a rendszerhez, levezethető az első négy axióma segítségével. Például ha a tagadásával, és az első négy alkalmazásával ellentmondásra jutnánk, az bizonyítaná, hogy az első négyből kikövetkeztethető az ötödik. Két lehetőség is van az ötödik axióma tagadására: G-5: Ha adott egy egyenes és egy rajta kívüli pont, nincs a ponton áthaladó egyenes, ami párhuzamos lenne az eredeti egyenessel. (a gömbi geometria párhuzamossági axiómája) H-5: Ha adott egy egyenes és egy rajta kívüli pont, legalább kettő különböző egyenes húzható a ponton át, ami párhuzamos az eredeti egyenessel. (a hiperbolikus geometria párhuzamossági axiómája)

Bolyai Farkas és a parallellák

Bolyai János pályája nem jut Gausshoz tanulni matematikai tehetség katonai hadmérnöki pálya hegedű virtuóz párbajhős társasági élet

1923 november 3 Levél Bolyai Farkashoz: A parallellákról egy munkát adok ki; ebbe a pillanatba nints kitalálva, de az út, mellyen mentem, tsaknem bizonyosan ígérte a tzél el-érésit, ollyan felséges dolgokat hoztam ki, hogy magam elbámultam, s örökös kár volna el-veszni; ha meglátja Édes Apám, meg-esméri;most többet nem szollhatok, tsak annyit: hogy semmiből egy ujj más világot teremtettem

1826 elméleti munkáját átadja Wolter von Eckwehr Jánosnak, Akadémiai tanárának, ez a német nyelvű példány elveszett 1831 Bolyai Farkas TENTAMEN című könyvéhez János elküldi latin nyelvű 26 oldalas füzet alakú munkáját, ami 1932-ben a Tentamen függeléke: APPENDIX formájában megjelenik. 1831-ben Farkas levelet küld Gaussnak: „Fiam többre becsüli egész Európa ítéleténél a Tiédet” Gauss az Appendixet csak 1932-ben kapta meg

1832, Zeyk levele, 154 oldal Gauss levele Gerlingnek: „Ezt a fiatal geométert, Bolyait elsőrangú lángésznek tartom” Gauss levele Bolyai Farkasnak: „Most valamit a Fiad munkájáról. Ha avval kezdem, hogy nem szabad dicsérnem, bizonyára megütődsz egy pillanatra. De mást nem tehetek: ha dicsérném, akkor magamat dicsérném, mivel a mű egész tartalma, az út, melyet Fiad követ és az eredmények, amelyekre jutott, majdnem végig megegyeznek részben már 30-35 év óta folytatott elmélkedéseimmel. Valóban, a dolog rendkívül meglepett. Szándékom volt, hogy munkásságomból, melyből egyébiránt mostanáig csak keveset tettem papirosra, életemben semmit sem bocsátok nyilvánosságra. A legtöbb embernek nincs is meg a kellő érzéke az iránt, amin ez a dolog megfordul, és csak kevés emberre akadtam, aki különös érdeklődéssel fogadta, amit vele közöltem.” 1833 júniusban Bolyai János nyugdíjba vonul

Utóélet Eötvös József Staeckel