A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Adatvédelem a statisztikai munkában
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A környezetvédelem intézményrendszere
Közigazgatási alapismeretek
Tájékoztatás az EKOP-1.A.2 projektnek az OSAP összeállítására gyakorolt hatásáról Mag Kornélia OST február 24.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Szervezetfejlesztési Program
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
2011. július 27. OST adminisztratív és hatósági nyilvántartások statisztikai célú felhasználását elősegítő munkabizottságának 1 Adminisztratív adatok statisztikai.
1 OST 2. munkabizottság ülése KSH november 18. Dr. Laczka Éva.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
1 Tájékoztató rojektről április 23. Tájékoztató az EKOP1.A „Adatállományok központosított átvételét, átadását kezelő, valamint.
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos Albizottsága.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Munkahelyi egészség és biztonság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az adatvédelem szabályozása
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Országos Statisztikai Tanács
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Országos Statisztikai Tanács
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Tájékoztató a évi OSAP összeállításának előrehaladásáról
Tájékoztatás a 2018 évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programról
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Programba tartozó elsődleges és másodlagos adatforrásokról az Országos Statisztikai Tanács.
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr. Nagy Eszter Országos Statisztikai Tanács ülése 2017. június 14.

Fontosabb lépések A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény hatálybalépése: 2017. január 1. A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény végrehajtásáról szóló Korm. rendelet tervezetének tárgyalása: KÁT 2017. június 1-jei ülése, kihirdetés alatt Az egyes törvényeknek a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény végrehajtásával összefüggő módosításáról szóló 2017. évi XLIV. törvény hatálybalépése: 2017. június 2. Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexének elfogadása: Nemzeti Statisztikai Koordinációs testület 2017. június 7-i ülése

A jogi szabályozás főbb céljai Hivatalos statisztikai tevékenység, Hivatalos Statisztikai Szolgálat (HSSz) definíciója; Hivatalos statisztika előállításához kapcsolódó alapelvek rögzítése; KSH HSSz-en belüli szerepének, koordinációs jogkörének meghatározása; HSSz tagság akkreditációs rendszerének kialakítása; Adatgyűjtések rendszerének átstrukturálása; Adminisztratív adatokhoz való hozzáférés jogi alapjainak tiztázása; Adathozzáférés szabályainak megújítása.

A Hivatalos statisztikai tevékenység A Hivatalos statisztikai tevékenység célja: statisztikai információk nyilvánosságra hozatalával valósághű, tárgyilagos képet adjon a társadalom, a gazdaság, a környezet állapotáról és annak változásairól az állami szervek, az önkormányzatok, a gazdasági szervezetek - beleértve a pénzügyi piacokat -, a civil szervezetek, a tudományos tevékenységet végzők, a közvélemény, a média szereplői, valamint a nemzetközi szervezetek, különösen az Európai Unió intézményei számára. Fontos elhatárolni a HSSz tagok egyéb, hatósági adatok kezelésével összefüggő tevékenységeitől.

A Hivatalos Statisztikai Szolgálat Csak a Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagja végezhet hivatalos statisztikai tevékenységet. A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagja az a szervezet lehet, amely közfeladatának részeként hoz nyilvánosságra hivatalos statisztikai adatokat, és amelynek szervezete és működése megfelel a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexében és az Európai Statisztikai Rendeletben foglaltaknak. Hivatalos statisztika alapelveit a törvény meghatározza, azok részletes tartalmát a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe fejti ki. Magyar Nemzeti Bank speciális helyzete.

A Hivatalos Statisztikai Szolgálat 2016 végéig: törvény sorolta fel a tagokat, a HSSz-be kerülés feltétele a jogszabály módosítás volt. Új megközelítés: csak az a szervezet lásson el hivatalos statisztikai tevékenységet, amely megfelel a jogszabályokban rögzített elveknek. Elvek köre: törvényben rögzítve, részletes tartalmat, indikátorokat a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe határozza meg. Megfelelés ellenőrzése akkreditációs eljárás során történik.

Az akkreditációs eljárás A hivatalos statisztikáról szóló törvény végrehajtási rendelete (Vhr.) fogja szabályozni. Az akkreditációs eljárás az alábbi szakaszokból áll: önértékelés, szakértői vizsgálat (helyszíni értékelés), döntéshozatal. Alap: Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexében lefektetett elvek és indikátorok szerint, KSH által kidolgozott önértékelési kérdőív és módszertan alapján. Akkreditációs névjegyzék létrehozása, bekerülés feltételeit a Vhr. állapítja meg. Akkreditációs Bizottság (3 tag, közülük egy fő a HSSz KSH-n kívüli tagjától jelölt, összeférhetetlenségi szabályok). Határidők a Vhr-ben rögzítettek. Döntés: KSH elnöke dönt az Akkreditációs Bizottság javaslata alapján. Egy éves felülvizsgálati időszak Intézkedési terv a fejlesztési intézkedésekről.

A KSH szerepe a Hivatalos Statisztikai Szolgálatban A KSH a Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagja, a KSH elnöke látja el Magyarország főstatisztikusi feladatait. A KSH elnöke főstatisztikusi feladatai körében felelős a Hivatalos Statisztikai Szolgálat hivatalos statisztikai tevékenységének szakmai koordinációjáért és egységességéért. Koordináció főbb eszközei: A HSSZ tagjainak akkreditációja, az akkreditáció felülvizsgálata, a hivatalos statisztikai tevékenység ellátásával kapcsolatos iránymutatások kiadása és az azoknak való megfelelés felülvizsgálata, ellenőrzése, Magyarország képviselete az Európai Statisztikai Rendszerben, az Európai Unió hivatalos statisztikával foglalkozó testületeiben és fórumain, illetve hivatalos statisztikával foglalkozó nemzetközi szervezetek fórumain, statisztikai munkájában, valamint kapcsolattartás más országok statisztikai hivatalaival, az európai statisztika fejlesztésében, előállításában és közzétételében részt vevő egyéb nemzeti hatóságok kijelölése és kapcsolattartás az Eurostat-tal.

Hivatalos statisztikai adatfelvételek rendszere Az adatfelvétel módja szerint lehet: Statisztikai adatgyűjtés Statisztikai adatátvétel Az adatfelvétel forrása szerint lehet: Elsődleges adatforrás Másodlagos adatforrás Elsődleges adatforrás lehet: Jogszabály által kötelező közvetlen adatgyűjtés Önkéntes közvetlen adatgyűjtés Másodlagos adatforrás lehet: Adatátvétel adminisztratív adatforrásból Korm. rendelet alapján kötelező egyéb adatátvétel

Adminisztratív adatátvételek Adminisztratív adatforrás: olyan másodlagos adatforrás, amelyben tárolt adatok gyűjtését vagy azokról nyilvántartás vezetését jogszabály írja elő az adminisztratív adatforrás kezelője számára. Stt-ben meghatározottak figyelembevételével hivatalos statisztikai célra felhasználható. Feltételek: Hivatalos statisztikai cél igazolása; Egyedi azonosításra alkalmas átadás, ha az a statisztikai cél által indokolt; Metaadatok átadása; Térítésmentesség; Együttműködési megállapodások. KSH véleményezési joga az adminisztratív adatforrások tartalmát, módszertanát, fogalmi és osztályozási rendszerének kialakítását érintő kérdésekben az adatforrás létrehozásakor, módosításakor, megszüntetésekor.

Adathozzáférés szabályai A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagja által hivatalos statisztika céljából előállított adatok – az egyedi adatok kivételével - nyilvánosak. A statisztikai adatfelvétel keretében kezelt egyedi adat kizárólag statisztikai célra használható. Tilos annak bármely nem statisztikai, azaz a statisztikai adat-előállítási folyamaton kívüli célra történő átadása. Tudományos célú adathozzáférés lehetősége a törvény alapján. A HSSZ tagjának vezetője megteszi az összes szükséges szabályozási, módszertani, adminisztratív, technikai és szervezeti intézkedést az egyedi adatok védelmének biztosítása érdekében. Megkövetelt belső szabályzatok: adatvédelmi szabályzat, adathozzáférés, azon belül tudományos célú hozzáférés szabályai, önköltségszámítás rendje.

További feladatok Akkreditációs eljárásokhoz kapcsolódóan: Önértékelő kérdőív és akkreditációs módszertan kidolgozása Akkreditációk lefolytatása 2018. december 31-ig Új OSAP kidolgozása, elfogadása KSH iránymutatások kidolgozása: NSKT-val együttműködve, folyamatos.