Internet és kommunikáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába (Introduction to the Internet and World Wide Web)
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Hálózati és Internet ismeretek
BARÁTOM AZ INTERNET! Készítette: TZ03.
avagy a hálózatok hálózata
Az INTERNET.
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Készítette: Bátori Béla 12.k
World Wide Web fejlődése
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
INTERNET.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Hálózatkezelés, Internet 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
2010/2011.Huszár István1. dia Weboldalak tervezése II. (X)HTML.
HÁLÓZATOK.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Információ és kommunikáció
Távoli online adatbázisok használata és FTP
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Mi is az az Internet?.
BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Még ma is – amikor szinte minden családban van számítógép, sokak számára még ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Készítette: Heizler Katalin (ddkl9n) Békési Erika (wz6phc)
Internet ismeretek.
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
Az internetről.
Számítógép-hálózatok
A protokoll A protokoll fogalma.
Az internet kialakulása
Hálózati alapismeretek
Érdekességek. Tudod-e? Mit jelent a „www”? A) Wild Windows Wave B) World Wide Web C) Wide World Web.
Az internet.
Kommunikáció és könyvtári informatika
Az Internet alkalmazásai
Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Az Internet.
Hálózatok a mai világban
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Állományok le- és feltöltése az interneten Papp Szabolcs 2009.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
TCP/IP 2. Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék 2004.
Internethasználat  Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Hálózati protokollok és szabványok
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
A HTML alapjai Az internet és a web.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Információ és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Manapság az internetes technológiákat körülbelül 1,4 milliárdan használják személyes, illetve üzleti célokra. Jelenleg kutatások zajlanak az internet technikai.
Előadás másolata:

Internet és kommunikáció

Az Internet a világ legnagyobb és legismertebb hálózata Az Internet  a világ legnagyobb és legismertebb hálózata. Több ezer különböző típusú számítógép milliószámra vesz részt a hálózatban, a legkülönbözőbb hálózati programokat futtatva. A rengeteg fajta hálózatot és számítógépet azonban valamilyen működőképes egységbe kell összevonni. Azt a jól meghatározott szabálygyűjteményt, amely megmondja, hogy két számítógép hogyan kommunikálhat egymással, protokollnak hívjuk. Az Interneten használt több mint száz protokoll összességét TCP/IP  (Transmission Control Protocol/Internet Protocol)-nak hívjuk a két talán legjelentősebb protokoll neveiből származtatva.

Az internet története Az Intertnet is mint megannyi technikai eszköz a háborúnak ,illetve a katonai fejlesztésnek köszönhető.Az 1960 – as években tetőzött a hidegháború az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetúnió között.Az amerikai védelmi minisztérium egy olyan hálózati rendszert szeretett volna kiépíteni amely túlél egy atomtámadást.A feladatot kiadták a kutatási részlegnek,ez volt az ARPA(Advanced Research Projects Agency).Az ARPA a hálózat védelmét két fő dologban látta.Az első az volt ,hogy a hálózatnak ne legyen központja ,a hálózat minden csomópontja több másik(legalább kettő)hálózati csomóponttal legyen összeköttetésben.

Napjainkra az internet világa nagyon elterjedt Napjainkra az internet világa nagyon elterjedt. Sőt, írhatnám úgy is, hogy szinte már nélkülözhetetlen, mindenhol jelen van, még a szegényebb országokban is. A mai rohanó világban ez nagy segítség mindenki számára. Könnyebbé teszi a kommunikációt, megkönnyíti a munkát, stb. Kényelmesebbé varázsolja a hétköznapokat, ezáltal a civilizáció valamilyen téren ellustul. Éjjel-nappal bújják a világhálót. Valami kell, akkor mindjárt az Internet. Van, aki szerint ez rossz, van, aki szerint viszont jó.Mindenki másra használja. Valakinek a munkához kell, van, aki ismerőseivel így tartja a kapcsolatot, mások tanuláshoz használják vagy éppen játékokra, filmek, zenék letöltésére, és még sorolhatnám. Sok dolgozó embernél az internet, már „életvitelként” van jelen.

A WWW vagyis World Wide Web A World Wide Web  gyakorlatilag egy hatalmas információhalmaz. Az információk elérését a következő mechanizmusok segítségével biztosítja a felhasználó számára: 1. egy általános szabálygyűjtemény az erőforrások megnevezésére (URI - Uniform Resource Identifier), 2. protokoll, amely segítsé gével ezeket az erőforrásokat el lehet érni (HTTP - HyperText Transfer Protocol), 3. hypertext, az erőforrások közti könnyed navigáció elősegítésére (HTML - HyperText Markup Language). Hypertext alatt gyakorlatilag olyan dokumentumokat értünk, amelyek hivatkozásokat tartalmaznak más dokumentumokra és egyéb erőforrásokra.

A WWW rövid története A WEB megalkotója Tim Berners-Lee, aki 1989-ben az Európai Részecskegyorsító Intézetben (CERN) dolgozva azt javasolta, hogy a földrajzilag egymástól távol lévő kutatók közötti kommunikációt egy ,,hypertext rendszer'' alkalmazásával oldják meg. Kollégái számára ez lehetővé tette, hogy az egymás kutatási eredményeit tartalmazó dokumentumokat összekapcsolhassák. A CERN támogatta a WEB létrehozását és helyiből világméretű hálózattá fejlesztette. A WEB első nyilvános használatára 1992 januárjában, Genfben került sor, amikor is a kutatók a CERN WEB helyén férhettek hozzá WEB-adatokhoz. Berners-Lee WEB-terve az adatokat egy vagy több WEB-kiszolgálón tárolta, a kutatók pedig egy különleges program, a böngésző segítségével férhettek hozzá az adatokhoz. A WEB az elmúlt években szédületes ütemben fejlődött, az üzleti világ nagyon hamar felfedezte kiváló reklámhordozó képességét

A HTTP protokoll A HTTP rövidítés olyan protokollt jelöl, amely a hypertext hálózaton való átvitelére szolgál. Amikor a böngésző segítségével egy távoli WEB-helyhez kapcsolódunk, akkor programunk a WEB-kiszolgálótól (szerver) lekéri az általunk megcímzett dokumentumot, erőforrást. A kiszolgáló erre elküldi a megcímzett erőforrást a böngészőnek, amely aztán azt értelmezi és megjeleníti. A kiszolgáló és böngésző közti kommunikáció a HTTP protokoll segítségével zajlik.

Készítette: Berta Marietta