Készítette: Kerekes Henriett

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
Advertisements

Szenvedélyek fogságában - a drogok
Digitális tárlatvezetés
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Népesedési folyamatok
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
Az Egyesült Államok etnikai és demográfiai jövője
Negyedik előadás Március 11
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A cigányság integrációja Magyarországon
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Az ortodox Európa geopolitikája
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
Az angol nyelv diadalútja
Az Európai civilizáció válsága
Igaza volt-e Huntingtonnak?
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
A felvilágosult abszolutizmus
Hatalmi átrendeződés Európában. ( )
A NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS ÁRAMLATAIBAN
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
Nagyhatalmi jelenlét Afganisztánban a XIX-XXI. században: hasonló és sajátos vonások Készítette : Hegedüs Zsuzsanna BGF-KKK.
Euro-iszlám és “vezérkultúra”
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
A multikultúra megítélése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A közlekedés környezetvédelme 2+0f2cr. földön, vizen, levegőben.
!!! Tegyünk együtt Értük.
A globalizáció ma már mindenkit érint, még ha nem is figyelünk fel rá. Napjainkban egyre világosabbak az összefüggések a gazdasági globalizáció és környezetünk.
Neorealizmus és neoidealizmus
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Munkavállalás az Európai Unióban
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
NKE Nemzetközi Intézet; Biztonsági kihívások és stratégiai válaszok
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
AZ „AUTÓK SZOCIOLÓGIÁJA” Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
Politikai és szociálgeográfia I.
Biztonságpolitika és válságkezelés
MIGRÁCIÓ AHOGY ÉN LÁTOM. ISZLÁMIZÁLÓDNI FOG EURÓPA? (Az iszlám világ lélekszáma az utóbbi 100 évben nyolcszorosára nőtt.) Erdei László.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
A nemzetközi migráció globalizálódása
Kihívások Baranya gazdasága előtt
Napjaink terrorizmusának iszlám gyökerei
Miért éppen a Közel-Kelet?
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Kognitív és emotív jelentés
Földünk demográfiai folyamatai (összegzés)
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
,,Migráns” országok Latin-Amerika,USA,Kanada,Izrael,Ausztrália,Új-Zéland és Dél-Afrika készítette: Verdes Máté.
CIVILIZÁCIÓS ÖVEZETEI
Előadás másolata:

Készítette: Kerekes Henriett Scenariók a globális migrációval és az európai válaszlépésekkel kapcsolatban Készítette: Kerekes Henriett

Scenarió = forgatókönyv A szcenáriók a jövő lehetséges leírásai, melyek figyelme az oksági folyamatokra és a döntési pontokra irányul. Az időben egymás után következő események, tendenciák közötti kapcsolatok logikai feltárására, megítélésére és ezek alapján következtetések levonására irányul. Nem a jövő „egyértelmű” előrejelzése a cél, hanem a befolyásoló tényezők feltárása azok hatásainak különböző irányaiban!

Bernard Lewis 1916. május 31. Közel-Kelet/ iszlám- arab szakértő totalizáló iszlámfelfogás 90-es évek: iszlám világ és a nyugat kapcsolatának vizsgálata

Bernard Lewis: "The Roots of Muslim Rage." The Atlantic Monthly, Sept 1990 a civilizációk összecsapása (clash of civilizations)

Iszlám: nép és vallás Nehéz szétválasztani az iszlám összetevőit Állam Vallás Hit „iszlamofasizmus” „totalitárius torzszülött” Nyugattal szembeni komoly fenyegetés

Iszlám népesség a Földön

Illegális migráció Európában 2.

Európa az évszázad végére muszlim lesz-e ? Mit értünk integráció alatt? Mit várunk tőlük? Mikor mondjuk azt, hogy ők integrálódtak? európai ember alkalmazkodnak ne valljanak radikális nézeteket

Muszlim lakosság számának alakulása

Létrehoznak-e párhuzamos társadalmat ? IGEN, visszakanyarodnak a saját kultúrájukhoz, vallásukhoz – tudatos elkülönülés (2.-3. generáció) Periférikus helyzet: (gettósodás, bevándorlás-ellenesség), magas népszaporulat Önfeladás az európai országok részéről A gazdaságuk fejlesztése

Európai probléma: népességfogyás, elöregedés Jelenthet-e megoldást a migráció? A bevándorlók elsősorban szakképzetlen, illegális munkaerőt jelentenek – megoldás lehet: minőségi bevándorlás (kék kártyás rendszer) Helyette a születések számának tartós növelése a cél (pl. családbarát (adó)politika)

No go zónák Kifejezés: 60-as évek angolszász katonai nyelvezete, nem hivatalos hatalom tartja uralma alatt; 2006 „Zones Urbaines Sensibles”

Ötödik hadoszlop Rejtett csoport, ami egy nemzetet belülről aláás, Feladat: titkos támogatók bejuttatása egy entitás szövetébe. rémhírterjesztés, kémkedés, szabotázsakció Eredet: 1936 , spanyol polgárháború, Emilio Mola

Bernard Lewis : „Európa az arab Nyugat, a ’Maghreb’ része lesz. Migrációs és demográfiai adatok erre utalnak. Az európaiak későn házasodnak, s csak kevés gyerekük van, vagy egy sincs. Ezzel szemben itt van az erős moszlim beáramlás: Németországba a törököké, Franciaországba az araboké, Angliába a pakisztániaké. A muzulmánok korán házasodnak és sok gyerekük van. – A jelenlegi tendenciák alapján ítélve Európa népességének többsége legkésőbb a XXI. század végére muzulmán lesz.”

A Nyugat fennmaradásának feltételei Huntington szerint Le kell számolni a régi intézményrendszerekkel Fel kell adni a Nyugat univerzalizmusának illúzióját Egyediségének megőrzésére kell fektetnie a hangsúlyt Önmegtartóztatást kell gyakorolnia (nem beleavatkozni más civilizációk belső konfliktusaiba) Konfliktuskezelés közös közvetítés útján (más civilizációkkal) Nemzetközi intézményeket (például ENSZ BT) az új rendnek megfelelően kell átalakítani

Meg tudjuk e állítani az iszlám terjedését? Pesszimista Optimista elzárkózás: fizikai jogi

Forrás Bernard Lewis: Az iszlám nép és vallás Samuel P. Huntington? A civilizációk összecsapása https://hu.wikipedia.org/wiki/Bernard_Lewis http://konzervativcsalad.blog.hu/2015/09/15/_no_go_zonak_euro pa_varosaiban_mitosz_propaganda_vagy_valosag http://www.dzsihadfigyelo.com/2011/09/26/egyre-szaporodo- europai-%E2%80%9Eno-go%E2%80%9Dzonak/ http://24.hu/kozelet/2015/09/21/tobb-europa-tobb-muszlim- dramai-joslat-az-iszlam-hoditasarol/ http://www.refteologia.sk/llikei.pdf https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96t%C3%B6dik_hadoszlop http://magyarnarancs.hu/publicisztika/ha_kiont_a_mare_nostru m_-_europa_es_az_iszlam-74786

Köszönöm a figyelmet !