IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Az operációs rendszer felépítése I.
Számítógépes operációs rendszerek
Operációs rendszerek.
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Szoftver Fogalma, típusai.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
A számítógépi programalkotások jogi védelme
Az operációs rendszer.
Készítette: Martis Zsombor
BE KI Perifériák Számítógép.
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
Internetes források alapján készítette:
Az operációs rendszer.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Számítógépes üzemmódok
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Az operációs rendszer feladata
3. előadás Műszaki informatika.
Szoftver §60-as évek: nagygépes rendszerek §kevés hozzáértő szakember §lassú a fejlesztési folyamat §napjainkban felgyorsul l személyi szg-ek.
Számítógép hálózatok.
Információtechnológiai alapok 9. osztály
2. Operációs rendszerek.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
Informatika Dr. Herdon Miklós Dr. Fazekasné dr. Kis Mária Magó Zsolt
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Szoftver Program Operációs rendszer – Programcsomag, kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között. Pl: Windows és DOS, Linux (ingyenes), Unix.
A Linux operációs rendszer A Linux felépítése. A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános.
Operációs rendszerek Fogalommeghatározás. Az operációs rendszer fogalma ???
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
3. Fejlődéstörténet Összeállította: Devecz Ferenc Operációs rendszerek.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek.
Operációs rendszerek.
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK

Operációs rendszer különböző definíciói Az operációs rendszerekre vonatkozóan többféle definíció is létezik: olyan program(rendszer), amely felügyeli és vezérli a számítógépen futó valamennyi folyamatot (az ISO szabvány szerinti megfogalmazás), a számítógépet alkotó hardver eszközök működését felügyelő és vezérlő program (technológiai megközelítés), a számítógép tevékenységét meghatározó programokat felügyelő és vezérlő szoftver (funkcionális megközelítés), (a számítógépes rendszerben rendelkezésre álló) erőforrásokat elosztó szuperfolyamat (folyamat-centrikus szemlélet), olyan program, amely kapcsolatot teremt (és tart fent) a számítógépet alkotó technikai-technológiai (hardver) elemek és a (számítógéppel tevékenységet végző) felhasználó között (felhasználói szemléletű definíció).

Az operációs rendszerek csoportosítása Felhasználói felület szerint karakteres (UNIX, DOS) - CLI: Command Line Interface grafikus (Apple Mac OS) - GUI: Graphics User Interface Felhasználók száma szerint egy-felhasználós (BeOS ) több-felhasználós (Microsoft Windows XP) hálózati (Novell Netware) Folyamatkezelés szerint kötegelt (Microsoft MS DOS) Multiprogramozott valós idejű (BeOS, QNX) időosztásos (Multics, UNIX) Hardver-architektúrák szerint számítógép-ketegóriák mainframe (SUN Solaris) szerver (Microsoft Windows 2000, Linux) személyi számítógép, munkaállomás (IBM OS/2 Warp) mikroszámítógép (Commodore 64) kézi számítógép (PalmOS) Processzor-architektúrák szerint CISC alapú (Linux, Microsoft Windows) RISC alapú (Hewlett-Packard HP-UX) Sínrendszer alapján 16 bites (IBM PC DOS) 32 bites (Microsoft Windows XP) 64 bites (Macintosh OS X) Jogállás szerint szerzői jogvédelem alá tartozó (SCO OpenServer) nyílt forráskódú (Linux) „Történelmi" kategóriák korai operációs rendszerek UNIX-alapú rendszerek UNIX verziók, POSIX-kompatibilis rendszerek Linux disztribúciók Windows rendszerek

Az operációs rendszerek alapfeladatai Kapcsolattartás a felhasználóval (felhasználói felület biztosítása, állományszervezés). A számítógépet alkotó hardvereszközök különbözőségének „elfedése", kezelésének egységesítése. „Virtuális gép koncepció”. Lényege az, hogy az operációs rendszer úgy viselkedik, hogy a felhasználó az összes számítógépet „egyformának” látja, azaz nem kell ismernie az általa használt hardvereszközök működésének specifikumait. Erőforrás-gazdálkodás. Egy számítógépes rendszerben a rendelkezésre álló erőforrások (pl. a memória szabad rekeszei, a processzor „ideje", a perifériák állapota, stb.) folyamatos ellenőrzést igényel. Az operációs rendszer feladata az elérhető erőforrások nyilvántartása, illetve a hibamentes működéshez szükséges elosztása. Állapot-felügyelet (rendszernaplók készítése, a felhasználó tájékoztatása a hibákról, lehetőség szerint automatikus hibakezelés, stb.). Programok futtatása (Hálózati szolgáltatások.) LEHETSÉGES MÁSFÉLE FELADATLEÍRÁS IS: Például – így Például - úgy Linkek: PTE, érdekességnek: ELTE

OPERA(TING)FILM

AZ OPERÁCIÓS RENDSZER KOMPONENSEI RENDSZERMAG (KERNEL) Feladata a hardver optimális kihasználásának irányítása, a kért programok futtatása, alkalmazói kéréseknek kiszolgálása API (APLICATION PROGRAMING INTERFACE) Olyan szabálygyűjtemény, mely leírja hogy kell kérni a szolgáltatásokat a kerneltől, és a kernel válaszát hogyan kapjuk meg. RENDSZRHÉJ (SHELL) feladata a parancsértelmezés. Lehet a shell parancssoros (pl. DOS), vagy grafikus - GUI - felületű (pl. windows) SZERVIZPROGRAMOK (UTILITY) ritkábban szükséges programok (pl szövegszerkesztők, fordítóprogramok, driverek) RENDSZERÁLLOMÁNYOK, KONFIGURÁCIÓS ÁLLOMÁNYOK AUTOEXEC.BAT - a számítógép elindításakor futtatandó parancsok CONFIG.SYS - a rendszer konfigurációs paramétereit szabályozza COMMAND.COM - parancsértelmező és végrehajtó Film 1’ 43”

AZ OPERÁCIÓS RENDSZER KOMPONENSEI

VÉGE