Dow Vegyi Kitettségi Index

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.
Advertisements

Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA
A tervezés mint menedzsment funkció
Lakosságvédelmi intézkedések katasztrófaveszély időszakában
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
Képességszintek.
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Készítette / Author: Tuska Katalin
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Valószínűség számítás
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
Ülepítés A folyadéktól eltérő sűrűségű szilárd, vagy folyadékcseppek a gravitáció hatására leülepednek, vagy a felszínre úsznak. Az ülepedési sebesség:
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Új ügyfél nélkül mit érek én? Január 30.. Tartalom 1.Bemutatkozás 2.Értékesítés. Hatékonyan. 3.Jelzőlámpa az üzleti élet forgatagában 4.Több, mint.
A potenciál-modell.
Beruházás-kontrolling
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Ingatlanértékelés II..
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
FIZIKA A NYOMÁS.
Gunkl Gábor – 2009 – BME Westinghouse AP1000. Áttekintés  Felépítés Konténment Primer köri jellemzők Turbogenerátor Névleges adatok  Biztonság Passzív.
Az elemzés és tervezés módszertana
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Nagy rendszerek biztonsága
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Az áramló folyadék energiakomponensei
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Csővezetékek.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Móricz Pál üzletfejlesztési igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. XX. Információvédelmi fórum március 22. Információvédelmi kockázatfelmérés a szabványokban.
9/24/20161 HAZOP VIZSGÁLAT Kockázat és működőképesség Bevezetés.
Reaktív Vegyi Anyagok Program alapelvei Értsd meg a folyamat kémiáját –A kívánt folyamat és reakciók –Járulékos reakciók –Várható eltérések (pl. a HAZOP.
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október
Mintavétel.
Vállalati pénzügyek II.
Önértékelési projektterv
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
12. óra Kenőpénz és korrupció.
6 szigma.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
GÉPKIVÁLASZTÁS.
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

Dow Vegyi Kitettségi Index Egyszerű módszer az üzemi szivárgásokból származó gázok/gőzök levegőbe való szétszóródásának előrejelzésére A mutatót a Kockázat Értékelés részeként lehet használni Kézikönyv és támogató szoftver csomag

ERPG/EEPG A számításba vett légnemű koncentrációk ERPG-1 az a maximális levegőbe jutó koncentráció, amely alatt valószínűsíthető, hogy szinte mindenki akár egy óráig is ki lehet téve a vegyi anyag koncentrátumnak anélkül, hogy enyhe, átmeneti egészségkárosodást szenvedne vagy egy egyértelműen nem kívánatos illatot érzékelne. ERPG-2 az a maximális levegőbe jutó koncentráció, amely alatt valószínűsíthető, hogy gyakorlatilag mindenki körülbelül egy óráig kitehető a koncentrációnak anélkül, hogy visszafordíthatatlan vagy egyéb súlyos egészségügyi hatások vagy tünetek alakulnának ki, amelyek csökkentenék védekezési cselekvő képességét. ERPG-3 az a maximális levegőbe jutó koncentráció, amely alatt valószínűsíthető, hogy szinte mindenki körülbelül egy óráig kitehető a koncentrációnak anélkül, hogy érzékelné azt, vagy kialakulnának benne az életet-veszélyeztető egészségügyi hatások.

ockázat K rtékelés É LEHETŐSÉGEK A KOCKÁZAT CSÖKKENTÉSÉRE POTENCIÁLIS ESEMÉNY GYAKORISÁG KÖVETKEZ MÉNY ELEMZÉS HATÁS BECSÜLT KOCKÁZAT FOLYAMAT LEÍRÁS Gyújtó Forrás Emberi megbízhatóság Eszköz hiba Mérséklés Időjárás Népesség HAZOP

A Vegyi Kitettségi Index kiszámításának lépései Lehetséges Vegyi Kibocsátási Forgatókönyvek meghatározása Az ERPG2/EEPG2 meghatározása A levegőbe kerülő anyagmennyiség meghatá- rozása a kiválasztott forgatókönyvekhez A legnagyobb levegőbe kerülő mennyi- séget eredményező forgatókönyv kiválasztása Ez a rangsorolást szolgáló A CEI kiszámítása index A Kockázati Távolságok kiszámítása Az ERPG 2-re vagy 3-ra lehet kiszámítani

Forgatókönyv kiválasztása (a) 1. CSŐVEZETÉKEK A legnagyobb átmérőjű csővezeték törése, lásd alább: 5 cm átmérőnél kisebb — teljes keresztmetszetű törés 5-10 cm átmérő esetén — a törés megegyezik az 5 centiméteres csővezetékkel 10 cm-nél nagyobb átmérő esetén — a törési felület a csővezeték keresztmetszete 20%-nak felel meg 2. TÖMLŐK Teljes keresztmetszetű törés

Forgatókönyv kiválasztása (b) 3. NYOMÁSCSÖKKENTŐ ESZKÖZÖK (SZELEPEK), AMELYEK KÖZVETLENÜL A LÉGKÖRBE BOCSÁTANAK KI Állandó nyomásra vetített teljes kibocsátási ráta. Forduljon a nyomáscsökkentési számításhoz vagy fel kell venni a kapcsolatot a gyártásmérnökkel. Feltételezzük, hogy valamennyi kibocsátott anyag a légtérbe kerül. 4. TÁROLÓEDÉNYEK A törést a tárolóedényhez becsatlakozó legnagyobb átmérőjű csővezeték alapján számítjuk a fenti csővezetékekre vonatkozó kritériumok alapján.

Forgatókönyv kiválasztása (b) 5. TARTÁLYOK TÚLFOLYÁSA ÉS KIÖMLÉSE 6. EGYEBEK A forgatókönyveket kidolgozhatjuk az üzem vagy technológia tapasztalataira építve, valamint lehetnek egy vizsgálat eredményei illetve származhatnak kockázatelemzésből. Hasonlóképpen egy másfajta technológiában szerzett tapasztalatra is épülhetnek, amennyiben az ott lezajlott esemény az érintett egységben is végbemehet. Célszerű a műszaki vezetőhöz fordulni olyan különleges esetekben, amelyekben sugárzás vagy keveredés fordulhat elő.

Leggyakoribb forgatókönyvek Cső és ereszték hibák Biztonsági szelep kibocsátás Minthogy a forgatókönyv kiválasztása nagy hatású mindig meg kell határozni, amikor az indexet számítjuk

A módszer alkalmazhatósága: Gázszivárgások Gőz szivárgások Folyadék szivárgások – alacsony illékonyság Magas illékonyságú folyadék szivárgások belobbanása – pocsolya képződés nélkül Folyadék szivárgások belobbanása – pocsolya képződéssel

A számítás Megtalálható az útmutatóban kézi számítás számára Elérhető szoftver formában mint Excel táblázatkezelő

Mihez kezdjünk a válasszal? Rangsorolás műveletekhez – Üzemi Folyamat Biztonsági Dosszié A HAZOP tanulmány számára kritériumként használható (pl. ha az ERPG2 távolság az üzem területén túlmegy – lehetséges mély következmény elemzés). Kockázat csökkentés a következmény csökkentés útján Megváltoztatható-e a folyamat a kockázat csökkentése érdekében? A kockázat menedzsment számára információként használható - pl. egy katasztrófa tervnél Bevezethető a Folyamati Kockázat Elemzés forgatókönyv meghatározásokba