Lekérdezések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés.
Advertisements

Műveletek adatbázisokban
Ismétlés Adatbázis alapfogalmak és Ms. Access
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Elmaradás.  0 Számjegy. Ebben a pozícióban egyetlen számjegyet kell megadnia.  9 Számjegy. Ebben a pozícióban egyetlen számjegyet lehet megadni, nem.
Microsoft Access Lekérdezések.
Adatbáziskezelés Nagy Károly -
Delphi programozás alapjai
Adatbáziskezelés.
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Adatbázis (alapfogalmak).
– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
INSERT INTO Egy vagy több rekordot ad hozzá a táblához. Egyetlen rekordot hozzáfűző kifejezés: INSERT INTO cél_tábla (mező1,mező2,…) VALUES (érték1, érték2,
Adatbáziskezelés Microsoft Access.
Adatbázis-kezelés.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
RIPORT (JELENTÉS) TERVEZÉSE, KÉSZÍTÉSE
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
5. TÉTEL. Helyzetfelmérés: A feladat elvégzéséhez tudnunk kell, hogy mi a kiinduló állapot, és mit szeretnénk elérni, vagyis mi a cél. A nem rég indított.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Adatbázis rendszerek II.
Adatbázis kezelés Lekérdezések Készítette: Maradics Zoltán.
Adatbázis-kezelés.
az MSAccess programmal
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
Folytassuk… (2.).
Access-Űrlapkészítés
Microsoft Access Űrlapok.
Microsoft Access Jelentések.
SQL.
Adatbáziskezelés alapjai
Többtáblás adatbázisok
A REKORD TIPUS Páll Boglárka. Ismétlés: Feladat Készítsünk kimutatást a XI.B osztály tanulóiról. Minden tanuló esetén a következő adatokat tartjuk nyilván:
Lekérdezések Páll Boglárka A lekérdezés az adatbázisban szereplő adatok kinyerésének leghatékonyabb és legsokrétübb módja A lekérdezés tulajdonképpen.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázis-kezelés.
Adatbáziskezelés (alapfogalmak)
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Adatbázis-kezelés. Középszint: –1-2 tábla –SQL-nyelv és lekérdező-rács használata –Űrlap és jelentés készítés Emelt szint: –több tábla (kapcsolatok) –több.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Adatbázis modellek Adatbázisok
Adatbázis kezelő bemutatása MS-Office 2003 Tisztelt Felhasználó ! Ebben a bemutatóban szeretném bemutatni Az adatbázis készítés alapjait. Földi Attila.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Adatbázisok létrehozása/kezelése Access alatt László Bunkóczi (PhD)
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Számítások az Accessben Számított mező létrehozása Az adatbázisokat érdemes úgy tervezni, hogy ne tároljunk olyan adatokat, amelyek a többiből kiszámíthatók.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 4. Adatbázis-kezelő rendszerek.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Módosító lekérdezések
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Adatbáziskezelés.
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés.
Előadás másolata:

Lekérdezések

A lekérdezések segítségével egy vagy több tábla vagy lekérdezés rekordjaiból az előre meghatározott kritériumoknak eleget tevő részhalmazt tudjuk megjeleníteni. A lekérdezés alapjául szolgáló táblákat és lekérdezéseket összefoglaló nevükön rekordforrásnak nevezzük

A lekérdezések típusai: Lekérdezések létrehozása A lekérdezések típusai: Módosító Választó Kereszttáblás SQL-specifikus

Választó lekérdezés Azt a lekérdezést, amely egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg, és a táblák illetve az adatbázis tartalmát nem módosítja, választó lekérdezésnek nevezzük.

Lekérdezések létrehozása (módosító lekérdezés) A módosító lekérdezés olyan lekérdezés, amely több rekordot változtat meg egyetlen művelet során. Négy típusa van: táblakészítő egy vagy több tábla adataiból új táblát hoz létre, hozzáfűző táblák rekordcsoportjait adja más táblák végéhez, Frissítő megváltoztatja rekordok egy csoportját egy vagy több táblán, törlő egy rekordcsoportot töröl egy vagy több tábláról. Az akció lekérdezések segítségével különféle változtatásokat hajthatunk végre a meglévő táblák tartalmával, illetve új táblát hozhatunk létre. Megkülönböztetünk táblakészítő, törlő, hozzáfűző és frissítő lekérdezést. Az akció lekérdezések előnye, hogy egy művelettel több rekordot is módosíthatunk, létrehozhatunk vagy törölhetünk a táblában. Fontos megjegyeznünk azonban, hogy az akció lekérdezések segítségével sem végezhetünk olyan műveletet, amely megsérti a táblákra vagy mezőkre vonatkozó integritási szabályokat, például egy mezőbe nem kerület olyan érték, amely ellentmond a mezőre beállított érvényességi szabálynak. Az akciólekérdezések alkalmazását minden esetben gondoljuk át, mivel a végrehajtott módosítások véglegesek.