Sudoku.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A WEB alapú kontrolling adatszolgáltatáshoz kapcsolódó problémák és megoldások Holl Zoltán Göbösmajor Június
Advertisements

A Szállítási feladat megoldása
Koordináták, függvények
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 7. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Multidimenzionális Adatbázisok Alapjai
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
Pac-Man játék tanulása Megerősítéses Tanulással Mesterséges Intelligencia algoritmusok tesztelése játékokon Gyenes Viktor Eötvös Loránd Tudományegyetem.
Adatbázis (alapfogalmak).
A rendszerszintű diagnosztika alapjai
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Térbeli infinitezimális izometriák
Adatbázis-kezelés.
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
Ág és korlát algoritmus
Táblázatkezelés a MS Excel segítségével
Mátrix függvények Keresőfüggvények
Bársony Kristóf számítástechnika IV. évfolyam
Tökéletes Hash függvények keresése Kasler Lóránd-Péter.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Hasonlóságelemzés COCO használatával
Microsoft Excel Függvények VII..
Microsoft Excel Függvények VIII.
Az egérmutató formái: Sor vagy oszlop kijelölése Cellák kijelölése
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Készítette: Gergó Márton Konzulens: Engedy István 2009/2010 tavasz.
Az oszd meg és uralkodj (Divide et Impera) programozási módszer
Lénárt Szabolcs Páll Boglárka
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
1 Mössbauer-spektrumok illesztése: vonalalak A kibocsátott  -sugárzás energiaspektruma Lorentz-görbe alakú: I : sugárzás intenzitása  : frekvencia 
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása Használt függvények bemutatása, magyarázata Forrás: ubuntu.huubuntu.hu.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Petri-hálón alapuló modellek analízise és alkalmazásai a reakciókinetikában Papp Dávid június 22. Konzulensek: Varró-Gyapay Szilvia, Dr. Tóth János.
A Turing-gép.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Kérelem elektronikus benyújtása a Szolgáltatói Nyilvántartásba
Adatbázis-kezelés.
Webprogramozó tanfolyam
A program a bemeneti adatok alapján ( mint pl. az Excel Solver ) nem adja meg közvetlenül a végeredményt, hanem a megfelelő generálóelemek kiválasztásával.
Dr. Bánkuti Gyöngyi Klingné Takács Anna
ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NAGY TIBOR Táblázatkezelés MS Excel 2013 Ez a mű Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt.
Adatbázis-kezelés 3-4. Adatok lekérdezése utasítás általános formája SELECT [ALL/DISTINCT] {*/, …, } FROM [ ], …, [ ] [WHERE GROUP BY, …, HAVING ORDER.
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Függvények II..
Gráfok ábrázolása teljesen láncoltan
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Korlátkielégítési problémák Autonóm és hibatűrő információs.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Weblapkészítés alapjai
Menetrend optimalizálása genetikus algoritmussal
Szállításszervezés.
Dijkstra algoritmus. Egy minimális költségű utat keres élsúlyozott gráfban A gráf lehet irányított vagy irányítás nélküli Feltétele, hogy pozitív élsúlyok.
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Alapvető programozási tételek megvalósítása Czigléczky Gábor 2009.
LL(1)-elemzés ● az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit ● alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Az amőba játék algoritmusa. A játék  Az amőba játék, vagy ahogy Magyarországon sokan ismerik, az ötödölő, az egyik legnépszerűbb logikai játék. Sikerét.
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Függvények használata
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
Egy sakk feladat megoldása algoritmussal
Sakk algoritmus.
A bűvös négyzet játék algoritmusa
Nem módosítható keresések
LL(1)-elemzés az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Quine-McCluskey Módszer
Előadás másolata:

Sudoku

Mi az a Sudoku? Szám alapú kombinatorikus rejtvény A cél kitölteni egy 9x9-es rácsot Minden cellában [1,9] értékek Adott sorban minden érték különböző Adott oszlopban minden érték különböző Az egyes 3x3-as régiókban minden érték különböző Kiindulásnak néhány cella már ki van töltve https://en.wikipedia.org/wiki/Sudoku

Minimális Sudoku Olyan tábla, amelyből nem vehető már el érték az egyértelműség megszűnése nélkül. Nagyjából 3.1 × 10 37 minimális tábla van. Ebből 2.55× 10 25 alapvetően különböző. Az ismert minimális táblák nagy része letölthető: http://staffhome.ecm.uwa.edu.au/~00013890/sudokumin.php

Megoldási stratégiák Backtracking: Ez van implementálva a példa kódban. Keresünk egy üres cellát Keresünk egy számot, amely beírható a cellába Az így kapott új táblát megpróbáljuk megoldani Amennyiben nem írható be szám a cellába, akkor visszalépünk a korábbi állapotba és megpróbálunk másik megfelelő számot keresni.

Megoldási stratégiák Sztochasztikus keresés Véletlen alapú keresés Véletlenszerűen töltsük ki az üres cellákat Keressük meg a hibákat a táblán Variáljuk át a hibás pozíciókban levő számokat Amennyiben a hibák száma nulla, akkor megoldottuk. Szimulált lehűtés, genetikus algoritmusok, tabu keresés, stb.

Megoldási stratégiák További lehetséges megoldások Kényszer alapú megoldások Papír-ceruza módszer (humanistic) Több egyszerű módszer kombinációja

Feladat Hatékony Sudoku megoldó készítése Minimum: normál 9x9-es tábla megoldása amennyiben nincs megoldás az algoritmus ezt jelezze amennyiben több megoldás is van, akkor az algoritmus adja meg a lehetséges megoldásokat Az algoritmus legyen képes nagyobb táblák megoldására is. Az algoritmus legyen képes Sudoku tábla generálására is.