20. AZ ALAKZATOK STÍLUSHATÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János Ősszel.
Advertisements

Folyamodjatok az Úrhoz,
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA
A költői nyelv.
Összeállította: Dóber Valéria
A szimbolizmus 29/C.
Petõfi Sándor: MIÉRT KÍSÉRSZ...
Őszinte bocsánat.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
A művészi nyelvhasználat
Az időmértékes verselés
Szózat Hazádnak rendületlenül Légy híve, oh magyar,
Novellaelemzési szempontok
Népdalaink stílusjegyei
Zene: Charlie - Ha messze mész
RADNÓTI MIKLÓS ( Budapest 19O9.május 5. – Abda 1944.nov.9.)
Jung Károly: Dal a hazáról
A Nyugat
Arany János: A walesi bárdok.
Névnapodra Szeretettel
Drága Édesanyámnak, kit a világon
A szóképek (trópusok) és alakzatok rendszere
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Napra Valentin.
Nem feledjük,nem feledjük azt az esztend ő t, Amikor szép Magyarország darabokra tört,
A népdalok 27/B.
A képszerűség szerepe a retorikában
A drámai monológ 28/B.
Hűséged végtelen, Atyám, nagy Isten! Elhat a mélybe s az egek fölé.
Jó reggelt- Isten hozott !.
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
Úton böjtben.
JÓ REGGELT!.
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
JÓ REGGELT !.
Vezess, Jézusunk, S véled indulunk. Küzdelemre hív az élet, Hadd kövessünk benne téged! Fogjad hát kezünk, Míg megérkezünk!
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
ISTEN IGÉJE MONDJA: „…a négy élőlény és a huszonnégy vén leborult a Bárány előtt … és új éneket énekeltek ekképpen: "Méltó vagy arra, hogy átvedd a könyvet,
„…Jézus megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett.
Dicsérjed Uradat! Pecznyík Pál verse. Dicsérjed Uradat Istennek h ű népe, Te vagy országának, legfényesebb éke.
Minden, mi él, csak Téged hirdet, minden dicsér, mert mind a műved, azzal, hogy él, ezt zengi Néked: ”Dicsérlek én, dicsérlek Téged!”
ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN UJRA..
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Áldjad én lelkem a dicsőség örök Királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! Hárfa és lant, mennyei angyali hang, mind az Ő szent nevét áldják.
Szózat.
Dicsér az ég, nap, hold és csillagok,
Miért kisérsz minden lépten- nyomon, Te munkás hazaszeretet? Éjjel-nappal mért mutatod nekem Gonddal borított képedet? Örökké itt vagy, itt vagy énvelem,
Lelki felkészülés karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.
A nyelvi elrendezés a művészi nyelvhasználatban
JÓ REGGELT !.
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
1. mesék Készítette: Horváth Andrea.
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !
Kezem felemelem, úgy várok Rád, Neved vigasz nekem, úgy várok Rád.
Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Harmatozzatok égi magasok
Anyák napjára. Szeretettel! Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
Hűséged végtelen, Atyám, nagy Isten! Elhat a mélybe s az egek fölé.
Szent vagy, szent vagy, ó, Uram, a Menny és a Föld Rólad énekel.
a hét verse József Attila: Nyár károlyi angéla
„…Jézus megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett.
JÓ REGGELT! ISTEN HOZOTT!.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
43.
Előadás másolata:

20. AZ ALAKZATOK STÍLUSHATÁSA

Az alakzat a szokásostól valamilyen célból eltérő, átalakított nyelvi forma, mint a Hangsor Szókapcsolat Mondat/gondolat Leggyakoribb eset/módszer lehet a: Hozzáadás Elhagyás felcserélés

Hangalakzatok: - A szöveg zeneiségét a verstani eszközök segítik, ezek közül is elsősorban a ritmus: az ütemek (hangsúlyos és hangsúlytalan szótagok) vagy a verslábakat alkotó rövid és hosszú szótagok szabályos ismétlődése. - A sorvégi hangzók összecsengése, a rím is fokozza a zeneiséget:valamilyen hangulatot kelt, összekapcsolja a rímelő szavakat jelentésben, ezáltalerősíti (módosítja) a szöveg jelentését.

Hangalakzatok: Fokozottan érvényesül a beszédhangok tartalomerősítő szerepe a szó eleji hangok összecsengésében, az alliterációban: „Száll a szikra, fojt a füst, / Fő a fürdő; forr az üst” (Arany János: A bajusz). - Azt a zenei verstani eszközt, amely a sor végén ott töri ketté a szintagmát (a mondatot), ahol ezt a természetes tagolás nem kívánná meg, áthajlásnak vagy enjambement-nak nevezzük.

Hangalakzatokra példák: … oly fenyegetve beszélett. (Vörösmarty) Hozzáadás -------------------- Köszönöm szépen a kelmed jó ‘karatját. (Petőfi) Elhagyás Sürgő csoport száz szolga hord, / Hogy nézni is tereh. (Arany) Felcserélés

Mondatalakzatok – példák a hozzáadáshoz Ismétlések Hová, hová édes férjem? Milyen csonka ma a Hold, / Az éj milyen sivatag, néma, / Milyen szomorú vagyok én ma, / Milyen csonka ma a Hold. (Ady) Érintette fülét kocsiknak zörgése. / kocsiknak zörgése, hordóknak kongása, (Petőfi)

Mondatalakzatok – példák a hozzáadáshoz Felsorolás És akkor még sok más színű tintát, / bronzot, ezüstöt, zöldet, aranyat. (Kosztolányi) Most tél van és csend és hó és halál. Fokozás Tanulj dalt a zengő zivatarból, / Mint nyög, ordít, jajgat, sír és bömböl. (Vörösmarty)

Figura etimologica Szótőismétlés, amely az ismétléses alakzatokhoz tartozik, és az azonos tövű szavak alkotnak egy nyelvtani, jelentéstani egységet. „Szeretném magam megmutatni, Hogy látva lássanak, Hogy látva lássanak” (Ady)

Példák a felcseréléshez (inverzió) De jó messze volt még szép Magyarországtól, / Mert Franciaország esik tőle távol. (Petőfi) A kirakatban lila dalra kelt egy nyakkendő. (Tóth Árpád) Ezüst derűvel ráz a nyír / egy szellőcskét és leng az ég. (József A.)

Gondolat-alakzatok Párhuzam Ellentét Áldjon vagy verjen sors keze… Ismétlés és megfordítás együtt Testvérünk voltál, és lettél apánk. Kérdés Ment-e könyvek által a világ elébb? Érzelmi alakzat (felkiáltás) Ó, irgalom atyja ne hagyj el! Paradoxon (látszólagos képtelenség) Te sem haltál meg, népem nagy halottja Oximoron (abszolút képtelenség) Felszentelt hóhérok

A párhuzam Vetettem ibolyát, Várom kikelését, Várom a szeretőm Hozzám jövetelét. Kikelt az ibolya De nem az a teljes, Eljött a szeretőm, De nem az a kedves. (Magyar népdal)

Túlzás, gúny, irónia - A túlzás az érzelmi hatás kedvéért felnagyítja (vagy kicsinyíti) a jelenségek mértékét. A túlzással rokon stíluseszköz a gúny és az irónia (lásd: stílusárnyalatok). - A gúny a képtelenségig felnagyítva mutatja meg egy jelenség negatív vonásait. - Az iróniában a látszólagos magasztalás mögött nyilvánvaló elítélés (elmarasztalás) bújik meg, ez a nevetségesség forrása. A dicséret és az elmarasztalás közötti ellentétet a szövegösszefüggés (kontextus) leplezi le: „Puszta a kert, e helyett a / Szántóföld szépen virít, /Termi bőven a pipacsnak / Mindenféle nemeit” (Petőfi Sándor: Pató Pál úr).