KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A Drog és a Kábítószer fogalma
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
A testvériskolai pályázatba bevont gyerekek számára
Szenvedélybetegségek
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
Leszokás a dohányzásról
Alkoholizmus.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
Alkoholizmus.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Narkomániák.
Gyermekkori depresszió
Természetes kábítószerek
SZENVEDÉLYBETEG- SÉGEK
SZENVEDÉLYBETEGSÉGEK
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Hogyan ismerhetjük fel a dializált betegek terapeutát igénylő
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Szegénység és egészségi állapot
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Altatók – nyugtatók Dr. Gyarmati Zsuzsanna
A leszokás támogatás farmakoterápiája
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
A szexuális élet és a nemi identitás zavarai
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
Az internetfüggőség Kővágó pál és Bajusz Lili Október 10.
Az OGYEI kiemelt programjai
KARNYÚJTÁSNYIRA A DROGOKTÓL, AVAGY MÁSKÉPPEN A PSZICHOAKTÍV szerekről
M.Tamás Márta Drogproblémák M.Tamás Márta
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Csoportos és egyéni addiktológiai fejlesztések tapasztalatai „Tágas városom kis lakásra cserélem”
Addiktológiai problémák és megoldások „Tágas városom kis lakásra cserélem II.”
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek A drogok.
Bev. Pszi 3 Illés Anikó.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Miért fontosak az evés zavarai?
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
Mentális zavarok osztályozási rendszere
Káros szenvedélyek Drogok.
Készítette: Mayer Vivien
A „problémás” diák Suplicz Sándor A „problémás” diák.
A krónikus beteg hányattatásai
Kísérő intézkedések részprogram statisztikai összegzése Az adatszolgáltatás alapján történő szakmai összegzés és visszajelzés HAJLÉKTALANOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY.
Nyugtató hatású drogok
Előadás másolata:

KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat) - Dohányzás - nikotinfüggőség, - Alkoholizmus - alkoholfüggőség - Gyógyszerfüggőség - Táplálkozási zavarok (anorexia, bulimia) - Játékszenvedély (játékgépezés) - Számítógép - Internet függőség - Kényszeres viselkedések

KÁBÍTÓSZER-FÜGGŐSÉG Pszichoaktív szerek( a köznyelvben: drogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár.

Dohányzás - nikotinfüggőség, A legtöbb ember a dohányzással vagy szivarozással a bizonytalanságot, a magány érzését vagy az unalmat igyekszik kompenzálni. Mígnem az újabb és újabb rágyújtás káros szenvedéllyé válik.

Alkoholizmus - alkoholfüggőség Az alkoholizmus betegség. Fokozatosan hozzá lehet szokni az alkoholfogyasztáshoz, és szinte észrevétlenül alakul ki az alkoholfüggőség. Később, már ha akar, sem képes lemondani róla a beteg. Ekkor kerülhet alkoholelvonó- kúrára, ahol szakképzett orvosok és pszichológusok kísérlik meg a függőség megszüntetését. Az alkoholistáknak segítség kell, de az is csak akkor ér valamit, ha benne is megvan a gyógyulni akarás igénye. A szenvedélyes alkoholizmus nagyon nehezen gyógyítható, és idegrendszeri károsodás, a keringési rendszer betegségei,alultápláltság, májzsugorodás kíséri. A túlzott alkoholfogyasztás depressziót okoz, és gyakran vezet öngyilkossághoz.

Gyógyszerfüggőség A gyógyszerfüggőség a kémiai addikciók közé tartozik. Általában akkor fordul elő, ha valamilyen más szenvedélyszerről, például alkoholról való leszokás miatt valaki helyettesítő gyógyszert kap, vagy szorongásos panaszai miatt kezd szedni nyugtatókat. Fájdalomcsillapítók, altatók, nyugtatók esetében is előfordulhat dependencia. Ha egy gyógyszeren "rajtafelejtik" a beteget, vagy a páciens önkényesen megemeli az általa szedett gyógyszer dózisát, akkor bekövetkezhet a függőség állapota. Ha valaki függővé vált, akkor az adott gyógyszer megvonása elvonási tüneteket okozhat nála.

Táplálkozási zavarok (anorexia, bulimia) túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy mint elérendő ideál, széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!

Játékszenvedély (játékgépezés) - Számítógép - Internet függőség A játékfüggőség két fő típusa a leggyakoribb: a szerencsejátékos, illetve a számítógépes játékoktól függő személy. Eltérően nyilvánulnak meg, de az életmódot döntően befolyásoló függőség mindkét esetben jelen van. A szerencsejátékosnál az anyagi gondok súlyosabbak és ezzel párosulnak az életmódbeli problémák. A számítógépes játékok miatt függővé válóknak viszont elsősorban a mindennapi életvitelük nehezül meg vagy lehetetlenül el.

Kényszeres viselkedések A kényszeres viselkedések a belső feszültségek levezetésére, a szorongások oldására szolgálnak. Ilyen viselkedés a súlyos körömrágás, a szemöldök- vagy hajtépkedés, az orrpiszkálás, a rágyújtás kényszere stb. A felsorolt viselkedések mindegyikére jellemző, hogy a végrehajtást feszült, izgatott állapot előzi meg, ami a tevékenység elvégzése után oldódik. A megkönnyebbülés azonban nem tartós, ráadásul az egyént sokszor erős bűntudat is gyötri, hogy nem képes megszabadulni rossz szokásától.

vége készítette: RÁBA TAMÁs osztály:7.b