V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyephasznosítási terv
Advertisements

GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 16. Ismertesse a legeltetési módokat!
Egészséges táplálkozás
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
A vitaminok és ásványi sók
Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A csűr és az állattartás épületei
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Takarmányozástan.
Mezőgazdasági Minisztérium
Az emberi rombolás jelei 3. A fajok kihalása január 22, Szolnok Gadó György Pál.
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Gyepek állateltartó képessége
Románia mezőgazdasága
A legelő A legelők növénykultúráját összefoglaló néven gyepnek nevezzük. Gyepen azt a pázsitfűfélékkel és pillangósokkal tartósan benőtt területet értjük,
Növényi rostok Cellulóz
Szarvasmarhafajták és értékmérő tulajdonságok
Horizontális szabályozás
Az értékkategóriák.
Vállalkozói szerkezet, földhasználat. Szerkezet jellemezhető hasznosított föld területtel hasznosított föld területtel ágazatok szerint ( növényt., állatteny.,
Takarmányok zsírtartalma
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK
I. Baromfitenyésztés előadás
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A környezetkímélő állattenyésztés lehetőségei az EU kapujában Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD: Pusztai Péter & Gál Izóra Budapesti Agrárkamara.
Az omega-3 zsírsavak és a helyi állattenyésztés: feladatok és lehetőségek az egészséges humán táplálkozásban Acizi graşi n-3 şi zootechnia locală: sarcini.
Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány június 19. „Ökológiai Gazdálkodás.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
A környezetbarát állattenyésztés és termék előállítás fejlesztésének lehetőségei a Tisza mentén Dr. Seregi János, ny. egyetemi tanár CD Pusztai Péter Dr.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
Adatok az állati eredetű ökológiai termékek versenyképességéhez Competitiveness Data of Organic Food Products of Animal Origin Seregi J., Zsarnóczay G.,
A süllő tápra szoktathatósága, valamint termelési paraméterei közti összefüggés vizsgálata Kaposvári Egyetem, Agrár és Környezettudományi Kar, 7400, Kaposvár,
Ökológiai állattenyésztés
Az eredetvédelem újszerű lehetőségei a húsiparban
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
A vadhús, mint hungarikum
XXXII. Óvári Tudományos Nap
Hagyományos állatfajok és fajták, modern eredetvédelem, korszerű alapanyag és termék (Lehetőségek a hazai géntartalék-állatok menedzsmentjében) Specii.
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
Seregi J., Zsarnóczay G., Kovács Á., Holló G., Matiuti M.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Horizontális szabályozás
Horizontális szabályozás
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok Regionális integrációs modellüzemek különböző állatfajokkal, mint a vidékfejlesztés lehetőségei Seregi J., Holló G., Holló I., Repa I,. Radics L,. Pusztai P,. Gál I,. Varga O., Tóth Z., Molnár R,. Moor F,. Bőhmer P. V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok Mezőtúr, 2006. október 26.

A potenciális állateltartóképesség és a foglalkoztatottak számának alakulása régiónként

A fejlesztés feltételei és lehetőségei Minőségi növekedés export, igényes belföldi piac Mennyiségi növekedés legeltetés integráció (megvalósítása zavartalanul végrehajtható az öko-feltételek között)

Az öko-állattenyésztés és őshonos állataink Tartási és takarmányozási feltételek kihasználása év gyepterület (ha) állateltartó képesség n=1,4 ha állati termékek húsegyen-értékben 1000 kg Ökoarány % Változás 1000 kg öko% 1996 1.148.300 1.607.620 40.200 ~0,05 2000 1.048.500 1.467.900 36.697 ~0,1 -3.052 +0,05 2010 ~1.298.500 1.817.900 45.447 ~10 +8.750 +9,9 Forrás: Szemán L. 2004. adatai, + saját feldolgozás Legeltetés, környezetileg érzékeny területek

költségek (szarvasmarha hizlalás) Várható eredmények költségek (szarvasmarha hizlalás) % nyereség takarmányozás 30 hónap 450 kg tartás intenzív egyéb 20 hónap 500 kg extenzív

Kívánalmak a legelővel szemben ~ 180-250 napos idény feltétlen: kaszáló, rét, extenzív gyepek feltételes: degradált gyepek, vizes élőhelyek, egyebek (útszél, gyümölcsös) legeltetési módok „együtt legeltetés”: adagoló, váltott e) az elletések időpontja „átéltetés”

A legelő felszerelése VAGYONVÉDELEM etető és itatóhelyek téli és nyári szállások kezelő és pihenőhelyek természetes határok, karámkészítés, villanypásztor Ártér: pihenő (menekülő), kert (vízmentes!)

Legeltetési modell: Ausztria (Nö. Genetik)

Legeltetési modell: Kőtelek (Nö. Genetik) Vemhes üsző 60 egyed, 625 kg átlagsúly, 43 ellés

Milyen hatása van az n-3 zsírsavnak? csökkenti a vér triglicerid szintjét késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat fékezi a máj lipogen enzimjeit gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben (K. Ender, 2003)

Honnan származnak az n-3 zsírsavak? tengeri halakból makréla, hering, tőkehal, szardínia meghatározott olajokból len, szója, és repce olaj speciális állati termékekből hús, tej, tojás olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban (K. Ender, 2003)

A hosszú hátizom zsírsavösszetétele Intenzív Extenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003 Kívánatos: <5:1

A hosszú hátizom konjugált linolsav tartalma Intenzív Extenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003

Ökotermékek Hús Egyéb Tej Tojás

A legelőn előállított alapanyagok élelmiszerbiztonsága, megfelelő minősége állategészségügy (a szántóföldtől az asztalig) eredetvédelem gazdagok n-3 zsírsavakban

Eredetvédelem Typi Fix módszer

Az integráció Lehetséges modellek 1. Felnőtt állat kihelyezés szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 2. Növendék kihelyezés 3. Vegyes baromfi, sertés, ló

Modell a létszámnöveléshez (pl. magyar szürke) F1 tehén R1 tehén összesen aktív populáció, biztos árualap

(Laburjére in Nyírő József: A sibói bölény) Várható eredmények „Van az embereket kerülő állatoknak egy fajtája, … melyek feketék, soványak, napbarnítottak és vidéken találhatóak… Ők azok, akik a többi embert a szántás, (állattenyésztés) vetés, aratás munkájától megkímélik és talán igazságos volna, ha a kenyérből (állati termékekből), melyet ők vetettek (neveltek és tenyésztettek) , nekik is jutna valami.” (Laburjére in Nyírő József: A sibói bölény)

Köszönöm minden közreműködő segítségét és a figyelmet! Lehet nem öko módon termelni, de mi lesz az unokáinkkal? Köszönöm minden közreműködő segítségét és a figyelmet!