V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok Regionális integrációs modellüzemek különböző állatfajokkal, mint a vidékfejlesztés lehetőségei Seregi J., Holló G., Holló I., Repa I,. Radics L,. Pusztai P,. Gál I,. Varga O., Tóth Z., Molnár R,. Moor F,. Bőhmer P. V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok Mezőtúr, 2006. október 26.
A potenciális állateltartóképesség és a foglalkoztatottak számának alakulása régiónként
A fejlesztés feltételei és lehetőségei Minőségi növekedés export, igényes belföldi piac Mennyiségi növekedés legeltetés integráció (megvalósítása zavartalanul végrehajtható az öko-feltételek között)
Az öko-állattenyésztés és őshonos állataink Tartási és takarmányozási feltételek kihasználása év gyepterület (ha) állateltartó képesség n=1,4 ha állati termékek húsegyen-értékben 1000 kg Ökoarány % Változás 1000 kg öko% 1996 1.148.300 1.607.620 40.200 ~0,05 2000 1.048.500 1.467.900 36.697 ~0,1 -3.052 +0,05 2010 ~1.298.500 1.817.900 45.447 ~10 +8.750 +9,9 Forrás: Szemán L. 2004. adatai, + saját feldolgozás Legeltetés, környezetileg érzékeny területek
költségek (szarvasmarha hizlalás) Várható eredmények költségek (szarvasmarha hizlalás) % nyereség takarmányozás 30 hónap 450 kg tartás intenzív egyéb 20 hónap 500 kg extenzív
Kívánalmak a legelővel szemben ~ 180-250 napos idény feltétlen: kaszáló, rét, extenzív gyepek feltételes: degradált gyepek, vizes élőhelyek, egyebek (útszél, gyümölcsös) legeltetési módok „együtt legeltetés”: adagoló, váltott e) az elletések időpontja „átéltetés”
A legelő felszerelése VAGYONVÉDELEM etető és itatóhelyek téli és nyári szállások kezelő és pihenőhelyek természetes határok, karámkészítés, villanypásztor Ártér: pihenő (menekülő), kert (vízmentes!)
Legeltetési modell: Ausztria (Nö. Genetik)
Legeltetési modell: Kőtelek (Nö. Genetik) Vemhes üsző 60 egyed, 625 kg átlagsúly, 43 ellés
Milyen hatása van az n-3 zsírsavnak? csökkenti a vér triglicerid szintjét késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat fékezi a máj lipogen enzimjeit gyógyhatású gyulladásoknál izületi és immunbetegségeknél megelőző hatású a szív és érrendszeri, központi idegrendszeri betegségekkel szemben (K. Ender, 2003)
Honnan származnak az n-3 zsírsavak? tengeri halakból makréla, hering, tőkehal, szardínia meghatározott olajokból len, szója, és repce olaj speciális állati termékekből hús, tej, tojás olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban (K. Ender, 2003)
A hosszú hátizom zsírsavösszetétele Intenzív Extenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003 Kívánatos: <5:1
A hosszú hátizom konjugált linolsav tartalma Intenzív Extenzív Holló I., Seregi J., Csapó J., Repa I., 2003
Ökotermékek Hús Egyéb Tej Tojás
A legelőn előállított alapanyagok élelmiszerbiztonsága, megfelelő minősége állategészségügy (a szántóföldtől az asztalig) eredetvédelem gazdagok n-3 zsírsavakban
Eredetvédelem Typi Fix módszer
Az integráció Lehetséges modellek 1. Felnőtt állat kihelyezés szarvasmarha, sertés, juh, baromfi, ló 2. Növendék kihelyezés 3. Vegyes baromfi, sertés, ló
Modell a létszámnöveléshez (pl. magyar szürke) F1 tehén R1 tehén összesen aktív populáció, biztos árualap
(Laburjére in Nyírő József: A sibói bölény) Várható eredmények „Van az embereket kerülő állatoknak egy fajtája, … melyek feketék, soványak, napbarnítottak és vidéken találhatóak… Ők azok, akik a többi embert a szántás, (állattenyésztés) vetés, aratás munkájától megkímélik és talán igazságos volna, ha a kenyérből (állati termékekből), melyet ők vetettek (neveltek és tenyésztettek) , nekik is jutna valami.” (Laburjére in Nyírő József: A sibói bölény)
Köszönöm minden közreműködő segítségét és a figyelmet! Lehet nem öko módon termelni, de mi lesz az unokáinkkal? Köszönöm minden közreműködő segítségét és a figyelmet!