Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
Az 1. világháború.
Az 1956-os forradalom.
A „Hidegháború” A megosztott világ
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Az első világháború
Az I. Világháború Békekötések.
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Úton az újabb háború felé
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Politikai folyamatok a bécsi kongresszus után
Az Európai Unió története
Az európai integráció története
Az európai integráció története
Hatalmi átrendeződés Európában. ( )
Földünk a második világháború után
Lengyel menekültek és magyar barátaik
Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Nagyhatalmi jelenlét Afganisztánban a XIX-XXI. században: hasonló és sajátos vonások Készítette : Hegedüs Zsuzsanna BGF-KKK.
1956 az irodalomban 1/C.
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
A Krími háború
A második világháború és a kétpólusú világ megszületése
A Szovjetunió története
A lengyel hadjárat előzményei augusztus 31-én történt gleiwitzi eset. Náci titkosszolgálat lengyel szabotőröknek álcázták magukat. Majd elfoglalták.
Németország bukása 1945.
1914.
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A békekötések után.
A II. világháború (2.) A keleti front
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Európa regionális földrajza
A szövetségesek győzelme
G8 – Heiligendamm, Heiligendamm, a konferencia helyszíne.
A 2. világháború (1939. szept.1—1945. szept. 2.)
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
A szövetségesek és a német tervek  1943 január Casablanca, németek az els ő k, németek az els ő k, feltétel nélküli megadás, feltétel nélküli megadás,
Az első világháború Az első világháború
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A második világháború Egyetemes és európai történelem II. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2015/2016. tavaszi félév.
A világ az első világháború után
A II. VILÁGHÁBORÚ ELŐZMÉNYEK.
A kommunista diktatúrák
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
A nagyhatalmak.
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Georgi Dimitrov (1882. június 18. – július 2.)
Hidegháború.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B)

1945. február 4-e és 11-e között Jaltában,utoljára találkozott a három nagy államférfi: Roosevelt,Churchill és Sztálin. Roosevelt és Sztálin között meleg, szívélyes viszony alakult ki, Churchill nagy bosszúságára. Itt komolyak voltak a megállapodások és sikeres az együttműködés.

Miről állapodtak meg? Sztálin elfogadta Roosevelt Egyesült Nemzetek-tervét és Churchillnek azt a javaslatát, hogy Franciaország kapjon egy megszállási övezetet Németországban. Churchill és Roosevelt elfogadta a Lengyelországra vonatkozó szovjet elképzeléseket, bár a nyugati határ helyét nem. Az amerikai elnök beleegyezett, hogy a Szovjetunió természetbeni jóvátételt kapjon Németországtól, bár abban nem állapodtak meg, hogy mennyit. Sztálin megígérte, hogy három hónappal az európai háború befejezése után a Szovjetunió belép a távol-keleti háborúba. Sztálin - elismeri Csang Kaj-seket, és nem áll szándékában elősegíteni a kínai kommunisták győzelmét.

Az amerikai külügyminiszter ezt írta: "A Szovjetunió nagyobb engedményeket tett Jaltában az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának, mint ők a szovjeteknek." Harry Hopkins, Roosevelt bizalmas tanácsadója még jobban lelkesedett: "Valóban szívből hittük, hogy ez annak az új napnak a hajnala, amiért mindannyian imádkoztunk. Az oroszok már bizonyságát adták, hogy ésszerűek és előrelátóak tudnak lenni, és sem az elnök, sem más közülünk egy szemernyit sem kételkedett abban, hogy együtt tudunk élni velük, békében meg tudunk lenni velük egészen az elképzelhető legtávolabbi jövőig.„ Churchill vélekedett így: „Határozottan úgy érzem, az oroszok nagyon szeretnének békésen együttműködni a két angolszász demokráciával, és Sztálin miniszterelnök nagy képességű ember, akiben teljes mértékben megbízom.”

Hatásai A nyugati nagyhatalmak azt képzelték, hogy a Szovjetunió legyőzi helyettük a németeket, aztán szépen visszahúzódik határai mögé. Ahogy a német hatalom megsemmisült Kelet-Európában, a Szovjetunió kitöltötte a hatalmi űrt. Az angolok és az amerikaiak megtették a maguk óvintézkedéseit a kommunisták ellen Olaszországban és Franciaországban. Tekintettel a lengyel-szovjet kapcsolatok addigi múltjára, elképzelhetetlen volt, hogy bármiféle szabad választás eredménye egy szovjetbarát lengyel kormány legyen. 1945 februárjában a nyugati szövetségesek még mindig arra számítottak, hogy súlyos, véres harcokat kell vívniuk a németekkel. Később, amikor váratlanul könnyűnek bizonyult a győzelem, az angolok és az amerikaiak megbánták, hogy egyenlő félként bántak a Szovjetunióval. A szövetségesi együttműködés nem a jaltai megállapodások miatt bomlott föl, hanem azért, mert az angolok és az amerikaiak megtagadták őket.

Köszönöm a figyelmet!