ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hitelesített bizonylatok és számlák – pillanatok alatt
Advertisements

Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
Adatvédelem, adatbiztonság
Digitális aláírás, személyazonosítás E-önkormányzat október 11. Sikolya Zsolt vezető tanácsadó eGov Kft.
Elektronikus aláírás Balogh Zsolt György egyetemi docens
Magyar törvények és PKI. Büntetőjogi rendelkezések • Bűncselekmények, melyek eszköze az informatika • Bűncselekmények, melyek tárgya az informatika Aki.
Az elektronikus számlázás jogszabályi háttere
Varga László netTeam – Magyarország Kft. Budapest, november 23. Az elektronikus ügyintézés jogszabályi háttere és gyakorlata.
KÜLFÖLDI OKIRATOK ELFOGADHATÓSÁGA
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
Sikolya Zsolt IKF kormányzati nap Budapest, május 19. Egységes azonosítás, hitelesítés és elektronikus aláírás az elektronikus ügyintézésben.
Elektronikus archiválórendszer fejlesztése PKI alapokon Készítette: Kollár Balázs november 11.
Elektronikus aláírás, időbélyegzés, elektronikus hitelesítés
A digitális aláírás technológiája
ILBK451, 2013/2014. I. félév, ea: Kovács Zita 6.Magyar törvények és PKI AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI.
Adatvédelem, adatbiztonság
Digitális Aláírás ● A rejtjelező algoritmusokon alapuló protokollok közé tartozik a digitális aláírás is. ● Itt is rejtjelezés történik, de nem az üzenet.
Elektronikus dokumentumok
Az elektronikus aláírás állami elismerése
eEgészség – Digitális Aláírás (TTP) státusz a projekt 11. hetében „A digitális aláírás egészségügyben való alkalmazhatóságát lehetővé tévő módosítandó.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Dátum Tőkepiaci közzétételek a PSZÁF honlapján (Tájékoztató a tőkepiacról szóló évi CXX. tv. 34.§ (4) bekezdés d) pontjának végrehajtására felkészülésről)
A tőkepiaci közzétételek elektronikus hitelesítése június 12. dr
Barsi András Attila Erdélyi Csilla Microsec Kft április 22.
A gyöngyért le kell merülni! Radio.hu / hangtár Új világ szimfónia B – 21.2 Olasz CapriccoB – 2.2 Radnóti versekB – Seven TearsP
Webes változat, animáció nélkül !!!
Az elektronikus aláírás
Krasznay Csaba BME Informatikai Központ
Hosszú távú hiteles archiválás elektronikus aláírás segítségével Krasznay Csaba BME Informatikai Központ.
Titkosítás, elektronikus és digitális aláírás. Fontos mindig észben tartanunk, hogy ha titkosítatlan csatornán kommunikálunk az Interneten, akkor bármely.
Működőképes Elektronikus Ügyintézési Modellek e-Szignó Üzleti Megoldások Barsi András Attila Microsec Kft november 12.
Digitális aláírás.
Elektronikus aláírás, azonosítás, hitelesítés
Budapest, február 16. Az elektronikus számlázás Elmélet, gyakorlat, változások.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Informatika Dr. Herdon Miklós Dr. Fazekasné dr. Kis Mária Magó.
Kulcs, kulcspár, hash… titkosítási (hangos) kisszótár Harsán Péter szervező mérnök alapító tag Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület.
Ügyfélkapu, elektronikus aláírás Szokol Vivien. Ügyfélkapu Internetes okmányiroda, ügyfélkapus hozzáféréssel.
Számlamegőrzés egyszerűen és világosan - hatályos az új archiválási GKM rendelet dr. Pócza András tanácsos GKM Infokommunikációs és e-Gazdaság Főosztály.
SZÁMADÓ Elektronikus számlák befogadása, e-dokumentumok a cégek gyakorlatában Csiba András Kornis György Számadó Kft 1.Elektronikus számla.
E-számlázás gyakorlata és ellenőrzése Czöndör Szabolcs Ellenőrzést Támogató Főosztály főosztályvezető.
Rövid áttekintés a MOK/HEFOP kártyák használhatóságáról Készítette: Nádor Szabolcs,
Elektronikus számlázás jogi szabályozása, kontírozás dr. Kovács Ferenc APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály osztályvezető.
1 AZ E-SZÁMLA JOGI VONATKOZÁSAI Előadó: Dr. Dessewffy Anna ügyvéd.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
Az elektronikus számlázás jogszabályi háttere és ellenőrzése dr. Boros Richárd ellenőrzési főosztályvezető-helyettes APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága.
E-IRATKEZELÉS A LEVÉLTÁRI TÖRVÉNY MÓDOSULÁSÁNAK TÜKRÉBEN.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
Változott a jogszabály (46/2007. PM rendelet) - EDI alapú számlázás még könnyebben!,,Így készül az elektronikus számla” konferencia: Április 08.
Az elektronikus számla adóigazgatási azonosításra alkalmassága.
Elektronikus iratkezelés és megőrzés: az ügyvédi kar tapasztalatai Hagyományos iratkezelés az elektronikus dokumentumok világában szeptember 30.
Elektronikus Számlakibocsátók Egyesület Elektronikus számlázás – 2015 Mi történjen 2008 és 2015 között? Barsi András, Mitnyik Béla.
Munkáltatói intézkedések közlésének Hszt. szerinti szabályozása
„Nem a papírra van szükség, hanem a rajta lévő információra!”
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Elektronikus számlázás - technológiai tapasztalatok
Informatikai biztonság alapjai 4. Algoritmikus adatvédelem
A szakmai vizsgákat követő adatszolgáltatás digitális aláírással
Magyar információbiztonsági szabványok V.
Az elektronikus aláírás
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Az önkormányzati ASP és az önkormányzatok elektronikus ügyintézési feladatai Pécs, november 23.
2018. március 3. B épület E1 előadó
A helyi önkormányzat, mint elektronikus ügyintézést biztosító szerv január 1. napjától ellátandó feladatai Dán Mihály e-közigazgatási referens Budapest,
Az elektronikus aláírás
Az elektronikus aláírás
2019. március 2. B épület E1 előadó
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
Elektronikus kapcsolattartás a hatósági eljárásban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS 2001. évi XXXV. törvény Az elektronikus aláírás törvényi fogalma: elektronikusan aláírt elektronikus dokumentumhoz azonosítás céljából logikailag hozzárendelt vagy azzal elválaszthatatlanul összekapcsolt elektronikus adat

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS Az elektronikus aláírás biztonságossága, az aláíró személyének hiteles azonosíthatósága: az „egyszerű” elektronikus aláírás (elektronikus dokumentum elektronikusan történő aláírással való ellátása) biztonságosnak nem tekinthető > nem akadályozza meg az aláírással való visszaélést, nem teszi lehetővé az aláíró hiteles azonosítását, a dokumentum megváltoztathatatlanságát ezt a nyilvános kulcsú infrastruktúra (PKI) aláírás-létrehozó eszköz (kriptográfiai alkalmazásokra épülő szoftver) útján lehet elérni, amelyet az aláírás-szolgáltató biztosít két kód tartozik az aláíráshoz: a nyilvános (mindeki számára ismert) és a magán (az aláíró köteles titokban tartani) a hitelesítés-szolgáltató igazolja harmadik személyek felé az aláíró személyazonosságát (tanúsítás) a szoftver az elektronikus dokumentumból elektronikus (az elektronikus aláírással kódolt) lenyomatot készít, ezt a dokumentumhoz kapcsolja > a címzett a nyilvános kulcs segítségével dekódólja a lenyomatot az elektronikus aláírás hitelességét az irat címzettje maga ellenőrzi a nyilvános kulcs segítségével

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS Fokozott biztonságú elektronikus aláírás: alkalmas az aláíró azonosítására egyedülállóan az aláíróhoz köthető olyan eszközökkel hozták létre, melyek kizárólag az aláíró befolyása alatt állnak a dokumentum tartalmához oly módon kapcsolódik, hogy minden, az aláírás elhelyezését követően a dokumentumon tett módosítás érzékelhető Minősített elektronikus aláírás: olyan fokozott biztonságú elektronikus aláírás, amelyet az aláíró biztonságos aláírás-létrehozó eszközzel hozott létre, és amelynek hitelesítése céljából tanúsítványt bocsátottak ki

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS Az elektronikus dokumentum: elektronikus eszköz útján értelmezhető adategyüttes ha jogszabály írásba foglalási kötelezettséget ír elő, e követelménynek eleget tesz az elektronikusan aláírt elektronikus dokumentumba foglalás is, ha az elektronikusan aláírt dokumentumot legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással írják alá

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS Az elektronikus dokumentum joghatása, bizonyító ereje: az elektronikus aláírás, dokumentum elfogadását és bizonyítási eszközként való felhasználását (nem lehet megtagadni, joghatás kiváltására alkalmasságát kétségbe vonni kizárólag amiatt, hogy az aláírás v. dokumentum kizárólag elektronikus formában létezik (Eat. 3. § /1/) ezen túlmenően az egyes bírósági és közigazgatási eljárásokban csak akkor lehet eljárási cselekményeket elektronikus dokumentumok ill. elektronikus aláírás használatával foganatosítani, ha az elektronikus ügyintézést a von. jogszabály kifejezetten lehetővé teszi ezekben az esetekben ha a von. jsz. írásos formát ír elő, e követelménynek elektronikus dokumentum használatával is eleget lehet tenni Jogszabály (az adókötelezettség teljesítésének módját megállapító tv. kivételével) az elektronikus aláírás használatát kötelezővé nem teheti

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS Az elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatások különösen a következők: elektronikus aláírás hitelesítés-szolgáltatás (a továbbiakban: hitelesítés-szolgáltatás), időbélyegzés, aláírás-létrehozó eszközön az aláírás-létrehozó adat elhelyezése, elektronikus archiválás szolgáltatás > az elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokat egyenként vagy azok közül bármelyiket együttesen is lehet nyújtani

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS A hitelesítés-szolgáltatás keretében a hitelesítés- szolgáltató: azonosítja az igénylő személyét tanúsítványt bocsát ki, nyilvántartásokat vezet fogadja a tanúsítványokkal kapcsolatos változások adatait nyilvánosságra hozza a tanúsítványhoz tartozó szabályzatokat, az aláírás-ellenőrző adatokat és a tanúsítvány aktuális állapotára (különösen esetleges visszavonására) vonatkozó információkat Az időbélyegzés során a szolgáltató: az elektronikusan aláírt elektronikus dokumentumhoz időbélyegzőt kapcsol

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS Az elektronikus archiválás szolgáltatás keretében a szolgáltató: a letagadhatatlanság biztosítása és a dokumentumok hiteles megőrzése céljából archiválja az archiválás időpontjában létező érvényességi láncot biztosítja az érvényességi lánc sérthetetlenségét az ahhoz tartozó elektronikus aláírások érvényességének hosszú távú ellenőrizhetősége érdekében, az érvényességi láncot az igénybe vevő kérésére részére haladéktalanul átadja kérelemre igazolást bocsát ki az általa archivált elektronikus dokumentummal vagy érvényességi lánccal kapcsolatban