régi magyar nevén: Veres-tó)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Siófok és környéki hungarikumok
Advertisements

Látnivalók Erdélyben Készítette: 7. osztály.
V. TÉMAKÖR: A FÖLDFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
A folyóvizek.
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
ERDÉLY.
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Cseh nyelvről fordította K.P.
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
ROMÁNIA.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A földfelszín domborzata
A FÖLD FELSZÍNFORMÁI.
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
Mars Készítette: Vachaja József Bottyán János Műszaki Szakközépiskola
Talpon maradni.
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
5. NAP.
3. nap.
Egyeskő.
Változó földfelszín.
Tisza-tó, mint vonzerő.
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
Cseh nyelvről fordította K.P.
2010.Február 27 Szombat Budapest és környéke természeti értékei IV. Természetismereti és létesítményellenőrző túra Beszámoló.
Románia Nemzeti Parkjai
Magyarország néhány diában
Gyöngyös jellegzetességei
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti kincsei
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
Liechtenstein Kováč Sofia 8.a.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
A szél és a felszín alatti vizek felszínformálása. Karsztosodás
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Az árkos erózió vizsgálata a Teteves patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely-Kertész Ádám-Papp Sándor.
Készítette: Bárdos Krisztián
Hazánk nagy folyói.
Hazánk tavai
Волга Farkas Máté Bence, II. évf. Földrajz BSc.
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Kaliforniai iszapcsuszamlások
Lavina.
Titicaca-tó 3821 méterrel a tengerszint felett fekszik, és ezzel a világ legmagasabban fekv ő hajózható tava. Az Andokban található, Peru és Bolívia.
GYILKOS-TÓ BÉKÁS-SZOROS HAT GYILKOS-TÓ A Gyilkos-tó (románul: Lacul Roșu, régi magyar nevén: Veres-tó) egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben,
2016. május 20. ERDÉLY TERMÉSZETI KINCSEI GEOLÓGIAI FORMAKINCSEK NYOMÁBAN.
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
Buzgó-barlang Várhosszúrét
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
A folyó élete.
Erdély Ismertető.
Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
Bakonyi Gyilkos tó Készítette: Szabó Lilla
Bakonyi Gyilkos-tó Készítette: Szabó Lilla
KAPRUN.
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
Notre Dame Kolostor MONTSERRAT “A FEKETE MADONNA”.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
14. A KARSZTERÓZIÓ.
Balatonalmádi körtúra Készítette: Szabó Lilla
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
32. FOLYÓK.
KAPRUN.
Energiahordozók keletkezése
Előadás másolata:

régi magyar nevén: Veres-tó) Gyilkos-tó régi magyar nevén: Veres-tó)

Kialakulása A Gyilkos-havas lábánál felhalmozódott törmelékanyag kialakulását és megcsúszását három fázisra oszthatjuk: Elsődleges törmelék felhalmozódása jellemző Másodlagos fázisban a kialakult törmelék alsó részének lassú mállása következett Harmadlagos a törmelék átázása, ami megindította az alsó agyagos rétegeken a csúszást Ez vezetett a völgy elzáródásához.

A név „változtatás” A tó eredeti neve Veres-tó volt A Veres-tó nevet a tóba ömlő Veres-patakról kaphatta, mely vöröses színű mészkőbe vágódott be és a hordaléka is vöröses árnyalatú. 1864-ig ezt a nevet használták Orbán Balázs az 1864-es egy közgyűlésen Gyilkos-tóként említi   A mai nevet, pedig valószínűleg a Gyilkos-havasról kapta, ami jóval régebbi megnevezés a tó keletkezésénél, ugyanis az okiratok már 1773-ban említik így.

Legendája A Nagy-Cohárd barlangjában tanyázó rabló a ditrói vásárból elrabolta és barlangjába hurcolta a szépséges Ferenc Anikót. A lány sírt és segítségért könyörgött a hegy szelleméhez, mire a barlang falai megnyílottak és a lány kiutat talált. Az ijedtségtől magához tért rabló dorongjával akkorát súlytott a sziklára, hogy a hegy összeomlott és elzárta a völgyet, maga alá temetve a rablót Az évek folyamán több változat jelent meg a legendáról. A néphit kapcsolatba hozza a gyilkos és a vörös jelzőket a legendával miszerint a leomló hegy maga alá temette a völgyben legelésző nyájat pásztorostól és a felszivárgó vér sokáig vörösre festette a tó vizét.

Leírása Ország Románia Hely Hagymás-hegység, Hargita megye, Erdély Típus torlasztó Elsődleges források Vereskő-patak, Likas-patak, Juh-patak Elsődleges lefolyások Békás-patak Felszíni terület 0,11 km2 Legnagyobb mélység 9,7 m Víztérfogat 0,0005 km3 Part hossza 2,8 km Tszf. magasság 980 m

Gyilkos-kő (1378 m) oldalán felhalmozódott 1837 nyarán a keletre fekvő Gyilkos-kő (1378 m) oldalán felhalmozódott agyagos lejtőtörmelék a nagy esőzések hatására lezúdult a völgybe, nekicsúszott a Cohard délkeleti lábának, és elzárta több patak folyását: Cohárd-patak, Likas-patak, Vereskő-patak Lóhavas-patak, Juh-patak. Vannak, akik a tó keletkezését az 1838. január 11-i földrengéssel hozzák kapcsolatba. Gyilkos-tó

A tavat először 1859-ben mérte fel Herbrich Ferenc, számításai szerint a területe 56 katasztrális hold (32 hektár), az 1955-ös mérések szerint kerülete 3090 m, felülete 126 340 m², víztömege 680 000 m³ legnagyobb mélysége 10,5 m, a tóba ömlő patakok vízhozama 1–1,5 m³/perc, a felszín tengerszint feletti magassága 983 méter.

1968-as adatok szerint évente 4,88 cm hordalékkal töltődik fel, emberi beavatkozás nélkül 2080-ra a Gyilkos-tó teljesen eltűnik. A közelben két mesterséges tónál hordalékfogó gáttal próbálják megakadályozni a feltöltődést. Az egyik tó a Vereskő-patak völgyében található, a másik a Juh-patak torkolatának közelében.

K é p e k

Készítette: Martonosi Dávid Varga Erik