Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

HOTEL ÓBESTER**** Esküvői ajánlat.
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Angol – amerikai projekt hét
Helyes táplálkozás.
A paprika és a paradicsom
B-vércsoport.
Táplálkozással kapcsolatos Gyakorlati tanácsok CF-eseknek
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Levesek.
Sûrített Levesek.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori sumér étkezési szokások
Franciaország gasztronómiája
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
A szilvafa.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
MEXIKÓI KONYHA.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE
Ételkészítési ismeretek
FŰSZEREK.
Magyarország.
NYÁR mezőgazdaság. Melyik a hagyományos, és melyik a korszerű aratási folyamat ?
A helyes táplálkozás.
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
SAJTFONDÜK HŰTÖTT KÉSZÉTELEK otthoni feldolgozására
Étkezési szokások az ókori Rómában
„Istenek eledele” A csokoládé.
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
Kalaposné Bodn á r Tünde IV. évfolyam technika szak levelező tagozat levelező tagozat.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mátyás Étterem Étlapunk.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
melléklet: Észterek1 diasor
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
10. rész :Táplálékunk összetevői
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
A német gasztronómia Tartalomból: Türingiáról röviden
Pulyka az egészséges táplálkozásban
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Előadás másolata:

Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek Főételek Sajt Desszert Gyümölcs

Hideg előételek Hideg saláták és főzelékek- Orosz hússaláta Tojásokból készült hideg előételek- Kaviárral töltött tojás Pástétomok- Libamájpástétom Galantinok- Jércegalantin Gyümölcsökből készült- Sárgadinnye pármai sonkával Kocsonyák- Malackocsonya Hideg sültek és felvágottak- Csabai töltött karaj Hideg vegyes ízelítők- Magyaros hideg vegyes ízelítő Szendvicsek

Levesek: Híg levesek magyaros híg levesek- gulyásleves húsleves jellegű levesek- csontleves erőleves- erőleves fridattóval Sűrített levesek egyszerű sűrített levesek- zöldborsóleves gyümölcslevesek- hideg almaleves krémlevesek- brokkoli krémleves pürélevesek- tökpüréleves nyáklevesek- rizsnyák leves Összetett levesek Újházy tyúkleves Jókai bableves Különleges levesek - Fecskefészekleves

Meleg előételek: Tojásból készült meleg előételek- Bevert tojás hadik módra Zöldségekből készült meleg előételek- Brokkoli csőben sütve Rizottók- Szárnyasmájrizottó Tésztákból készült előételek- Lasange Sajtokból készült meleg előételek- Sajtfelfújt Húsokból, belsőségekből készült meleg előételek- Csáky töltött rostélyos Meleg vegyes ízelítők

Főételek Konyha technológia alapján: sütéssel, főzéssel, párolással,egészben sütéssel Marhahúsból készült ételek: Bélszín ételek Szárnyasból készült ételek: Csirke, Tyúk, Jérce, Pulyka Sertéshúsból készült ételek: Sertés csülök Pékné módra Halakból készült ételek: Ponty, fogas, Süllő,Harcsa Vadakból készült ételek: - apró,- nagyvadak

Sajtokból készült ételek A lágy sajt rövid ideig érlelt, könnyen kenhető, sok vizet és zsírt tartalmaz. -Brie: tehéntejből készült francia sajt -Camembert: tehéntejből készült francia sajt -Feta: kecske vagy juhtejből készült görög sajt -Krémsajt: krémszerű állományú -Márványsajt: krémszerű állományú -Mascarpone: olasz krémsajt/a tiramisu sütemény alapja/ -Mozzarella: éretlen olasz túrósajt -Pálpusztai: jellegzetes szagú magyar sajt, sárgásbarna penész bevonat borítja Félkemény sajtok: érett, kevesebb vizet tartalmaz, könnyen szelhető -Cheddar: Anglia leghíresebb sajtja -Chester: tehéntejből készült angol sajt -Edami: enyhe, vajas ízű holland sajt -Emmentáli: tehéntejből készült, világhírű svájci sajt, magyar vál­tozata a Pannónia -Óvári sajt: jellegzetes magyar sajt -Trappista sajt: eredeti hazája Franciaország Kemény sajt: sokáig érlelik, víztartalma alacsony, de zsírtartalma elérheti az 50%-ot. Jól reszelhető, nehezen vágható

Gyümölcs Almatermésűek: .Legnagyobb tömegben kerül a piacra: alma, birs, Bogyósok: kellemes aromájuk, magas vitamintartalmuk, jó kocsonyásító képességük miatt értékesek. Fajtái: áfonya, egres, eper, málna, ribizke, szeder, szőlő Csonthéjas gyümölcsök: olyan gyümölcsök, amelyeknek lédús gyümölcshúsa csonthéjas magot vesz körül, ilyen a cseresznye, datolya, meggy, naspolya, kajszibarack, nektarin, őszibarack, szilva Dinnyefélék: a kobakosok csoportjába tartozó gyümölcsök. Példa a görögdinnye, Sárgadinnye Száraztermésűek: héjas gyümölcsöknek is nevezik, belső, ehető magrészüket fogyasztjuk, ilyen a dió, gesztenye, mandula, mogyoró Déligyümölcsök: meleg égövön honos gyümölcsök. Fajtái: ananász, banán, citrom, datolya, füge, grapefruit karambola, gránátalma, kivi, mandarin, mangó, narancs, kumkat, limi

Néhány különleges fűszer amit használunk édeskömény- sütemények és különböző ételek ízesítéséhez majoranna- Kitűnően ízesíthetők vele a levesek - burgonyaleves, gombaleves -, főzelékeink közül a kelkáposzta, a savanyú burgonya, de különleges ízt ad a csirke töltelékének, vagy az egészben sült csirkének is, ha sütés előtt a belsejét bedörzsöljük vele borsikafű- Kiválóan alkalmas feketebors pótlására olyan diétás étrendekben, ahol kímélni kell a beteget az izgató fűszerféléktől. Ha viszont a borsfüvet korianderrel, fehér mustárral és kevés csípős paprikával keverjük össze, megtévesztésig hasonlít a valódi bors ízéhez. Minden olyan ételt ízesíthetünk tehát borsfűvel, amelyet különben borssal ízesítenénk. a sertészsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használat a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása a tejföl nagymértékű felhasználása sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással, sűrítés) sajátos fűszerezési eljárások magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása