románul Odorheiu Secuiesc,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Advertisements

K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
SZÉKELY HIMNUSZ. BORONGULJUNK A SZÉKELYFÖLDÖN
Királyhelmec Blanár Patrik Project.
Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
Készítette: Albert Krisztina
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Törtel.
Erdélyben jártam 1994 A nagyváradi római katolikus bazilika között épült. A legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. Nagyvárad.
ERDÉLY.
Nagyszalonta.
Székelyudvarhely civil élete Rövid várostörténet őskor óta lakott római castrum – Só útja első írásos emlék település neve Uduorhel mezővárosi.
Maros megye, Marosvasarhely, iskolank
Róma az örök város.
Szülővárosom bemutatása
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Az eldugott paradicsom
ERDÉLY Székely himnusz Klikkelj.
Esztergom.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Királyhelmec Zdibák Ildikó Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
HATÁRTALANUL! Történelem.
Nagyenyed.
Olaszország.
Felvidék.
Csíkszentdomokos Készítette: Szőcs Kurkó Sebestyén
Békéscsaba az I. világháborúban
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
ERDÉLY.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Luxemburgi Zsigmond uralkodása
István király.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Nagykároly Készítette:
VAJDASÁGI VÁROSOK.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Sárrétudvari.
SZÉKESFEHÉRVÁR.
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
A versenyek!. Megyei verseny nyertes csapatai: GYŐR helyszínen, Mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági.
Nagyszombat. Története Már a kelták és a rómaiak előtt is lakott hely volt, majd Trnava néven szláv település, melyet III. Béla lánya, Konstancia, aki.
60 éves a Magyar Földmérési Térképészeti és Távérzékelési Társaság Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap – 60 éves az MFTTT Budapest, április 20.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
HUNYADI JÁNOS Hunyadi Mátyás apja Hunyadi János, eredeti neve Szibinyáni Jánk, egy havasalföldi nemes család sarja volt. Birtokait, és ezzel a Hunyadi.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Veresegyház.
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
Budapest Programajánló
Emlékhelyek, régi építmények
Székelykeresztúr Fekvése:
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
A magyar reneszánsz költője Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
MET – ERDÉLYI TAGOZAT Alapító tag : 1993 :> 9 Taglétszám.
Szilágyi mihály ?.
Kolozsvár.
A versenyek!.
PARTIUM ÉS ERDÉLY.
Kolozsvár.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Székelykeresztúr június 8..
Előadás másolata:

románul Odorheiu Secuiesc, Székelyudvarhely románul Odorheiu Secuiesc, latinul Areopolis, németül Odorhellen

Az Udvarhelyi-medence gazdasági és művelődési központja. Fekvése Az Udvarhelyi-medence gazdasági és művelődési központja. Csíkszeredától 52, Marosvásárhelytől 100, Kolozsvártól 200, Brassótól 100 km-re fekszik. Határvonalának hossza 40 km, bel- és külterülete 4779,21 ha, melyből a belterület épületekkel fedett része 389,30 ha, míg az utak és terek összesen 144,85 hektárt tesznek ki. Hargita megye második legnépesebb városa.

Nevének eredete és története Az Árpád-korban valószínűleg Telegd volt a neve. Feltehetően már a 14. század előtt szabad mezőváros volt. Először az 1333. évi pápai tizedjegyzék említi Uduorhel néven Neve arra utal, hogy e helyen tartotta udvarát a székelyek ispánja.

1357-ben itt volt az első székely nemzetgyűlés. Vára egy korábbi kolostor felhasználásával 1492-ben épült fel. Majd ennek felhasználásával építtette János Zsigmond a legyőzött székelyek megalázására Székelytámadt várát 1562 és 1565 között. 1599-ben a Mihály vajda oldalára állt székelyek lerombolták. 1621 után Bethlen Gábor újjáépítését rendelte el. 1616-ban Ali basa felégette, 1704-ben Tiege generális fosztotta ki, majd a várat visszafoglaló Pekry Lőrinc a székelyekkel leromboltatta, azóta Csonkavárnak nevezik, jelentős maradványai még láthatók.

1910-ben 10 244 lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Udvarhelyi járásának székhelye volt.

Lakossága

Székelyudvarhely híres szülöttei Siménfalvi Székely Mózes, erdélyi fejedelem, született 1553 körül, meghalt 1603. július 17-én, a Brassó melletti csatában Lakatos István, pap, történetíró (született 1620 körül). Udvarhelyi Tölcséres Mihály, egyházi író (1737 körül). Tomcsa Sándor, költő (1897). Szemlér Ferenc, költő, műfordító (1871). Méhes György (Nagy Elek), (1916), író, újságíró, színműíró Csanády György, a Székely himnusz szerzője (1895). Rajk László, kommunista politikus (1909. március 8.), az MKP főtitkár-helyettese, belügyminiszter. Koncepciós per áldozata 1949-ben. H. Balázs Éva, történész (1915), a korai Újkor nemzetközi hírű kutatója. Csíky András,színész (1930).

Testvérvárosai Barcs, Magyarország Békéscsaba, Magyarország Budapest I. kerülete (Budavára), Magyarország (Budapest)-Soroksár (XXIII. ker.), Magyarország Cegléd, Magyarország Dunaszerdahely, Szlovákia Hajdúdorog, Magyarország Szabadka, Szerbia Tatabánya, Magyarország Tihany, Magyarország Törökbálint, Magyarország Vác, Magyarország