AZ ÁTVITELI CSATORNA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Advertisements

1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Neutronzaj diagnosztika Lipcsei Sándor Reaktor Monitorozó és Szimulátor Laboratórium NJSzT Informatika.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 8. MFM TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési.
Adatbázis normalizálás
Vezetékes átviteli közegek
Sínrendszerek Rontó Péter.
Frekvencia függvényében változó jellemzők mérése
ELŐNYÖK – megbízható működés
Beck Róbert Fizikus PhD hallgató
Számítógépes Folyamatirányítás
Scilab programozás alapjai
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Balaton Marcell Balázs
Lineáris függvények.
Jelfeldolgozás bevezető
Kódolt (modulált) jel útja:
Az elektromágneses hullámok modulációja és detektálása.
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
Downstream Power Back Off (DPBO)
Kockázat és megbízhatóság
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
Technológiai folyamatok optimalizálása
Kockázat és megbízhatóság
Rendszerező összefoglalás
Végeselemes modellezés matematikai alapjai
Lexikális elemző: lex (flex)
Kockázat és megbízhatóság
Kvantitatív módszerek
Hipotézisvizsgálat.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Digitálisan modulált jelek átvitele RF csatornán
Klasszikus szabályozás elmélet
V. Optimális portfóliók
Az integrált áramkörökben (IC-kben) használatos alapáramkörök
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
FÜGGVÉNYEK Legyen adott A és B két nem üres (szám)halmaz. Az A halmaz minden eleméhez rendeljük hozzá a B halmaz pontosan egy elemét. Ezt az egyértelmű.
INFOÉRA 2006 Véletlenszámok
Összefüggés vizsgálatok
Varianciaanalízis- ANOVA (Analyze Of VAriance)
2. Bevezetés A programozásba
Kvantitatív módszerek
☺ Programozási környezetek Validátorok Fazekas Judit PTI 2010.
Szerkezetek Dinamikája
Mi a káosz? Olyan mozgás, mely
Downstream Power Back Off (DPBO)
Híradástechnika Intézet – Infokommunikációs technológiák specializáció
Automatikai építőelemek 8.
? A modell illesztése a kísérleti adatokhoz
Business Mathematics
Grosz imre f. doc. Kombinációs hálózatok /43 kép
Regressziós modellek Regressziószámítás.
Számítógépes Hálózatok
Sztochasztikus kapcsolatok I. Asszociáció
IDŐZÍTÉS PROGRAMOZÁSA
RUGÓK.
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Hosszúidejű Spektrogram mérés az ELQ 35 - el
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Matematikai Analízis elemei
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Hosszúidejű Spektrogram mérés az ELQ 30A+ - al
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
A geometriai transzformációk
Algoritmusok.
Hagyományos megjelenítés
Atomok kvantumelmélete
FÜGGVÉNYEK ÉS GRAFIKONJUK
Energiahatékonyság frekvenciaváltós hajtásokkal
Előadás másolata:

AZ ÁTVITELI CSATORNA

Jelátvitel Az információt a jel időbeli alakja hordozza. Cél: az átviteli út a jel időbeli alakját ne változassa meg. (Torzításmentes jelátvitel) Ideális csatorna: torzításmentes Jelátviteli csatorna: Bármely jelátviteli hálózat Bármely jelátvivő rendszer Bármely aktív, passzív áramkör, stb.

Műsorátviteli csatorna Modulált jel Modulált jel Információ kódoló Csatorna kódoló (Adó modulátor) Csatorna Csatorna dekódoló (Vevő demodulátor) Információ dekódoló Műsor átviteli csatorna Átviteli rendszer

Általános csatorna modell Négypólus modell Átviteli függvény: y=h(x) Feltételezzük, hogy a rendszer memóriamentes, időinvariáns. (be és kimeneti jelek összerendelési módja független az időeltolódástól) Valóságos átvitel során a hasznos jelhez zajok (külső, belső termikus), zavarok adódnak. (különválasztva tárgyaljuk) fbe(t)=f1(t) Átviteli csatorna fki(t)=f2(t)

Valós átviteli csatorna modell f1(t) + y=h(x) f2(t) fZ(t) Minden karakterisztika közelíthető Taylor sor első n tagjával. y=h(x)=a0+a1x+a2x²+a3x³+….anx n

Valós átviteli csatorna modell a0 a bemeneti jeltől nem függ, egyenkomponens a1x lineáris kapcsolat, a bemeneti jel konstanssal való szorzata a3, a4, a5, an nem lineáris kapcsolat Az átviteli csatorna általánosan modellezhető egy lineáris és egy nemlineáris szakasszal. További vizsgálat során sávhatárolt jeleket használunk ! Sávszélesség : ωB= ωmax- ωmin f1(t) + a1 a2,a3,a4,..an f2(t) fZ(t)

Átvitel vizsgálata A Φ ω ω Uki Ube Frekvencia függvényében Bemenő kimenő szintek függvényében (U vagy P) A Φ ω ω Uki Ube

Csatorna lineáris szakasza Def: Egy rendszer lineáris, ha a bemenetére adott gerjesztéshez lineáris transzformációval rendeli a kimenetet. y(t) =L{x(t)} n y=h(x)=a0+a1x+a2x²+a3x³+….anx és a0=0, a2=a3=…=an=0 de a1=0 akkor y(t)=a1x(t) ahol y(t) és x(t) tetszőleges periodikus vagy véletlenszerű időfüggvények.

Időtartomány =>Frekvenciatartomány Fouier transzformáció után Y(f)=K(f)X(f) ahol K(f) az átviteli karakterisztika a kimeneti f frekvenciájú állandósult állapotú szinuszos rezgés komplex amplitúdója K= ---------------------------------------------------------------------------------------------- a bemeneti f frekvenciájú állandósult állapotú szinuszos rezgés komplex amplitúdója K(f)=∫ k(t) e Áttérve körfrekvenciára ω K(ω)=A(ω)e +∞ -jωt -∞ JΦ(ω)

Hálózat modellje f1(t) A(ω) Φ(ω) f2(t) K(ω) átviteli csatorna lineáris ha az időtartományban érvényes függvénykapcsolat a bemenete és kimenete között: f2(t)=k f1(t-τ0) és k=konstans τ0 =konstans (időbeli eltolódás, mert megengedünk idővariancát is) Ugyanez a feltétel A(ω) = konstans d Φ(ω) Φ(ω)=lineáris => τ(ω) = -------- =konstans az ωB= ωmax- ωmin dt tartományban

Ábrázolva A Φ ωmin ωmax ω ω ωmin ωmax τ ω ωmin ωmax

A csatorna lineáris torzítása lineáris korrektorokkal kompenzálható. Ha az amplitúdó és a fázisfeltételek nem teljesülnek akkor a csatorna lineárisan torzít ! Lineáris torzítás az átvitelben nem jelent a kimeneten új összetevőket. A csatorna lineáris torzítása lineáris korrektorokkal kompenzálható. Korrektorok: Amplitúdó Fázis vagy futási idő A lineáris torzítás előállhat a csatorna különböző kódolású szakaszain. Az egyes szakaszok okozta torzítás, csak hasonló jellegű szakaszokban kompenzálható. (Ellenkező esetben nem végezhető el, vagy nemlineáris torzításhoz vezet!) Gyakorlati példák: URH FM műsorszórás preemfázis-deemfázis (szándékosan bevitt torzítás) TV vevők KF átviteli szakaszának fázishibája az adóoldali KF fokozatban kerül kompenzálásra.

Vizsgálati módszer Négyszög impulzus sorozattal Tetőesés – alacsony frekvenciás átvitelben lineáris torzítás Túllövés – magas frekvenciás átvitelben lineáris torzítás

A csatorna nem lineáris szakasza y=h(x)=a0+a1x+a2x²+a3x³+….anx a2, a3…an együtthatójú tagokkal leírt szakasz a hálózat nemlineáris szakasza. yn=hn(x)=a2x²+a3x³+….anx A hálózatban áthaladó jel lehet Periodikus, tetszőleges alakú az idő függvényében Véletlen változó (sztochasztikus) az idő függvényében A vizsgálatok során periodikus szinuszos jeleket használunk. f1(t) helyett u1(t)=U sin ωt A nemlineáris szakasz hatása nonlineáris torzítás. U2(t)=k U1(t-τ0) n

Jellegzetes nemlineáris átviteli karakterisztikák Ábrák Másodfokú Szakaszosan lineáris exponenciális

Nemlineáris torzítás fajtái Harmonikus torzítás Ube(t) a0,a1,a2,… Uki(t) Ube(t)=U1 cos ωt Nemlineáris torzítás esetén egy szinuszos bemenő jel is több szinuszos komponensre bomlik (harmonikusok)

Nemlineáris torzítás fajtái Harmonikus torzítás mérőszáma: Pharmonikus k= --------------------- Palap

Intermodulációs torzítás Általános modell: a csatorna bemenetére egynél több (most 2) szinuszos összetevőből álló jelet adunk. U1(t) + a0,a1,a2,a3,a4,..an Uki(t) U2(t)

Intermodulációs torzítás A kimenőjel végtelen sok koszinuszos jelből fog állni, új kombinációs termékek jelennek meg. Intermodulációs torzítás. Az egyes termékek amplitúdóját az 1 ai -------- 2 határozza meg. n-1

Intermodulációs torzítás vizsgálata Távolfrekvenciás vizsgálat, szélessávú rendszereknél: A csatorna nemlinearitása szintfüggő! Szélessávú rendszerek vizsgálatánál a kisebb frekvenciás jel nagy amplitúdójú, a normál kivezérlési szintnek megfelelő. A nagyobb frekvenciás jel kis amplitúdójú. Ez így még nem vezérli túl a csatornát, de ellenőrzi a kivezérlési tartomány alsó és felső határának környezetét. Az értékeléshez spektrumanalizátort használhatunk. A nemlinearitás egy amplitúdó modulációt hoz létre.

Intermodulációs torzítás vizsgálata

Közelfrekvenciás mérőjeles vizsgálat Keskenysávú, szelektív átviteli rendszerek mérésére:

KESKENYSÁVÚ VIZSGÁLAT