Komplex természettudomány 9.évfolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Advertisements

Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Néhány gondolat a és a 2014-es fizika kritériumdolgozatokról és a kritériumtárgyról Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Gazdaságstatisztika, 2015 RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA Gazdaságstatisztika október 20.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát. Az olyan vonatkoztatási.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
Kockázat és megbízhatóság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Geometriai transzformációk
Valószínűségi kísérletek
2. előadás Viszonyszámok
Becslés gyakorlat november 3.
Áramlástani alapok évfolyam
A mozgás kinematikai jellemzői
Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A sűrűség.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely során egy.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
Kvantitatív módszerek
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Hipotézisvizsgálat.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Tartalékolás 1.
Pontrendszerek mechanikája
Gázok és folyadékok áramlása
Legfontosabb erő-fajták
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Varianciaanalízis- ANOVA (Analyze Of VAriance)
Az anyagi pont dinamikája
A SÚLY.
Szerkezetek Dinamikája
A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga.
Grosz imre f. doc. Kombinációs hálózatok /43 kép
Turbulencia hatása a tartózkodási zóna légtechnikai komfortjára
Elektromos alapjelenségek
Önköltségszámítás.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
3. előadás.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Egymáson gördülő kemény golyók
Járműtelepi rendszermodell 2.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Binomiális fák elmélete
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
3. előadás.
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
Háttértárak Merevlemezek.
„Mi a pálya?”.
Háttértárak Merevlemezek.
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

Komplex természettudomány 9.évfolyam 2.Kinematika-Változó mozgások Komplex természettudomány 9.évfolyam

1. Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás Ha egy test sebessége egyenlő időközönként egyenlő értékkel változik, akkor a test mozgása egyenletesen változó mozgás. Az álló helyzetből induló, lejtőn legördülő golyó úgy mozog, hogy az indulástól befutott utat és az eltelt idő négyzetét ugyanabban a koordinátarendszerben ábrázolva egy egyenest kapunk. Ez azt jelenti, hogy a két mennyiség egyenesen arányos. Ha két mennyiség egyenesen arányos, akkor hányadosuk állandó.

Kísérlet: Lejtőn leguruló kocsi mozgása Feladat: Határozza meg mennyi idő alatt tesz meg a lejtőn leguruló kocsi 40cm,60cm és 80 cm-t! Határozza meg az adatok alapján a test gyorsulását és pillanatnyi sebességét! Foglalja táblázatba az adatokat és készítsen út-idő és sebesség idő grafikont!

Adatok: Mérés 1. 2. 3. Út (m) Idő (s) Gyorsulás (m/s2) Sebesség (m/s)

1.1 Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás sebessége A sebesség: ha nincs kezdeti sebesség, (v0=0): v = a ⋅t ha van kezdeti sebesség: v=v0+a·t A sebesség-idő grafikon alatti terület nagysága a test által megtett utat jelenti!

1.2 Az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás útja Négyzetes úttörvény: ha nincs kezdeti sebesség, (v0=0): s = a/2 ⋅ t2 ha van kezdeti sebesség: s = v 0⋅ t + a/2 ⋅ t2

2.A szabadesés Légüres térben minden test egyformán esik. A testek olyan esését, amely során csak a gravitációs hatás érvényesül, szabadesésnek nevezzük. A szabadon eső testek által megtett út az idő négyzetével arányos: s ~ t2. Ez az egyenletesen változó mozgásra jellemző. A szabadesés tehát egyenletesen változó mozgás, ezért: v = a · t és s = a · t2/2 összefüggéssel írható le.

3.Függőleges hajítások A függőleges hajítás tekinthető olyan szabadesésnek, amelynél nem nulla a kezdősebesség. Ezért leírásához az egyenletesen változó mozgásokat leíró függvényeket használhatjuk fel, az a = g és v0 ≠0 figyelembe vételembe vételével, ha v0 és g is a pozitív irányba mutat, akkor: s = v0 · t + ½ · g · t² v = v0 + g · t g = állandó a) A függőlegesen lefelé dobott test esetén, ha a pozitív irányt függőlegesen lefelé választjuk, akkor g és v0 is pozitív, ezért a mozgást leíró egyenletek azonosak az előzőekkel.

4.Függőleges hajítás felfelé (matematikai leírás) A függőlegesen felfelé hajított test vizsgálatánál válasszuk pozitív iránynak a függőlegesen felfelé mutató irányt. Így a g nehézségi gyorsulás negatív előjelű lesz. A mozgás kezdőpontja legyen a földszinten. A függőlegesen felfelé hajított test v0 kezdősebessége pozitív. A t időpillanatig létrejött elmozdulása (a test földfelszín feletti tartózkodásának h magassága) és a pillanatnyi sebessége a következő: h = v0 · t - ½ · g · t² , v = v0 - g · t. A függőlegesen feldobott test addig emelkedik, míg pillanatnyi sebessége nulla nem lesz. Ezt a felismerést alkalmazva meghatározható az emelkedés t1 időtartama: v = v0 - g · t1= 0→ v0= g · t1→ t1= v0/ g Az emelkedés magassága az emelkedési idő ismeretében számítható ki: hmax = v0 · t1 - ½ · g · t1²= v0 · v0/ g - ½ · g· v02/ g2 = v02/2g A feldobástól a földet érésig eltelt idő (t) egyenlő az emelkedés idejének és a tetőponttól a földig szabadon eső test mozgásidejének összegével. Az esés t2 ideje: hmax = v02/2g = ½ · g · t2² → t2²= v02/ g2 → t2= v0/ g Tehát az esés ideje egyenlő az emelkedés idejével. Így a v0 kezdősebességgel függőlegesen feldobott test levegőben töltött ideje: t= t1+ t2= 2· v0/ g A levegőben töltött idő ismeretében kiszámítható a földet érés sebessége: v = v0 - g · t= v0 – g · 2v0/ g = v0 –2 v0 = ― v0 A függőlegesen felhajított test ugyanakkora sebességgel érkezik vissza a földre, mint amekkorával felhajították, de iránya ellentétes azzal.