Összehasonlítás Mozart:Varázsfuvola (Die Zauberflöte)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MIRIGY TUDÓS CSONGOR TIMÁR MIHÁLY BALGA LEDÉR OLEJ TAMÁS TÜNDE IRMA KURRAH LUCIFER KIRÁLY KALMÁR DEMETER TÜNDÉR ILONA.
Advertisements

Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Ismétlés - Összefoglalás
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
A Csongor és Tünde forrásművei
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
& Csongor és Tünde A varázsfuvola Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1830-ban írott ifjúkori, drámai költeménye. A művet 1827 tavaszán kezdte el írni,
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde W. A. Mozart: A varázsfuvola Készítette: A „Nightingale” csapat (Al-Farman Petra, Nagy Titusz, Tikász Ábel, Végh Dóra)
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde Mozart A varázsfuvola Közösmotívumok.
Németh Antal Németh Antal rendezésében Tanulmányai ( ) KölnPárizs Bécs Berlin Irodalmi+művészettörténeti tanulmányok budapesti + berlini egyetem.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Két művész, kik a színház-és opera történelmében olyan műveket alkottak, melyek a mai világban is helyt állnak bármilyen színpadon: a köztudottan szabadkőműves.
VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében A Nemzeti Színházban.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Hasonló motívumok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde és Mozart A varázsfuvola című művében Források: A varázsfuvola szövegkönyve (
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Vörösmarty Mihály:Csongor és Tünde A költő "színjátéknak" nevezte művét A darab sokban eltér as évek drámáitól. A három nagy műfajcsoport határán.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítása Készítette: Tragédiások.
(W. A. Mozart: A varázsfuvola - Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Németh Antal rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Csongor és Tünde Varázsfuvola Összehasonlítás.
1879. december 1..
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
Csongor és Tünde vs. Varázsfuvola
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében
Csongor És Tünde És a Varázsfuvola
Wolfgang Amadeus Mozart
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde összehasonlítása
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
/Paulay Ede rendezésében/
Csongor és Tünde / A varázsfuvola
Paulay Ede élete és munkássága
Csongor és Tünde & A varázsfuvola.
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Készítették: Egressysek
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Hol itt a hasonlóság? Csongor és Tünde és a Varázsfuvola.
Paulay Ede rendezésében
rendezte:Németh Antal
A Varázsfuvola - Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
Mozart: Varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde
A varázsfuvola Csongor és Tünde.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde
A Megalkuvók csapata bemutatja:
(főműveik összehasonlítása)
A Varázsfuvola és a Csongor és Tünde
ÖSSZEHASONLÍTÁS Mozart: A varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde.
Mozart: Varázsfuvola  Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Készítették: Egressysek
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Előadás másolata:

Összehasonlítás Mozart:Varázsfuvola (Die Zauberflöte) Vörösmarty:Csongor és tünde Emanuel Schikaneder (1751–1812) szövegkönyvét Wolfgang Amadeus Mozart zenésítette meg két felvonásos német opera Mozart maga a színművet „német opera” alcímmel látta el A mű egyszerre nagyopera, vígopera és daljáték. A Varázsfuvola Mozart egyik leggyakrabban előadott műve, egyúttal az egyik legösszetettebb is. drámai költemény A költő maga "színjátéknak" nevezte művét három nagy műfajcsoport (líra, dráma, epika) határán áll

- ősbemutató 1791. szeptember 30-án Bécsben, Schikaneder színházában - Ősbemutató 1879. december 1-jén budapesti Nemzeti Színház A darabot Paulay Ede rendezte - 2 felvonás - 1 felvonás: 1. szín: A vadonban 2. szín: Sarastro palotájának egy terme 3. szín: Erdőcske és a templom bejárata 2 felvonás: 1. szín: Egy pálmaliget 2. szín: A próbák templomának udvara 3. szín: Egy kert, Pamina alszik 4. szín: A próbák templomának egyik csarnoka 5. szín: Pyramiden 6. szín: A próbák templomának egyik terme 7. szín: Kertben 8. szín: Kövek, víz és tűzbarlang 9. szín: Nyílt szín egy fával 10. Szín 11. Szín - 5 felvonás 1 felvonás: Kert 2 felvonás: Hármas út vidéke 3 felvonás: Sík 4 felvonás: Mirigy házának udvara 5 felvonás: Kietlen táj

Szerepek: -Chikaneder maga játszotta Papagenót, az Éj Királynőjét pedig Mozart sógornője, Josepha Hofer alakította Tamino és Pamina: Csongor és Tünde. Papageno és Papagena: Balga és Ilma. Az Éj Királynője: Az Éj királynője. 

Emanuel Schikaneder Papageno szerepében az opera 1791-es bemutatóján Színházi jelenet (O. Szabó Soma és Lass Bea)

Sokan mondják, hogy a Csongor és Tünde a Varázsfuvolára emlékezteti az embereket Ahogy a főhős a Varázsfuvolában tűzön-vízen vándorol kedvesével, úgy vándorol Csongor is, véghetetlenül, amíg elérkezik a szerelem birodalmába. Lehet blaszfémia, hogy a Csongor és Tünde kifejlését, a szerelem kéjének és gyönyörének keresését és megtalálását épp oly értékes humánumnak tartják, mint Tamino és Pamina megtisztulását a humanitás hite felé Blaszfémia: Istenkáromlás

Tünde, Tünde, ah te vagy. S annyi szenvedés után Nyugszom égi kebleden Tünde, Tünde, ah te vagy! S annyi szenvedés után Nyugszom égi kebleden! Sirok égi kebleden! S szívom istenajkaidnak Halhatatlan csókjait. Csongornak ez az utolsó szólama megrendítő, ahogy megrendítő Tamino és Pamina vezérlése a tűzön és vízen is. Tamino és Pamina: Csongor és Tünde. Papageno és Papagena: Balga és Ilma. Az Éj Királynője: Az Éj királynője.  Vörösmarty befejezése a logika szabályai szerint ellenkezik a dráma alapeszméjével.

Különbség Hasonlóság - Bölcs király az apa - Pamino a király lánya - Mindkettő alapja egy mese - Bölcs király az apa - Pamino a király lánya - Az Éj királynő beleavatkozik az eseményekbe - Varázsfuvolában a fiú a cselekvő - Pamino alszik - a 3 fiú támogatja a főhőst - Éj királynője - Taminó - hősszerelmes - Többen beleszeretnek - 3 fiú vezeti Taminót a bölcsesség templomába - Próba némának kell maradniuk - Tamino kísérője Papageno - Kert fontos helyszín - Papagino fel akarja akasztani magát mint Balga