Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
BELSŐ PIACI HÉT II. Konferenciasorozat az Európai Unió belső piaci szabályozásáról Budapest – április BELSŐ PIACI HÉT II. Konferenciasorozat.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Az Európai Unió Belső Piaca Egységes belső piac Vámeljárások, vámszabályozás EU és a Magyar piacvédelem.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az Európai Unió szociálpolitikája
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A nemek közötti egyenlőség Magyarországon
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Összeállította: Horváth Józsefné
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Közösségi vívmányok. Az Európai Unió jogrendszere
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
A közigazgatással foglalkozó tudományok
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Egészségügyi közbeszerzések
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Európai Uniós ismeretek
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Compliance és Corporate Governance
Szervezet-fejlesztés
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai Előadó: dr. Nagy Imre felügyeleti vezető Budapest, szeptember 27.
A kohéziós politika jövője
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Az európai gazdaság: együtt erősebb
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) EU-közösségi politikák

I. A fogyasztóvédelmi politika alapjai A piaci szereplők: a fogyasztó – termelő/kereskedő közötti egyensúlyt kívánja biztosítani. A fogyasztóvédelem a belső piac működésének hatékony eszköze. A fogyasztóvédelem jellegét tekintve multifunkcionális politika. Önmagában is komplex politika. A fogyasztóvédelmi politika legfontosabb eszközei: a jogharmonizáció és a fogyasztói programok (cselekvési tervek).

II. A fogyasztóvédelem tartalmi jegyei, a közös politika kialakulása I. A fogyasztóvédelem a fogyasztói preferenciáknak jogi eszközökkel történő érvényre juttatása. Céljai: a fogyasztói magatartás alakítása – a tájékoztatás, az oktatás a közvetlen és közvetett kommunikáció segítségével. A fogyasztóvédelmi politika a fogyasztóvédelem társadalmasítása mellett kialakítja az igényérvényesítés intézményrendszerét, igénybe veszi a civil szféra, a társadalmi szervezetek segítségét. A fogyasztóvédelem egyaránt tartalmaz magánjogi és közjogi elemeket.

II. A fogyasztóvédelem tartalmi jegyei, a közös politika kialakulása II. 1972. Párizsi csúcsértekezlet: a tagállamok vezetői először foglalkoztak a fogyasztói politika kérdéseivel. 1973-ban felállítottak egy tanácsadó bizottságot (Fogyasztói Tanács). Az Unió fogyasztóvédelmi rendszere a tagállamok fogyasztóvédelmi jogainak harmonizációjaként jött létre. Az első cselekvési programot (1975-1980) a Tanács döntése értelmében a Bizottság 1975-ben fogadta el. A Fogyasztói jogok Közös Piaci Chartája öt alapjogot határozott meg.

II. A fogyasztóvédelem tartalmi jegyei, a közös politika kialakulása III. A fogyasztók életének, egészségének és biztonságának védelméről szóló szabályok szerint meg kell határozni az áruk biztonságának követelményeit. A fogyasztók gazdasági (vagyoni) védelme: A kárigény érvényesítéséhez (jogorvoslathoz) való jog: Az információhoz és az oktatáshoz való jog: A képviselethez való jog:

III. Új elemek a fogyasztóvédelmi politikában I. Az első fogyasztóvédelmi program publikálása után elindult a jogalkotás és a jogharmonizáció. A második program (1981-1985) a fogyasztóvédelmi politika megerősítését célozta. Az általános akcióprogram kiegészült a szolgáltatások területén megvalósítandó fogyasztóvédelemmel. A harmadik program (1985-1990) a belső piac kialakításával összefüggésben jelölte ki a prioritásokat. Egységes Európai Okmány: hangsúlyosabbá vált a fogyasztói érdekvédelem és szemléletváltás következett be a jogalkotás területén.

III. Új elemek a fogyasztóvédelmi politikában II. Az EEO a belső piaci jogharmonizáció szabályai közé emelte a fogyasztók érdekeinek védelmét, és a korábbi termékekre, szektorokra vonatkozó fogyasztóvédelmi jogalkotást felváltó horizontális szabályozás alkalmazását szorgalmazta. Az EEO óta a fogyasztói érdekek mérlegelése más politikák esetében is kötelező. Szemléletváltás a fogyasztóvédelemben: a kilencvenes évek elejéről a tagállamok jogharmonizációs kötelezettségét hároméves programokban fogalmazták meg. Első hároméves program (1990-1992).

IV. A fogyasztóvédelmi politika intézményesítése, megerősítése I. A Maastrichti Szerződés önálló politikaként nevesítette a fogyasztóvédelmi politikát. A Szerződés szerint az Unió feladata egyrészt a belső piac megvalósításához szükséges intézkedések meghozatala a korábbi egyhangú döntéshozatal helyett minősített többséggel. Az Unió támogatja, kiegészíti a tagállamok politikáját a fogyasztók egészségének, biztonságának és gazdasági érdekeinek védelme és a fogyasztók tájékoztatása terén. DE: ez utóbbi intézkedések nem akadályozhatják meg a tagállamokat abban, hogy szigorúbb védelmi intézkedéseket hozzanak vagy tartsanak fenn (minimum harmonizáció elve).

IV. A fogyasztóvédelmi politika intézményesítése, megerősítése II. A második három évre szóló program (1993-1995). 1995-ben a Bizottság keretében felállították az önálló Főigazgatóságot, a programok és az irányelvek kidolgozása érdekében. A harmadik hároméves cselekvési terv (1996-1998). A csatlakozásra készülő országok számára a koppenhágai csatlakozási kritériumok mellett a társulási szerződések és az 1995-ben elfogadott Cannes-i Fehér Könyv, valamint az AGENDA 2000 jogharmonizációs kötelezettséget írt elő a fogyasztóvédelem területén.

IV. A fogyasztóvédelmi politika intézményesítése, megerősítése III. Az Amszterdami Szerződés: az Unió alapvető célja a fogyasztói érdekek magas szinten történő biztosítása. Az Amszterdami Szerződés új alapokra helyezte a fogyasztóvédelmi politika és más politikák kapcsolatát. Az Amszterdami Szerződés hatálybalépése után a közösségi fogyasztóvédelmi normákat a Tanács és a Parlament együttdöntési eljárásban, minősített többséggel fogadta el. Intézményi változás: 1999-től a Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó Főigazgatósága új nevet és szélesebb hatáskört kapott: Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.

IV. A fogyasztóvédelmi politika intézményesítése, megerősítése IV. Az 1999-ben indított program prioritásai között szerepelt a fogyasztói érdekérvényesítés erősítése. Kiemelt célok közé tartozott az egészségvédelem és a biztonság magas szintjének biztosítása. A 2002-ben elfogadott „Fogyasztóvédelmi politikai stratégia” (2002-2006): A stratégia céljai és megvalósításának eszközei sokszínűek a jogszabályok harmonizációja mellett.

IV. A fogyasztóvédelmi politika intézményesítése, megerősítése IV. Az 1999-ben indított program prioritásai között szerepelt a fogyasztói érdekérvényesítés erősítése. Kiemelt célok közé tartozott az egészségvédelem és a biztonság magas szintjének biztosítása. A 2002-ben elfogadott „Fogyasztóvédelmi politikai stratégia” (2002-2006): A stratégia céljai és megvalósításának eszközei sokszínűek a jogszabályok harmonizációja mellett.

IV. A fogyasztóvédelmi politika intézményesítése, megerősítése IV. Az 1999-ben indított program prioritásai között szerepelt a fogyasztói érdekérvényesítés erősítése. Kiemelt célok közé tartozott az egészségvédelem és a biztonság magas szintjének biztosítása. A 2002-ben elfogadott „Fogyasztóvédelmi politikai stratégia” (2002-2006): A stratégia céljai és megvalósításának eszközei sokszínűek a jogszabályok harmonizációja mellett.

IV. A fogyasztóvédelmi politika intézményesítése, megerősítése V. A 2007-2015 közötti időszakra kidolgozott közösségi fogyasztóvédelmi stratégia az európai fogyasztók pozíciójának erősítését, jólétének növelését és a fogyasztók hatékony védelmét helyezte a középpontba. A fogyasztók pozíciója erősítésének főbb elemei: pontos információ, választási lehetőségek, transzparencia, bizalom. A fogyasztók hatékony védelmére mindenekelőtt súlyos kockázatok, fenyegetések esetében, olyan helyzetben van szükség, amikor a fogyasztó egyenként igényét nem tudná érvényesíteni.

V. A fogyasztóvédelmi jogszabályi keretei A közös fogyasztóvédelmi politika jogszabályi keretét az alapszerződések (elsődleges jogforrások) és az arra épülő másodlagos joganyag képezi. A Lisszaboni Szerződés a politikát változatlanul megosztott hatáskörű politikaként kezeli. A szabályozás a szubszidiaritás elvére épül. A politika megvalósításának legfontosabb eszköze a jogharmonizáció, néhány területen a jogegyesítés. Vertikális irányelvek: Horizontális irányelvek:

VI. A fogyasztóvédelmi politikát szolgáló intézmények I. Több pilléren nyugvó intézményrendszer (uniós és tagállami szinten működő intézmények). Legfontosabb szervezetek a következők: az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság, az Európai Fogyasztói Tanácsadó Csoport, az Általános Termékbiztonsági Tanács, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság. Az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság. Három területet felügyel: az élelmiszer-biztonságot, a közegészségügyet és a fogyasztóvédelmet.

VI. A fogyasztóvédelmi politikát szolgáló intézmények II. Az Európai Fogyasztói Tanácsadó Csoport. A Bizottság a tanácsadó csoport véleményét valamennyi fogyasztókat érintő kérdésben meghallgatja. Tájékoztatási kötelezettség a tagállamok fogyasztóvédelmi politikájának fejlődéséről + informálja a tagállamok fogyasztóvédelmi szervezeteit. A BEUC az Európai Fogyasztók Szervezete (1962) fontos lobbiszervezet. Az ANEC (1995) európai szintű fogyasztóvédelmi szervezet, meghatározó szerep a szabványosítás terén.

VI. A fogyasztóvédelmi politikát szolgáló intézmények III. Az Általános Termékbiztonsági Bizottság: A RAPEX (Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer): Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2002-ben kezdte meg működését (a Parlament és a Tanács 1978/2002/EK rendelete alapján). Székhelye: Párma. A Hatóság feladata, hogy független testületként tudományos tanácsokat adjon az Unió döntéshozóinak minden élelmiszer- biztonságot érintő kérdésekben + fogyasztók tájékoztatása az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető fejlemények esetén (sürgősségi riasztórendszer működtetése).

Irodalom - Káldy Zoltánné (szerk.): Integrálódó Európa II. Perfekt Kiadó, Budapest, 2010. - Horváth Zoltán – Ódor Bálint: Az Európai Unió szerződéses reformja. Az Unió Lisszabon után, hvgorac, Budapest 2010.