Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Kimeneti periféria A monitor
Juszkó Anna AYSAP6 Informatikus könyvtáros I.évf.
Monitorok működési elve
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
A televízió. Mi a TV ?  Képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék.
Monitorok Kovács Nándor.
A kijelzők.
Számítógépes konfigurációk
Színformátumok és színmodellek
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Az IBM kompatibilis PC perifériák
Képalkotás Vektoros képalkotás
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Készítette: Kecskés Imre
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Monitorok működési elve
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
IT ALAPFOGALMAK összefoglalás.
Perifériák.
Monitorok (display, screen)
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Kiviteli Perifériák Készítette: Kiss Ádám
A perifériák általánosan
Hardver eszközök IV. rész
Perifériák.
Monitorok.
Monitor, billentyűzet Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Mai számítógépes perifériák Lovász Áron. A periféria Kibővíti a számítógép lehetőségeit. Vannak kötelezőek és opcionálisak. Lehet külső vagy belső csatlakozású.
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
A számítógép perifériái
Monitorok.
Számítógépes képmegjelenítők Készítette: Gonda Attila QNVC5C.
MONITOROK MŰKÖDÉSE KÉPEKBEN Takács Béla A MA HASZNÁLATOS FONTOSABB MONITORTÍPUSOK LCD - Liquid Crystal Display TFT - Thin Film Transistor IGZO.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
Megjelenítők Varga Máté Felkészítő tanár: Mezei Adrianna Iskolám: Stredná priemyselná škola – Ipari Szakközépiskola, Petőfiho 2, Komárno.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Megjelenítők Sáfár József Felkészítő tanár: Czuth Éva Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium 2000 Szentendre, Kálvária út 16.
Típusok Képmegjelenítők Monitorok CRTLEDOLEDPlazmaLCD Vetítők LCD DLP Egyéb.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
Választott téma: Megjelenítők Név: Tóth Levente Áron Felkészítő tanár neve: Gál Tamás Iskola: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.
A monitorok Készítette: Anda Attila
Monitorok Speri Krisztián Márk 7.a Felkészítő tanár:
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
3D megjelenítés eszközei
A MONITOROK Név:Gál Bence Felkészítő tanárom: Majorné Szécsényi Erika
Adat- tárolás.
Monitorok.
Készítette: Gaál Sára, Jámbor Laura
A képmegjelenítők típusai, monitorcsövek, kivetítőcsövek, háromdimenziós megjelenítés A BME-ETT a SIITME 2009-ért.
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b. Felkészítő tanárom: Géczi Frigyesné Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3900 Szerencs, Rákóczi tér 1.

Tartalomjegyzék A monitor feladata Monitorok fejlődése A monitor legjellemzőbb paraméterei Működési elvük szerinti csoportosítás Képátló Felbontás, kontraszt, képfrissítési frekvencia Színmélység Monitorok összehasonlítása Igaz vagy hamis? Források

A monitor feladata a monitor a számítógép legfontosabb, megjelenítő perifériája a videóadapter utasítása alapján jeleníti meg a képet, rajta az információkkal, adatokkal nélküle nem tudnánk használni számítógépünket

Monitorok fejlődése Régen Ma Karakteres (szöveges)üzemmódban működtek Grafikus monitorok, melyek bonyolult ábrák, képek megjelenítésére képes

A monitorok legjellemzőbb paraméterei működési elv képátló felbontás kontraszt képfrissítési frekvencia színmélység

Működési elvük szerinti csoportosítás Katódsugárcsöves monitor (CRT) Gázplazmás monitor (PDP) Folyadékkristályos monitor (LCD) Szerves fénykibocsájtó diódás (OLED)

Katódsugárcsöves monitor (CRT) 1926-ban bemutatták az első ilyen televíziót elektronágyúk írnak a képernyő foszfor borításába három alapszínből keverik a különböző színeket (piros, kék, zöld) az első ilyen monitorok egyetlen szín árnyalatait tudták megjeleníteni fekete-fehér mellett a borostyánsárga-zöld színűek is elterjedtek voltak szüleim még ilyen TV-n nézték gyermekkorukban a műsorokat

Gázplazmás monitor (PDP) a gázt elektromos árammal plazmává alakítják a keletkezett UV fény látható fény gerjeszt a képernyő felületén Gábor Dénes magyar fizikus plazmával kapcsolatos kutatásai segítették e technológia kidolgozását

Folyadékkristályos monitor (LCD) őse a kvarcórákban fordult elő két üveglap között folyadékkristály van, melyek elfordulnak és átengedik a fényt

Szerves fénykibocsájtó diódás (OLED) OLED kijelző elem a dióda szerves vegyülete elektromos áram hatására fényt bocsát ki háttérvilágítás nélkül müködnek nagyobb szögből láthatóak hajlékony kijelzők is készülhetnek belőle

Képátló A monitor egyik sarkától a szemközti sarkáig terjedő távolság. Hüvelykben mérik. (1inch, coll =(2,54cm)

Képfrissítési frekvencia Felbontás a monitoron megjelenő kép apró pontokból áll a felbontás a monitor által megjeleníthető képpontok száma, melyet egy képernyősorban található pixel számának és a képernyősor számának szorzataként adjuk meg a kép annál szebb, minél több képpontból áll Kontraszt részletgazdagságot jellemző tulajdonság értéke a legfényesebb és legsötétebb képpont fényerejének hányadosa Képfrissítési frekvencia a monitorok másodpercenként többször is megjelenítik a képet a képfrissítési frekvencia száma mutatja, hogy 1 másodperc alatt hányszor történik a képfrissítés minél gyakoribb a képfrissítés, annál jobb a kép

Színmélység a színmélység meghatározza, hogy a monitor hány színt használhat a kép megjelenítéséhez 1 bit 2 szín 2 bit 4 szín 4 bit 16 szín 8 bit 256 szín 24 bit 16.777.246 szín true color

Monitorok összehasonlítása Gaga GL 19,5” LED monitor Samsung C24F390FHU 24” felbontás: 1600 X 900 pixel képernyő átmérő: 19,5” kontraszt arány: 600:1 Energiafogyasztás: 19/0,5 W felbontás: 1920 X 1080 pixel képernyő átmérő: 24” kontraszt arány: 1000:1 Energiafogyasztás: 35/0,3 W Én a Samsung monitort választanám, mert jobb a felbontása, több képpontból áll. A kontrasztarányt tekintve részletgazdagabb képet ad.

Igaz vagy hamis? A monitoron megjelenő kép apró pontokból áll. Igaz. A képfrissítési frekvencia mutatja, hogy mennyire részletgazdag a kép. Hamis. A grafikus monitorok ábrák, képek megjelenítésére képes. A kép annál szebb, minél több képpontból áll.

Források http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=Monitor_0 1 https://hu.wikipedia.org www.mediamarkt.hu/hu