Háttértárak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Napjaink háttértárolói
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Adattárolási technológiák
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Napjaink háttértárolói
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
A számítógép felépítése
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
12. Óra Háttértárak.
A számítógép elvi felépítése és működése
Készítette: Simon Anett 9.c
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Diczházi Attila munkája alapján
Merevlemezek (winchesterek)
Számítógép memória jellemzői
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette Geng Krisztián János.  Miért használunk merevlemezt? Miért használunk merevlemezt?  Mik voltak az alternatívák Mik voltak az alternatívák.
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Mágneses háttértárolók
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A személyi számítógép részei:
Háttértárak.
Mágneses tárolók.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép elvi felépítése
A háttértárak felépítése és működése
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
Mai számítógép perifériák
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. A kezdetek kezdete - RAMAC TULAJDONSÁGÉRTÉK lemezek száma50 db Cilinderek száma100 db Tányérok mérete24” Fejek száma2.
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Háttértárak 2.óra.
A számítógép felépítése
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Napjaink háttértárolói
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Háttértárak.
A számítógép tárolóeszközei
Tároló perifériák.
Merevlemezek tegnap,ma,holnap
Tároló perifériák és nyomtatók
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

Háttértárak

Háttértárak feladata Feladatuk, hogy nagy mennyiségű adatot tároljanak biztonságosan a számítógép leállítása után is.

Működési elv szerinti csoportosítás Mágneses elven működő (mágnesszalag, floppy, merevlemez) Optikai elven működő (cd, dvd, blue-ray) Elektronikus elven működő (ssd, usb stick, sd, micro sd)

Merevlemez (winchester, hdd) Közös tengelyre felfűzött lemezek, melyeket mágnesesen érzékeny anyaggal vonnak be Minden lemez tartalma író-olvasó fejek segítségével olvasható, módosítható

SSD (Solid State Drive) Tartós állapotú meghajtó Félvezető alapú meghajtó Mechanikus, mozgó alkatrészek teljes hiánya Gyors elérésű tár Hangtalan Minimális hőtermelés A kapacitás/ár tekintetében gyengébb a hagyományos merevlemezekkel összevetve.

A merevlemezek fontosabb jellemzői Mérete 2.5” (notebook), 3.5” (desktop) Csatoló felület (ata (pata), scsi, sata) Tároló kapacitás (MB, GB, TB) Írási/Olvasási sebesség (MB/s) Fordulatszám (5400, 7200 rpm, csak hdd!) Belső cache mérete (MB) Fogyasztás (W)

Fájlrendszerek A fájlok és az azokhoz kapcsolódó metainformációk a háttértárolókon történő rögzítésének szabályait és formáit leíró rendszer. Néhány fontosabb, ismertebb fájlrendszer: FAT NTFS Ext3, Ext4 HFS, HFS+

RAID A cél, hogy két vagy több merevlemez összekapcsolódjon úgy hogy a számítógép számára egy logikai meghajtónak látszódjon. RAID 0 RAID 1 RAID 10

RAID 0 - összefűzés A lényege egyszerű, az adatokat párhuzamosan több merevlemezre írja. Két 1 TB-os merevlemez egy darab 2 TB-os lemeznek látszódik. Az adatokat blokkokra bontva párhuzamosan rögzíti a merevlemezre. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosítva történnek, ideális esetben a sebesség az egyes lemezek sebességének összege lesz, így a módszer a RAID szintek közül a legjobb teljesítményt nyújtja. Már egy merevlemez sérülése esetén is teljes adatvesztéssel kell számolni.

RAID 1 - tükrözés Az eljárás lényege tulajdonképpen egy disk mirroring eljárás. A telepített meghajtók számától függetlenül a számítógépen csak egy meghajtót kapunk. Minden adat tárolásra kerül a tömb összes merevlemezén. Egy lemez sérülése esetén a munka folytatódhat tovább. A kapott logikai meghajtó a legkisebb meghajtó méretével lesz egyenlő. Nagyfokú biztonságot nyújt, mert minden adat a tömb minden elemén rögzítésre kerül. Az olvasási sebesség összeadódik, gyors. Írási sebesség normál.

RAID 10 Ötvözi a RAID 0 gyorsaságát a RAID 1 hibatűrésével. Magas költséggel jár, hiszen minimum 4 db merevlemez megvásárlásával jár és ebből ténylegesen kettő kapacitásával rendelkezünk.