A tengervíz összetétele
Mitől sós a tenger? A légkörből az esőzések útján az őstengerek vizébe beoldott nagy mennyiségű szén-dioxid miatt az őstengerek meglehetősen savasak lehettek. Ez a savas oldat kémiai reakcióba lépett a kőzetekkel, így kalcium, magnézium és más ásványi sók kerültek a vízbe. A kőzetek, a savas víz és a légköri folyamatok együtthatásának eredményeként a kezdetben édesvizű tengerek fokozatosan sós víztömeggé váltak.
Hogyan lehet sós vízből édesvizet készíteni? Desztillációval A desztilláció az a folyamat, melynek során a vizet gőz halmazállapotúvá melegítik, az ásványi sóknak magasabb a forráspontjuk, ezért azok folyékony vagy szilárd halmazállapotban megmaradnak. A vízgőzt elvezetik egy csövön egy hidegebb térbe, ahol lecsapódik és desztillált víz lesz belőle.