39. lecke Mohák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mohák.
Advertisements

A mohák.
Kapusi Réka és Gajdos Dorottya
LEVEGŐT! Balázs Katalin Környezeti kémia. KÖD, FÜST, HAB.
Növényi szövetek 1.. A növényi sejt alkotórészei: - sejtfal (cellulóz), sejthártya, sejtplazma, sejtmag, színtestek, egyéb sejtszervecskék zöld színtest.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
43. lecke A harasztok Hajtásos testszerveződés: - a legfejlettebb testszerveződés a növényeknél - a sejtek specializálódtak és differenciálódtak: szöveteket.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Hogyan épül fel a testünk? Testfelépítés 8. oszt / 1.
41. lecke A szár. A mag csírázásakor a rügyecskéből alakul ki a hajtás. Hajtás = leveles szár (szár és levelek) Szár: a hajtás tengelye Alapfunkciói:
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Termálvízkincsünk hasznosítása és veszélyeztetettsége Dr. Ákoshegyi György 2015 Budapest, a felszín alatti vizek városa.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Összefoglalás3. Állattan 3.. Az állatok életműködései Önfenntartó életműködések: Védekezés: Külső védekezés: kültakaróval, nyálkahártyával Kültakaró fogalma:
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Vörösiszap vizsgálata talajtani felhasználás céljából
Az „első lépés” TÁMOP
Valószínűségi kísérletek
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
lecke A zárvatermők A termés
ELŐNYÖK – megbízható működés
Rendszertan NÖVÉNYEK Országa.
Kápia termesztése talajon
Az ember származása, születése
Sejtbiológia.
AZ ÁLLÁBASOK, A CSILLÓSOK, AZ OSTOROSOK
17. lecke A tüskésbőrűek, előgerinchúrosok, fejgerinchúrosok
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
6. lecke Az egysejtű eukarióták
Egészségügyi közbeszerzések
10.lecke Szivacsok.
Az állatok és az ember egyedfejlődése
A talajok szervesanyag-készlete
A növények szervei.
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Növények világa.
Szervezetfejlesztés II. előadás
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Egy allélpár- több tulajdonság
Ismétlés.
Származás: egysejtű eukarióta
Előgerinchúrosok törzse
Összefoglalás 1..
DIFFERENCIÁLÓDÁS, TESTÜREGKÉPZÉS
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
Társulások jellemzői.
Mohák törzse.
Harasztok törzse.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Helyzetleírás az állat-egészségügyi ellátórendszerben
Készítette: Koleszár Gábor
Perspektív térábrázolás
Klasszikus genetika.
AZ ANYAGI RENDSZER FOGALMA, CSOPORTOSÍTÁSA
FÉRGEK.
Virágtalan növények az erdőben
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Az ízület. Az ízület szerkezete, összetartó tényezői, az ízületekben lehetséges mozgások.
A bioszféra.
A növények szervei; Gyökérzet
Egysejtű állatok.
Auxinok. Auxinok Az apikális dominancia hajtáscsúcs hónaljrügy Az apikális dominancia.
Előadás másolata:

39. lecke Mohák

Származásuk: a víztől részben elszakadt ősi zöldmoszatok A törzsfejlődés oldalágai, párhuzamosan fejlődtek a hajtásos növényekkel Testszerveződésük: teleptestes A legfejlettebb fajoknak nagyon tagolt telepteste van A differenciálódott sejtek szöveteket nem képeznek

Nincsenek valódi szerveik, csak gyökérszerű-, szárszerű- és levélszerű részeik Gyökérszerű rész: a talajhoz rögzít szárszerű rész és a levélszerű rész: fotoszintetizál levélszerű rész egy sejtrétegű A tápanyagot (víz, ionok, CO2 ) az egész testfelületükön keresztül veszik fel

Egyedfejlődésük (életciklusuk): Szaporodásuk: Ivaros szaporodás: ivarsejtekkel Ivartalan szaporodás: spórákkal Egyedfejlődésük (életciklusuk): Kétszakaszos fejlődés: az ivaros és az ivartalan fejlődési szakasz váltakozik az egyed fejlődés során Nemzedékváltakozás: az ivaros nemzedék (= az ivaros fejlődési szakasz képződ-ményei) és az ivartalan nemzedék (= az ivartalan szakasz képződményei) az egyedfejlődés során váltják egymást

Folyamata: Spóra ivarsejtek (ivaros f. sz.) Spóraanyasejt zigóta (ivartalan f. sz.)

Spóra Előtelep Mohanövény ivaros f. sz. (ivaros nemzedék) Hím „ivarszerv” Női „ivarszerv” Hímivarsejt Petesejt (Ostor, Kemotaxis) Zigóta ivartalan f.sz. Spóratartó (ivartalan nemzedék) Spóraanyasejt

Jelentőségük: Pionír növények: elsők között jelennek meg sziklafalon, futóhomokon Fontos szerepük van a talaj kialakításában gyökérszerű részük „gyökérsavakat” termel, ezzel mállasztja a kőzetet az elpusztuló teleprészeik a keletkező talaj első szerves anyagait adják Kedvezően befolyásolják a környezetük vízháztartását (a mohapárna szivacsként működik, csapadékos időben „magába szívja” a vizet, száraz időben fokozatosan leadja a környezetének)

Lombosmohák osztálya: Rendszerük: Májmohák osztálya: Előfordulásuk: forrásoknál, nedves talajon Testfelépítésük: egyszerűbb teleptest Faj: csillagos májmoha Lombosmohák osztálya: Előfordulásuk: nedves talajon, sziklán,fakérgen stb. Testfelépítés: tagolt teleptest Fajok: tőzegmoha fajok (védettek Mo- on) háztetőmoha közönséges ligetmoha

Megfigyelés: lombosmoha vizsgálata A mohanövénykén felismerhető: gyökerecske, száracska, levelecske, spóratartó nyél és tok Gyökerecske (rögzít), száracska (a növény tengelye), levelecske (fotoszintetizál és vizet vesz fel), spóratartó nyél és tok (ivartalanul szaporít) Telepes: nincsenek valódi szövetei, csak szövetelemei Nincs szilárdító- és szállítószövetük sem, amely testüket megtartaná (méretük korlátozott)