Cefrézés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A megoszlási egyensúly
Advertisements

MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN?
Szénhidrátok.
Boranalitika.
A téma aktualitása, célkitűzések
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Készítette: Éles Balázs
FERMENTÁCIÓ MŰVELETEI
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
A sör definíciója A sör malátából valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett,
Bioenergiák: etanol, butanol
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
KOLLOID OLDATOK.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Flotálás.
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
Eördögh Balázs Pozsonyi Miklós.
Élelmiszerek gyártása
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Hemicellulóz és lebontása
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
Szénsavas borok Pezsgők.
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A szénhidrátok.
Vadon élő és nemesített halak reakciói a hőmérsékleti változások függvényében.
SZÉNHIDRÁTOK.
Koaguláció.
23. Szappanfőzés.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Lipáz enzimaktivtás mérése
A keverékek szétválasztása alkotórészeikre
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Az ízek világa Édes-savanyú…...
Mi és emésztőnedveink
Komlókülönlegességek
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A helyes táplálkozás.
CUKORNÁD.
Keverékek.
ÉDESÍTŐK-2. FINOMÍTOTT ÉS NYERS CUKOR11.1 FEHÉR CUKOR, (FINOMÍTOTT CUKOR, KRISTÁLYCUKOR) DEXTRÓZ (ANHYDROUS, MONOHYDRÁT), FRUKTÓZ PORCUKOR, PORÍTOTT.
No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Fontosabb diszacharidok, poliszacharidok. Monoszacharidok összefoglalás.
Víztisztítás ökológiai szempontjai
Sörgyártás kiselőadás
keverékek szétválasztása
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
Lebontó folyamatok.
22. lecke A szénhidrátok.
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
Oldatok töménysége.
Komlózás.
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Cefrézés

Cefrézés célja Oldható komponensek oldatba vitele MALÁTA SÖRLÉ VÍZ Oldható komponensek oldatba vitele Egyes komponensek enzimes elbontása Keményítő Cukor Extrakt tartalom nő A; Infúziós B; Dekokciós

Biokémiai folyamatai Fehérjebontás: 50-52°C-on Hemicelluláz is működik ezen a hőmérsékleten Cél: megfelelő habtartósság Túl sok: zavaros lesz a sör Túl kevés: nem lesz hab, gyorsan összeesik

II. Keményítőbontás 1. : 60-65°C-on β-amiláz Maltóz a jellegzetes szénhidrát mivel az enzim nem képes tovább bontani Cél: Erjeszthető szénhidrátok képzése 2. : 70-75°C-on α-amiláz: lánc közben hasít Sör testessége szempontjából fontos Cél: Nem erjeszthető szénhidrátok képzése

Infúziós Hőmérséklet növelése „pihenőidők” beiktatásával Enzimes lebontási folyamatok: Az enzimeknek más T-t igényelnek Kisebb a kihozatala mint a Dekokciósnak Sok elbontatlan keményítő marad Lépései: Fehérjebontás: 50-52°C-on, 20 perc Keményítőbontás: I. 60-65°C-on II. 70-75°C-on

Dekokciós Szakaszos, nagyobb kihozatalú 2 edény használatát igényli: Cefréző kád – külső fűtés, belső keverés Cefre forraló – forrásig + főzés A cefre egy részét elveszik: Felmelegítik és visszavezetik 2-szer, 3-szor ismétlik meg

Három cefrés dekokciós cefrézési eljárás

Cefreszűrés Cél: Berendezések: Lépései: A sörlé (oldott komponensek) és a törköly (oldhatatlan komponensek) szétválasztása Berendezések: Szűrőkád Szűrőprés Lépései: Színsörlé elválasztása Máslás

Szűrőkád Lézer technikával készült, trapéz alakú vágatok Lefele szélesedő Legdrágább alkatrész Maláta héja is szűrőréteget alkot (ha nem porózus) Szűrést akkor kezdik, amikor már kialakult egy szűrőréteg: E nélkül zavaros lenne az elején lejövő rész

Máslás Szűrés után a törkölyben még sok értékes anyag: Kétszer egymás után átmossák: 78°C-os vízzel Színsörléhez adják hozzá Színsörlé: ~16% extrakt tartalom: hígul

Enzimek hozzáadása Cukor hozzáadás (különböző fajták) Malátázatlan összetevők cefrézése Kukoricadara Nyers gabona Digerálás Maláta beáztatása Hemicelluláz aktivitás Hemicellulóz, gumianyagok Viszkozitás, íz

Irodalomjegyzék http://www.elsosor.hu/wp-content/uploads/2013/02/03_JB_2013-Sz%C3%BCres_II.pdf http://serneveles.hu/sor/sorfozes-folyamata/cefrezes/cefrezesi-eljarasok A MALÁTA- ÉS SÖRGYÁRTÁS TECHNOLÓGIÁJA, Dr. Kun-Farkas Gabriella, BCE ÉTK Sör- és Szeszipari Tanszék

Köszönöm a figyelmet! Turóczi Fanni