Mi a cserkészet? Szülőknek 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
NNT 2012 Az alapötlet bemutatása Solymosi Balász cst. (205.) országos vezetőtiszt.
Advertisements

Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
MBE Gyülekezetplántáló regionális találkozó április 20. Eger
A 2005-ös JUBILEUMI NAGYTÁBORNAK Elérkezett a várva várt idő, amikor teljes erőfeszitéssel,... fáradtságot nem ismervén,... mindannyian nekilátunk...
Utcai és lakótelepi szociális munka
A cserkészet bemutatása
Szendrő Városi Sport- és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztály
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Család.
Dzsembori One World, One Promise Helyszín és időpont   London   Hylands park   2007.július 27-től augusztus 8-ig.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Nagypeleske 2009 április 22. Az idén a gimnáziumi osztályok „Kontinensek versenyén” vettek részt a Föld Napja alkalmából. Az igazi örömet nem maga a verseny,
A kolozsvári Báthory Líceum
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A magyarországi cserkészet működési modellje By viri.
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
World Issues Hagyj nyomot a világban
A cserkészetben rejlő lehetőségek az evangélikus nevelés számára Buday Barnabás cserkésztiszt (16.) országos elnök.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Magyar Cserkészlány Szövetség. Szövetségünkről 1989: a Szövetség újraalakulása Nyitott minden lány és nő számára (6 éves kor felett) Csapataink hetente.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
A határon túli magyar nyelvűség
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél.
Az „Iskola másként” és a cserkészet
Magyarság ápolás a szórványban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
Nemzeti Nagytábor
Iskolakert.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
A társadalmi gondoskodásra nevelés Résztvevő országok: Egyesült Államok Kanada Ausztrália Costa Rica Brazília Nagy Britannia Franciaország Magyarország.
„Helló barátom!" - közösségi szolgálatra felkészítő tréning sorozat „Tanévzáró Suli – Buli” „Helló nyár, helló barátom!” - komplex nyári vakáció „Viszlát.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába Egyházközség neve: Hittanoktatást végzi:
A Cserkészet és a Hagyomány- őrzés Nevelésre Gyakorolt Hatásai.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
ÉLETTÉR Közösség- és Településfejlesztő Egyesület.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
Iskolaszociológia Az iskola világa Iskola és közösség Oktatás és társadalom.
KMCSSZ KÖZGYŰLÉS - Elnökségi beszámolók -
„Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket…” (Mt 19,13-15)
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG
Hogyan indítsunk cserkészcsapatot közösségünkben?
Cserkésztörvények magyarázata
Vezetőtiszti beszámoló
Szolnoki Tagintézmény
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
A Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI komplex tehetségfejlesztő munkája Készítette: Moskovics Marianna --- tehetséggondozó.
Franciaország közigazgatása
Jézuskától - Jézus Krisztusig
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Előadás másolata:

Mi a cserkészet? Szülőknek 1

MI A CSERKÉSZET? A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom. nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. 200 országban 30 millió cserkész

KI LEHET MAGYAR CSERKÉSZ? Minden magyarul beszélő gyermek, fiatal, vagy felnőtt, aki elfogadja a cserkészet elveit. A cserkészet célja, hogy a társadalom számára felelősségteljes felnőtteket neveljen. A cserkészet nem iskola. Nem-formális nevelési módszert alkalmaz. A külföldön élő magyar fiatalok a cserkészetben barátok körében fejlesztheti ismereteit, jellemét és magyarságtudatát.

KOROSZTÁLYAINK Kiscserkészek (5-10 év) Cserkészek (10-18 év) Vándorcserkészek (18-27 év) Felnőtt cserkészek (27 év felett)

A CSERKÉSZET FELÉPÍTÉSE ŐRS: Egy 4-6 tagú, korban és nemben azonos egység, amelyet a 14-17 éves őrsvezető vezet. RAJ: Több őrsből álló egység, amelyet a 17-21 éves rajparancsnok vezet. CSAPAT: Több rajból álló egység, városonként egy vagy kettő van, amelyet a 22 éven felüli csapatparancsnok vezet. KÖRZET: A földrajzilag egymáshoz közel álló csapatokból áll, körzeti parancsnok vezeti. KERÜLET: Az egyes kontinenseken működő körzetek, amelyeket a kerületi parancsnok vezet. SZÖVETSÉG: A Kárpát-medencén kívül élő magyar cserkészek, a KMCSSZ elnöksége vezeti.

A KÜLFÖLDI CSERKÉSZSZÖVETSÉG FELÉPÍTÉSE KERÜLETEK I. Kerület: Nyugat-Európa II. Kerület Dél-Amerika (Brazília, Argentína) III. Kerület: USA & Venezuela IV. Kerület: Ausztrália V. Kerület: Kanada Mindegyik kerületben több körzet működik.

A CSERKÉSZNEVELÉS I. CÉLJAINK Erre neveljük cserkészeinket. KISCSERKÉSZ KORBAN CSERKÉSZ KORBAN Jellemnevelés Magyarságismeret Ügyességfejlesztés Testi teljesítmény Közösségi életre való nevelés Embertársak szolgálata Gyakorlati cserkésztudás

A CSERKÉSZNEVELÉS II. PRÓBARENDSZEREINK Próbarendszereink a cserkészet “tananyaga.” A próbarendszert játszva tanítjuk a cserkészfoglalkozásokon és a táborokban. Pedagógiai módszer: cselekedve tanulás http://www.kmcssz.org/vindex.php?menu=contents/kiadvanyok/probaanyag/probaanyag.php

A CSERKÉSZNEVELÉS III. VEZETŐINK Őrsvezető Rajvezető Csapatparancsnok Fenntartó Testület Körzeti parancsnok Szövetségi vezetők

KIEGÉSZÍTŐ PROGRAMOK Kodály hétvége Kiscserkésztábor Szavalóverseny Regős hétvége Akadályverseny Cserkészbál Sportverseny Számháború Iskolatábor Vezetői továbbképzések Őrsvezetői körút Csapatok munkája Vezetőképző tábor

Mit nyer a gyermekem a cserkészettől? Megtanulja, hogy mit jelent két kultúrának részese lenni. Megszereti a magyarságot és a magyar nyelvet. A cserkészet kiegészíti a magyar iskolában tanult anyagot mert élménnyel támasztja alá. Visszaviszi a gyermeket a természetbe. Egészen fiatal kortól megismerteti, megszeretteti a gyerekekkel a természetet. A gyermek megtanulja a fegyelmezettség fontosságát. A gyermek életre szóló barátokat talál a cserkészetben, sokszor más országból, világrészen. A közös élmények összetartják a gyerekeket az őrsben, táborban megismert cserkésztestvéreivel.

Szeretettel várunk! 16