Kommunikáció a hálózaton

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Hálózati készülékek.
Hálózati és Internet ismeretek
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Hálózati ismeretek.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Rétegzett hálózati architektúrák
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Rétegelt hálózati architektúra
Hálózati alapismeretek
Az Ethernet és az OSI modell
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
13.a CAD-CAM informatikus
OSI Modell.
Address Resolution Protocol (ARP)
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati eszközök.
Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.
12. Hálózati hardvereszközök
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
A hálózati kapcsolat fajtái
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
A hálózati elemek együttműködése
Forgalomirányítók és kapcsolók Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
Számítógép-hálózatok alapjai
Erőforrások a hálózaton
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Hálózatok II. Alapfogalamak.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.
Hálózati architektúrák és Protokollok GI – 10 Kocsis Gergely
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Számítógépes hálózatok
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
LoRa technológia, LoRaWAN hálózatok
Előadás másolata:

Kommunikáció a hálózaton

Képzeljünk el két emele- Az OSI modell Képzeljünk el két emele- tes házat, ahol az egyes szinteken a szomszédostól eltérő, de a másik ház azonos szintű lakójával azonos nyelvet beszélő lakók élnek. White Brown Kovács Jánossy Schmidt Goldfinger

Az OSI modell Az azonos nyelvű lakók üzenetet küldhetnek egymásnak, de mindenki csak a közvetlenül alatta ill. felette lakóval találkozhat. Csak a legalsók látogathatják meg egymást. White Brown Kovács Jánossy Schmidt Goldfinger

Az OSI modell White üzenetét így Kovács veszi át, majd továbbítja Schmidtnek, aki átmegy Goldfingerhez. Ő Jánossynak adja át, aki kézbesíti Brownnak, mert látják, hogy az üzenetet nem az ő nyelvükön írták. White Brown Kovács Jánossy Schmidt Goldfinger

Az OSI modell A bonyolultabb rendszerek részekre bontásának elve a hálózati kommunikációban is érvényesül. Ezért a kommunikáció rétegekben zajlik. Azonos szintű rétegek csak egymással kommunikálhatnak. E kommunikáció szabályai a protokollok.

Az OSI modell A teljes átvitelben több protokoll is részt vesz, ezek egymást követő halmazát protokoll stack-nek nevezzük. Az elküldött üzenet végigmegy a protokoll stack-en, míg elér az átvivő közeghez. Minden egyes protokoll saját információval egészíti ki az áthaladó csomagot.

Az OSI modell

Az OSI modell adatátviteli rétegei A fizikai réteg (physical layer) A bitek kommunikációs csatornára való kibocsátásáért felelős. Biztosítania kell, hogy az adó által küldött jeleket a vevő is azonosként értelmezze. Tipikus villamosmérnöki feladat a tervezése.

Az OSI modell adatátviteli rétegei Az adatkapcsolati réteg (data link layer) Alapvető feladata a hibamentes átvitel biztosítása a szomszéd gépek között, vagyis a hibás, zavart, tetszőlegesen kezdetleges átviteli vonalat hibamentessé transzformálja az összeköttetés fennállása alatt. Az adatokat adatkeretekké (data frame) tördeli, továbbítja, a nyugtát fogadja, hibajavítást és forgalomszabályozást végez.

Az OSI modell adatátviteli rétegei A hálózati réteg (network layer) A kommunikációs alhálózatok működését vezérli, feladata az útvonalválasztás forrás és célállomás között. Ha az útvonalban eltérő hálózatok vannak, akkor fregmentálást, protokoll átalakítást is végez. Az utolsó olyan réteg, amely ismeri a hálózat topológiáját

Az OSI modell adatátviteli rétegei A szállítási réteg (transport layer) Feladata a végpontok közötti hibamentes adatátvitel biztosítása. Már nem ismeri a topológiát, csak a két végpontban van rá szükség. Feladata az összeköttetések felépítése, bontása, csomagok sorrenbe állítása.

Az OSI modell logikai összeköttetéssel foglalkozó rétegei A viszonyréteg (session layer) Lehetővé teszi, hogy két számítógép felhasználói kapcsolatot létesítsenek egymással. Jellegzetes feladata a logikai kapcsolat felépítése és bontása, párbeszéd szervezése. Szinkronizációs feladatokat is ellát, ellenőrzési pontok beépítésével.

Az OSI modell logikai összeköttetéssel foglalkozó rétegei A megjelenítési réteg (presentation layer) Az egyetlen olyan réteg, amely megváltoztathatja az üzenet tartalmát. Tömörít, rejtjelez (adatvédelem és adatbiztonság miatt), kódcserét (pl.: ASCII - EBCDIC) végez el.

Az OSI modell logikai összeköttetéssel foglalkozó rétegei Az alkalmazási réteg (application layer) Széles körben igényelt szolgáltatásokat tartalmaz. Pl.: fájlok gépek közötti másolása, fájlnév-konvenciók figyelemmel kísérése.

Hálózati kapcsolóelemek Ütközési tartomány (Collision domain; Bandwith domain): • Az a hálózatrész, melyben az ütközés érzékelhető. • Az ütközési tartományban egy időpillanatban csak egy információátvitel folyhat. Üzenetszórási tartomány (Broadcast domain): • Az a hálózatrész, ahol az üzenetszórás célcímmel feladott csomag (pdu) megjelenik, érzékelhető.

Hálózati kapcsolóelemek A részhálózatok - a kapcsolóelem működése alapján – különböző OSI rétegekben kapcsolhatók össze: OSI réteg Szállítási réteg Hálózati réteg Adatkapcsolati réteg Fizikai réteg Kapcsolóelem Átjáró (gateway) Forgalomirányító (router) Híd (bridge) Jelismétlő (repeater)

Hálózati kapcsolóelemek Jelismétlő (repeater): • Az átviteli közegen továbbított jeleket ismétli, erősíti. • Az összekapcsolt részhálózatokat nem választja el. • Többportos változatát szokás HUB-nak nevezni. Híd (bridge): • Az adatkapcsolati rétegben működve szelektív összekapcsolást végez („csak az megy át a hídon, aki a túloldalra tart”). • Az összekapcsolt részhálózatok külön ütközési tartományt alkotnak. • Az üzenetszórást általában minden összekapcsolt részhálózat felé továbbítja.

Hálózati kapcsolóelemek Kapcsoló (switch): • Olyan többportos eszköz, melynek bármely két portja között híd (bridge) funkcionalitás működik. Forgalomirányító (router): • A hálózati rétegben működve szelektív összekapcsolást, útvonalválasztást, forgalomirányítást végez. • Az összekapcsolt részhálózatok külön ütközési tartományt és külön üzenetszórási tartományt alkotnak. • Csomópont, saját hálózati címmel rendelkezik.