Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
Advertisements

Projekt általános bemutatása
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Dr.Somogyi Zoltán elnök Budapest, július 1. A TURIZMUS FEJLESZTÉSÉNEK STRATÉGIÁJA ÉS A VÍZI TURIZMUS LEHETŐSÉGEI.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Kormányzati vasútpolitikai célok és törekvések
Baranya Megyei Önkormányzat
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
1 Előzmények Látványos fejlődések, de hiányzott egy átfogó stratégia Cél: Korunk kihívásainak megfelelő hosszú távú iránymutatás Illeszkedés a fölé- és.
A stratégiai tervezés történeti háttere
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Környezeti kontrolling
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Partnerség, nyilvánosság, átláthatóság A fejlesztéspolitikai dokumentumok társadalmi egyeztetésének menete – tervezet –
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Kővári János országgyűlési képviselő,
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Foglalkoztatás-politika
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Budapest,
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Előadás másolata:

Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia Budapest, 2004. április 26.

Előzmények A rendszerváltoztatás óta hiányzik egy átfogó stratégia, amely hosszú távra, parlamenti ciklusokat átívelően kijelöli a turizmus fejlesztési irányait Az uniós csatlakozás történelmi esélyt teremt e hiány pótlására, az új típusú fejlesztéspolitika megvalósítására A most elkészült vitaanyag, kapcsolódva az EU költségvetési ciklusához 2013-ig vázolja a fejlesztési irányokat

Stratégia készítése Az Országos Idegenforgalmi Bizottság megbízásából 2003. tavaszán kezdődött meg a műhelymunka A stratégiai munkacsoport az GKM Turisztikai Hivatalának és a Magyar Turizmus Rt. 8 fiatal munkatársából áll A most vitára bocsátott összeállítás 3 szerkezeti egységből áll, s igazodik a kormányzati fejlesztéspolitikai dokumentumokhoz, valamint figyelemben vette a régiók turizmusfejlesztési koncepcióit

Helyzetelemzés Új megközelítés: a turizmus nem csupán egy gazdasági ágazatként jelenik meg, hanem az élet részeként Fő cél az életminőség javítása – fenntartható turizmusfejlesztés Kiindulópont 35 szakmai tényfeltáró mélyinterjú ismert és elismert turisztikai szakemberekkel; egyéb szekunder források: tanulmányok, statisztikák, kutatások stb. Főbb megállapítások: jelenlegi hazai turisztikai kínálat fokozatosan veszít versenyképességéből, a fenntartható fejlesztés csak elméletben létezik, hiányzik a széleskörű kutatási háttér és indikátorrendszer

SWOT elemzés A vitaanyag helyzetelemzésében leírtakat köti össze a stratégiai feladatok között meghatározott területtel A stratégiai szempontból hangsúlyos és kevésbé hangsúlyos elemek szétválasztására szolgáló elemzés Az erősségekre és lehetőségekre tevődik a hangsúly a kitörési pontok meghatározásakor Elemzési területek: (1) versenyképesség és hosszú távú fejlődés, (2) Fogadóképesség, (3) Turisztikai termék és marketing, (4) Emberi erőforrás, (5) Intézményrendszer

Stratégiai feladatok A helyzetelemzésben leírt folyamatoknak az erősségekkel és lehetőségekkel való összevetése 5 területre bontja az elérni kívánt célokat, s ezek mentén kerülnek a feladatok meghatározásra: Emberközpontú és hosszú távon jövedelmező fejlődés Turistafogadás feltételei Attrakciófejlesztés Emberi erőforrás fejlesztés Működési rendszer

Társadalmi vita A vitaanyag alapján a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia véglegesítése, a feladatok árnyalása Az állam, az önkormányzatok, a szakmai szervezetek által intézkedési tervek kidolgozása, monitoring-rendszer felállítása Cél: a turizmusban tevékenykedők számára követhető, s követni érdemes „szerethető” stratégia véglegesítése

A vita várható csomópontjai Közgazdasági szabályozás, versenyképesség Jogi szabályozás, kiszámítható környezet Turizmus törvény szükségessége, tartalma Infrastruktúra fejlesztés Minőség, igényesség Regionalitással kapcsolatos kérdések Fenntartható fejlesztés, környezetvédelem Budapest, Balaton szerepe Ország-marketing, branding kérdései

Társadalmi vita ütemezése 2004. április 26.: sajtótájékoztató, vitaanyag az interneten 2004. május 4.: vitaanyag az OGYIB előtt 2004. május 5-15.: a vitaanyag ismertetése a 9 turisztikai régióban 2004. május-június: észrevételek feldolgozása. 2004. június 30.: társadalmi vita zárása 2004. július – augusztus: a társadalmi egyeztetés tapasztalatainak kiértékelése, az NTS véglegesítése

A vitaanyag elérhető a GKM és az MT Rt. honlapjának szakmai oldaláról Részvétel a társadalmi egyeztetésben A vitaanyag elérhető a GKM és az MT Rt. honlapjának szakmai oldaláról Észrevételeket, javaslatokat, illetve konkrét kiegészítéseket a turizmusstrategia@gkm.hu címre várjuk