Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Advertisements

Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Könnyid István KETEG Alumni
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Civil szervezetek a munka világában
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
3. előadás.
Társadalmi és kulturális tényezők hatásai a munkáltatók szociális tevékenységére Dr.Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens Humánmenedzsment előadás
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása a Szerencsejáték Zrt-nél Rosner Imre, osztályvezető 2013.november 12.
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Nők egészsége - védőnők egészsége Nők egészsége – védőnők egészsége Bózsváriné Ferencz Irén és Cieslarné Nádasdi Katalin védőnő Kőbányai.
Demográfiai helyzetünk és kilátásaink
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
BILANCIA A magyarországi kutatás eredményeinek bemutatása Budapest, június 25.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, augusztus 27.
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Internet a családban Székely Levente –
2015.május 14.. A kérdőív elkészítésének a célja A szoftvert használók mindennapos problémáinak bemutatása A jelenlegi helyzet javítása a felmérés alapján.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
“TE IS részese lehetsz” EQUAL konferencia Cséfalvay Ágnes.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
GYES-menedzsment a tapasztalatok tükrében
IV. Demográfia Halandóság
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Dolgozói mobilitás.
Készítette: Farkasné Veres Edina
Dolgozói mobilitás.
A munkaerőpiac áttekintése
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Dolgozói mobilitás.
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról "Van, de nem elég ..." Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról

Részmunkaidős kutatás háttere A jövőben egyre erősebben megmutatkozó munkaerő / szakemberhiány pótlását kezelni kell. Öregedő és fogyó társadalmunknak érdemes gondolkodnia olyan megoldásokon, amely támogatja a családok gyermekvállalási kedvét. Megváltozott munka iránti attitűdöket érdemes figyelembe venni. Igény lenne rá mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalon, mégis valahol elakad a folyamat. Kismamák reintegrálásában fontos szerepet játszana ez a lehetőség.

Kutatás háttere Magyarország az Európai országok között is sereghajtó a részmunkaidős foglalkoztatásban (5-6% között mozog a teljes foglalkoztatottak számához képest) Részmunkaidős foglalkoztatás 2004 vs 2015 Európai országokban Forrás: Eurostat 2016

Magyarország korfája 2016 Különbség: 164 221 fő

Kutatási információk Kétkarú kutatás – 2 külön kérdőívvel: Munkavállalói és Munkáltatói oldal Online kérdőívekkel, hógolyó metódussal Adatfelvétel: 2016 3Q Válaszadók száma: Összesen: 668 fő Munkavállalók: 586 fő Munkaadók: 82 fő Kutatás vezetője: Lerf Andrea

Munkavállalói minta jellemzői Nők felülreprezentáltak (73%) Kitöltők közül legtöbben az 1970-84 között születettek Legmagasabb iskola végzettség: főiskola / egyetem Egyaránt szerepelnek gyermektelen, egy vagy kettő gyermekkel rendelkezők, sőt három és négy gyerekes családok válaszai is Családi állapot szerint a legtöbben házasok a mintában

Munkáltatói minta jellemzői Jellemzően magyar tulajdonú cégek, de megtalálhatók külföldi tulajdonú is Legtöbb legalább 10 éve megtalálható Magyarországon Hasonló arányban a nagy, a közepes, sőt a kis/mikró vállalat

Családbarát szófelhő – mi jut eszébe, ha azt hallja, hogy családbarát?

Minek kell megvalósulnia egy cégnél, hogy azt gondolja róla, hogy családbarát? Munkaadók Munkavállalók

Milyen családbarát intézkedések elérhetőek a munkahelyén? Munkaadók Munkavállalók

Igénybe vehető-e a részmunkaidő? Mindkét oldal jelentős többsége azt nyilatkozta, hogy igénybe vehető a munkahelyen a részmunkaidős munkavégzés A munkavállalók 13%-a nem tudja, nincs információja a részmunkaidős lehetőségekről!

Ahol nem vehető igénybe, ott… Ahol nem elérhető a részmunkaidős munkavégzés, azon válaszadók 64%-a érzi úgy, hogy teljes mértékben segítené az életét. A cég iránti elköteleződés is 64%- uknál teljes mértékben növekedne

Dolgozna-e, ha nem kéne? A részmunkaidős munkavégzési lehetőség vonzó opció lehet akkor is, ha a család nincs rászorulva a kétkeresős modellre.

Részmunkaidős munkavégzés hatása a munkavállalói elköteleződés mértékére? Nagymértékben növeli!

Részmunkaidős munkavégzés mennyire jelentene segítséget? Átlagosan nagymértékben segítené!

Részmunkaidő kutatás - összegzése Mekkora arányban elérhető? Látva hazánk szerény eredményei a nemzetközi mezőnyben meglepőnek mondható, hogy a munkavállalói mintában 68%, a munkaadói mintában 87% mondta azt, hogy elérhető cégüknél a részmunkaidős lehetőség. Azoknál a cégeknél, ahol nincs erre mód, a válaszadók 64% azt jelölte, hogy maximálisan segítené az életét a részmunkaidős munka, és szintén 64%-uk nyilatkozta, hogy az elköteleződésüket is maximális szintre emelné. Az látszik, hogy igény valóban van erre a lehetőségre, csak sokszor úgy tűnik, hogy a kereslet és a kínálat nem találkozik. A válaszadók 64%-a dolgozna részmunkaidőben, még akkor is, ha az ebből befolyó jövedelemre nem lenne feltétlenül szüksége. Tehát ismét beigazolódott az a régi mondás, hogy a munka nemesít.

Részmunkaidő kutatás - összegzése Mikor jó megoldás? A munkavállalói válaszok alapján igazolást nyert, hogy a legfontosabb indok, amiért a részmunkaidős beosztást választanák a gyermek (37%), amit a gyermekes háztartások még inkább aláhúzták ezt válaszaikkal. Gyermekek korát tekintve a 3-6 év között a legnépszerűbb a válaszok alapján (53%), míg a 6-12 éves korosztály esetében jellemzően a 2-3 gyermekkel rendelkezők, a kisebb méretű cégnél dolgozók preferálják a részmunkaidőt. A második fontos ok a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása (24%). A 45 év felettieknél erősebben megjelenik az idős szülő illetve családtag ápolása is, mint indokoló tényező.

Részmunkaidő kutatás - összegzése Mennyire segítené a munkavállaló életét? A válaszadók 52%-a szerint nagymértékű könnyebbség lenne számára ez a lehetőség, főként a hölgyek és a házasságban élők körében még markánsabban megmutatkozott. Az eredményeket összevetve a cég iránti elköteleződéssel nagyon szoros összefüggés figyelhető meg. Akik a legmagasabb értéket adták arra, hogy mennyire segítené az életüket a részmunkaidős lehetőség, 78%-kuk a cég iránt elköteleződésre is maximumot adott. Úgy tűnik, hogy a részmunkaidős opció nemcsak egy kedvező családbarát megoldás, hanem a lojalitást erősítheti, ezzel párhuzamosan a fluktuációt is csökkentheti, hiszen a válaszadók 75%-a szerint magas az ilyen munkahelyek általi elköteleződés.

Három Királyfi Három Királylány Mozgalom Köszönjük a figyelmet! Három Királyfi Három Királylány Mozgalom és Lerf Andrea a kutatás vezetője