Mozgásszervi prevenció és rehabilitáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Gégegyulladás - Laryngitis
Milyen legyen a hydrotherapia a XXI. században?
A mozgásrendszer elváltozásai
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
Számítógépes ergonómia
Fizikai és matematikai alapok Kalinka Gábor (ATOMKI) 2009
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Sportolás hatása szervezetünkre
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Alkoholizmus.
Az Arthrosis (= Ízületi kopás)
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Az elhízás.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A köszvény Arthritis urica.
Rosacea.
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Helytelen testtartásból kialakuló betegségek
A Helytelen Testtartás
Magas vérnyomás A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és vesebetegségek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés.
Helytelen testtartás.
A szív betegségei.
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Légzőszervrendszer betegségei
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Gyógytorna Spondylitis Ankylopoeticaban
Osteoporosis (csontritkulás)
6. tétel.
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A prevenciót és a rehabilitációt átívelő horizont
Munkahelyi egészség és biztonság
Rezgés elleni védelem.
Gerinc CT vizsgálata.
Gerinc CT vizsgálata.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Test és lélek harmóniája
Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban”
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
LUMBAGO OKAI A MUNKAALKALMASSÁG ELBÍRÁLÁSA Az alkalmasság okai
Sérülések és gyakori problémák az állatgyógyászatban
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
Sclerodermás és SLE-s Betegek Mozgásszervek kezelésének lehetőségei
Az OGYEI kiemelt programjai
Gerincvédelem a mindennapokban
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Leggyakoribb mozgásszervi eltérések gyermekkorban
A funkcionális tréning jelentősége és alkalmazása a kosárlabdában
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
Gyógytornász szerepe a demens betegek mozgásterápiájában
Rheumatológia Dr. Fehér Rózsa. Arthrosis- Osteoarthritis Gyakran egyéb izületi betegségekhez másodlagosan csatlakozik Gyakran egyéb izületi betegségekhez.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
rendellenességei, betegségei
SZTE Radiológiai Klinika
Szeretettel köszöntjük a FAKOOSZ X. Kongresszusának résztvevőit
Mozgásszervi prevenció és rehabilitáció
Veszélyeztetett szerveink és az ergonómiai kockázatok
rendellenességei, betegségei
Előadás másolata:

Mozgásszervi prevenció és rehabilitáció

Mozgásszervi betegségek és megelőzésük A mozgásszervi betegségek a munkaképesség-csökkenés, táppénzes morbiditás, mozgáskorlátozottság és rokkantság leggyakoribb okozói közé tartoznak. A lakosság kb. 10%-át érintik. Időskorra 90%-a populációnak szenved valamiféle mozgásszervi problémával. Népegészségű jelentőségűek: derék-, hát-, nyakfájás lágyrész reumatizmus arthrosis arthritis köszvény osteoporosis Előfordulási gyakoriság lokalizáció szerint: gerinc betegségei alsó végtag csípőtáj nyak felső végtag váll Ezen betegségek primér és szekunder prevenciója az alapellátás kiemelt feladata Csecsemő-, gyermek- és serdülőkorban végzett prevenció Iskolai padok és képernyős munkahelyek a fiatalok testméreteihez illesztett méretezése Tartási rendellenességek: túlzott lordotikus tartás, kyphosisos tartás, hanyag tartás, scoliosis

Derék-, hát- és nyakfájás A derékfájás/lumbágó, a hátfájás a lakosság nagyobbik részét érinti élete során. A nyak- és hátfájás főleg a számítógép intenzív használatának terjedésével válik egyre gyakoribbá A derékfájás hátterében megerőltetés, spondylosis (spondylarthrosis), porckorongsérv, spondylolysthesis állhat Ismert kockázati tényező: nehéz terhek emelésével járó munkakör, és az ergonómiailag helytelen emelés A 12 kg-ot meghaladó tömeg rendszeres emelésével járó munkakör bizonyítottan kockázati tényező Összefüggés van a dohányzás és a derékfájdalom között: köhögés, rosszabb tápanyag diffúzió Kockázati tényező a hosszú ideig tartó gépkocsi vezetés és gépkocsiban ülés a vibráció miatt Megelőzés: a fizikai munkakörülményekre alkalmasság gondos mérlegelése, a munka ergonómiai feltételeinek biztosítása, a helyes munkavégzés betanítása A képernyős munkahelyeken biztosítani kell a megfelelő testhelyzetet, a munkavégzés közbeni szüneteket és testhelyzet-változtatást, illetve lazító-kompenzáló gyakorlatokat kell beépíteni.

Lágyrész-reumatizmus Azon mozgásszervi betegségek összefoglaló neve, amelyek nem a csontokból vagy ízületekből indulnak ki, hanem az inakból, ínhüvelyekből, bursákból, szalagokból, izmokból (pl. bursitis, tendinitis, tendovaginitis, periathritis humeroscapularis) Kóreredetükben akut megerőltetés (pl. ínhüvelygyulladás), krónikus irritáció (pl. aszfaltozók prepatelláris bursitise), trauma (pl. ínruptúra), degeneratív elváltozás (pl. tendinosis) vagy fertőzés (bakteriális tendinitis) játszik szerepet. A megelőzésben a megfelelő pályaválasztás is szerepet játszik, pl. gyenge hátizomzatú, enyhén scoliosisos fiatal nem való fodrásznak. Lényeges a normális BMI, kerülendő a testi-lelki túlerőltetés. Pszichés terhelés önmagában kiválthatja az ízületek, izmok fájdalmát Az un. krónikus kifáradásos szindróma (chronic fatige syndrome) a menedzserek betegsége, és a lágyrész-reumatizmus az egyik vezető tünete.

Arthrosis Az arthrosis degeneratív ízületi megbetegedés Az ízületi porc pusztul és a porc alatti csontszövet burjánzik és átrendeződik Generalizált forma: pl. menopauza után Másodlagos arthrosis: pl. trauma után alakul ki Pl. bányászok könyök és térd arthrosisa, féloldali térdsérüléseket gyakran követi arthrosis Elhízásnál gyakori a térd arthrosis 55 évnél idősebbeknél a térd arthrosis többlethalálozással jár Előfordulási gyakoriság: kéz > térd > csípő, 45 év alatt gyakoribb a férfiakon, 45 év felett gyakoribb a nőkön Az elsődleges megelőzésben fontos a ergonómiai viszonyok optimalizálása

Arthritis A reumatoid artritis krónikus ízületi gyulladásos betegség. Jellemzője a proliferatív synovitis, melynek következtében tönkremegy az ízületi porc, erodálódik a csont, és az ízületek deformálódnak Leggyakoribb a kéz és a csukló megbetegedése Merevséget, fájdalmat, duzzanatot és deformitást okoz Súlyos mozgáskorlátozottságot eredményezhet A hormonális fogamzásgátlók csökkentik az incidenciát