Európai pénzügyi intézményrendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

A statisztika rejtelmei
Magyar Export-Import Bank Rt.
Roncz Gábor vezérigazgató
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az Európai Unió és Magyarország
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Kohéziós Alap projektek a os időszakban Magyarországon 2/E modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Luxemburg, Málta,Hollandia
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Az Európai Fejlesztési Alap által nyújtott támogatások rendszere
AZ EURÓPAI UNIÓ.  AZ EU VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRE MAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓMAGAS SZINTŰ INTEGRÁCIÓ, GAZDASÁGI, MONETÁRIS UNIÓ.
Az EU támogatási politikája és pénzügyi alapjai Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2005/2006.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A betétbiztosítás.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A Magyar Közgazdasági Társaság 46. Közgazdász-vándorgyűlése László Sándor vezérigazgató előadása.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
főosztályvezető-helyettes „A Balaton-régió közlekedési helyzete” fórum
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS AZ EU PÉNZEI. Az Európai Unió: 500 millió ember – 28 ország Az Európai Unió tagállamai Tagjelölt országok és potenciális tagjelöltek.
Magyar-román gazdasági kapcsolatok Bogár Ferenc gazdasági tanácsos.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Tamás SZŐKE Szlovák Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Európai Uniós ismeretek
Európai Uniós Alapismeretek
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
Előadás másolata:

Európai pénzügyi intézményrendszer Előadó: Dr. Halm Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökhelyettese A Pénzportál Szabadegyetemének 2005. június 2-i előadása

Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) A létrehozásáról szóló megállapodást 1990. május 29-én írták alá Párizsban Tulajdonosai: 60 tag-, illetve részvényes ország, az Európai Közösség és az Európai Beruházási Bank Jegyzett tőkéje: 20 milliárd euró Célja: a piacgazdaság felé irányuló átmenet előmozdítása, a magán- és vállalkozói kezdeményezések támogatása a közép- és kelet-európai országokban

EBRD támogatások Magyarországon Az EBRD 2005. március 31-ig 69 magyarországi beruházáshoz nyújtott összesen 1,75 milliárd euró összegű támogatást, elősegítve további 5,2 milliárd összegű forrás mozgósítását. Az elmúlt évi programok között szerepelt a kis- és középvállalatok támogatását célzó hitelkeretek létrehozása (CIB Leasing, FranFinance, HVB Leasing); a Uniqua Biztosítóban vásárolt tőkerészesedés; a Dalkia Prometheus energiaszolgáltató vállalattal folytatott együttműködés bővítése; valamint az M5-ös autópálya továbbépítéséhez, illetve a korábbi hitelcsomag refinanszírozásához nyújtott hozzájárulás. Az EBRD az új EU-tagországokban a hitelhiánnyal küzdő kis- és középvállalkozásokra, az infrastrukturális fejlesztésekre, energiatakarékosságra, környezetvédelemre, az állami és a magánszektor együttműködésén alapuló beruházásokra helyezi a hangsúlyt.

EBRD támogatások Magyarországon Évenként (millió EUR) Szektoronként

Európai Beruházási Bank (EIB) Megalakulás: 1958 - Római Szerződés Feladata: az európai integráció, a kiegyensúlyozott fejlődés, a gazdasági és társadalmi kohézió, valamint az ismeretalapú gazdaság megteremtését elősegítő projektek finanszírozása Nonprofit intézmény, működését a pénzpiacokon felvett kölcsönök és részvényeseinek támogatása biztosítja Részvényesei az EU tagállamai Tőkéjét a tagállamok közösen jegyzik. Az országok tőkerészesedését az unióbeli gazdasági súlyuk határozza meg.

Tagállamok részesedése az EIB tőkéjéből (2004. május 1.)

Az EIB tevékenységének főbb mutatói (2004, millió EUR) Aláírt hitelek 43 204 Európai Unió 39 661 Partner országok 3 543 Jóváhagyott hitelek 45 780 41 037 4 743 Kifizetett hitelek 38 640 Banki forrás 38 383 Költségvetési forrás 257 Jegyzett tőke 163 654

EIB támogatások Magyarországon Magyarország és az EIB között 1990 óta működnek finanszírozási és intézményi kapcsolatok 2004 végéig: 4,24 milliárd euró összegű hitel, több, mint 70 (elsősorban infrastrukturális) beruházás 2004-től: a korábbi évi 300 millió euró összegű állami hitelkeret EUR 500 millióra emelkedett 2004-2006 között: 445 millió euró összegű állami hitelszerződés biztosítja az unió strukturális alapjaiból Magyarországra érkező támogatások állami kiadásainak forrását 2005. május: 77 millió eurós hitelszerződés a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére (Budapest-Cegléd-Szolnok-Lőkösháza vasútvonal rehabilitációja, M0 autópálya 40 km-es szakaszának megépítése), 100 millió euró összegű kölcsön a diákhitelek finanszírozására.

Európai Központi Bank (ECB) Megalakulás: 1998. június 1. Célja az euró bevezetése, a devizaváltási tranzakciók irányítása, a fizetési rendszerek zökkenőmentes működésének biztosítása, az Unió gazdasági és monetáris politikájának megtervezése és végrehajtása Független intézmény, önálló jogi személy A Központi Bankok Európai Rendszerének (ESCB) magja A nemzeti központi bankokkal együttműködve készíti elő és hajtja végre a döntéshozó testületek döntéseit

Az ECB döntéshozó testületei Igazgatótanács Feladata az ECB irányítása, a Kormányzótanács által meghatározott monetáris politika végrehajtása és a nemzeti központi bankok utasítása. Kormányzótanács Feladata az eurozóna monetáris politikájának meghatározása, azon kamatlábak lekötése, amelyeken a kereskedelmi bankok pénzt igényelhetnek a Központi Banktól. Általános Tanács/Főtanács Feladata az ECB munkájának segítése tanácsadói és koordinációs szinten, valamint az eurozóna kibővítésének előkészítése.