Az új Munka Törvénykönyve

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
A munka- és pihenőidő Dr. Pál Lajos ügyvéd Pál és Kozma Ügyvédi Iroda 20/
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A MUNKA DÍJAZÁSA. I. A MUNKABÉR FUNKCIÓJA 1.Gazdasági funkció: munkáért járó ellenszolgáltatás 2.Szociális funkció: a munkavállaló megélhetésének biztosítása.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Munkaidő 1. előadás Előadó: dr. Takács Gábor
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Munkajogi ismeretek Jogok és kötelezettségek I.. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban Együttműködési kötelezettség A munkajogviszonyban.
PIHENŐIDŐK. 1. Pihenőidő fajtái 2. Rövid pihenőidők 3. Szabadság 4. Rendkívüli szabadidők.
AZ MT. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI. Általános rendelkezések 1. Általános elvek 2. Jognyilatkozatok megtétele 3. Érvénytelenség 4. Ptk. szerepe.
2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
SZABÁLYOS FOGLALKOZTATÁS 2017
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Egyéb munkaerő-piaci programok
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Üzleti Jog Munkajog 2. Dr. Csőke Rita
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Adományok adózási kérdései
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető.
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Az új Mt. a mindennapokban
Jogi alapismeretek 2013.
A munkaviszony megszüntetése 1.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Az „Út a munkához” program évi változásai
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
ATIPIKUS MUNKAVISZONYOK
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Munkaszervezési ismeretek
Munkaidő 1. előadás.
A munka díjazása.
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
Készletek transzformációja
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Munkaidő 1. előadás.
A munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek
Az „Út a munkához” program évi változásai
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Az új Munka Törvénykönyve Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. Budapest, 2012. február 6. Berke Gyula PTE Állam- és Jogtudományi Kar

Előzmények és jogpolitikai célkitűzések…. Javaslat a Munka Törvénykönyvéről (a kormány 2011. októberében elfogadta, benyújtva: T/4786). Egyéni képviselői (bizottsági) módosító indítványok nagy számban…..(mintegy 700, továbbá bizottsági és kapcsolódó és egyéb módosító javaslatok). Egységes ajánlás T/4786/687; kiegészítő ajánlás: T/4786/721, egységes javaslat. Egyéb további módosítások (részben zárószavazás előtt, részben a 2011. december 2. napi megállapodáshoz kapcsolódóan, részben „koherencia” módosítások, részben nyelviek). Elfogadás: 2011. december 13. Kihirdetve: 2012. évi I. törvény (Magyar Közlöny 2012/2. szám). Hatályba lépés: ld. később!

Jogpolitikai célkitűzések: - az 1992. évi Mt. peres és peren kívüli gyakorlatában felmerült ellentmondások, pontatlanságok kiküszöbölése, - több jogintézmény tekintetében: egyszerűsítés, - a „rugalmasság” növelése a munka világára vonatkozó szabályozásban, - jogharmonizációs célok (pl. munkaidő, kiküldés, jogutódlás).

Az új Mt. hatályba lépése: - 2012. július 1., - a módosító és átmeneti rendelkezésekről külön törvény rendelkezik (Javaslat 298. § /2/ bekezdés).

Az új Mt. szerkezete, a munkajogi szabályozás rendszere Általános Rendelkezések (1-31. §§) A munkaviszony (32-229. §§) A munkaügyi kapcsolatok (kollektív munkajog) (230-284. §§) A munkaügyi vita (285-293. §§) Záró rendelkezések (294-299. §§) A „Független Munkaügyi Vizsgálat” intézményét (korábbi IV. Rész) az új Mt. nem tartalmazta.

Első Rész (Általános Rendelkezések): Bevezető Rendelkezések („általános” szabályok) A jognyilatkozatok (általános szabályai) A jognyilatkozatok megtételének módja (képviselet, alakiság, közlés, határidők) Az érvénytelenség (a semmisség és megtámadhatóság)

Második Rész (A munkaviszony): A munkaviszony alanyai A munkáltató személyében bekövetkező változás A munkaviszony létesítése A munkaszerződés teljesítése (jogok és kötelességek) A munkaszerződés módosítása A munkaviszony megszűnése és megszüntetése A munka- és pihenőidő A munka díjazása A munkáltató kártérítési felelőssége A munkavállaló kártérítési felelőssége A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó különös szabályok A munkaviszonyhoz kapcsolódó egyes megállapodások (versenytilalmi megállapodás, tanulmányi szerződés)

A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó különös szabályok (XV A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó különös szabályok (XV. Fejezet, 192. és köv. §§): - A határozott idejű munkaviszony - Munkavégzés behívás alapján - A munkakör megosztása - Több munkáltató által létesített munkaviszony - A távmunkavégzés - A bedolgozói munkaviszony - Az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony - A köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszony - A vezető állású munkavállaló - A cselekvőképtelen munkavállaló - A munkaerő-kölcsönzés - Az iskolaszövetkezet és tagja közötti munkaviszony

Harmadik Rész (A munkaügyi kapcsolatok): - Általános rendelkezések - Az üzemi tanács - A szakszervezet - A kollektív szerződés

Negyedik Rész (A munkaügyi vita): - A munkajogi igény érvényesítése - A kollektív munkaügyi vita Ötödik rész (Záró rendelkezések): - Fogalom-meghatározások - A szolgáltatások teljesítése érdekében külföldre küldött munkavállaló - Hatályba lépés - Jogharmonizációs rendelkezés

Az új Mt. (személyi, területi, tárgyi) hatálya… A hatályra vonatkozó rendelkezések (2-4. §§) feleslegesek… A személyi hatály – a szokásos (harmadikokra is, pl. kölcsönzés, iskolaszövetkezet, stb.). A fiatal munkavállalóra vonatkozó szabályok a nem munkaviszonyban foglalkoztatottra is. Tárgyi hatály – a magyar munkajog tagozódása (hátterében: a közszolgálat új szabályozása). A területi hatály: nemzetközi magánjogi probléma. Elmaradt (az eredeti tervezethez képest): a munkaviszony szabályainak kiterjesztése egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyokra.

Nemzetközi magánjogi kérdések (3. §, 295-297.§§) - 593/2008/EK Róma I. rendelet (Nmtvr., 1979. évi 13. tvr.) - 96/71/EK (kiküldetési) irányelv - Mt. 106/A. § - hibás átvétel - új elem: minden jogcímű foglalkoztatás esetére és a fogadó vállalkozás tájékoztatási kötelessége és kezesi felelőssége) A munkavállalói részvétel szabályai: „ha a munkáltató székhelye vagy önálló telephelye Magyarországon van.”

I. A munkajogi szabályozás rendszere (a jogforrási rendszer) „Rendszerképző” szabályok a hatályos Mt-ben: Mt. 13. §, Mt. 76. § (4) bekezdés, Mt. 41. §, korábbi 31. § (3)-(4) bekezdés, kiegészítőleg: Mt. 40/A. § (2) bekezdés – az ún. relatív diszpozitivitás. A munkaviszonyra vonatkozó szabályok új rendszere: - 13. § (fogalom), illetve 277. § és eltérő szabályok a fejezeteknél, - 43. §: a munkaszerződéses eltérés lehetősége, - a KSZ tekintetében általános diszpozitivitás (eltérés), - az üzemi megállapodás, - a kollektív szerződéses szintek viszonya, - a köztulajdonú vállalkozás munkajoga (eltérés kizárva). A Ptk. Rendelkezéseinek alkalmazása (kifejezett szabállyal).

Az általános rendelkezések…(általános magatartási követelmények) A polgári jogi „jogelvek” „kiváltására”….. A korábbinál gazdagabb, szélesebb körű általános szabályok. Értelmezési alapelv: a törvény rendelkezéseit Magyarország és az EU jogrendjével összhangban kell értelmezni. A jogról lemondás „szűken” értelmezendő. Az „általában elvárható” magatartás követelménye. A jóhiszeműség és tisztesség. A kölcsönös együttműködési kötelesség (relatív). A „méltányos mérlegelés” (aránytalan sérelem tilalma a munkáltató egyoldalú teljesítés-meghatározása során).

A felek kölcsönös tájékoztatási kötelezettsége (megfelelő időben, Javaslat 18. §). A rendeltetésszerűtlen joggyakorlás tilalma. A munkáltató jogos gazdasági érdekeinek munkavállaló általi védelme. A munkaidőn kívüli munkavállalói magatartások – a munkaviszony céljának védelme (a munkáltató helytelen megítélése, a munkaviszony céljának védelme) (8. § /2/ bekezdés). A munkavállaló véleménynyilvánítási jogának korlátozása (8. § /3/ bekezdés). A munkavállalói titoktartás kötelessége (8. § /4/ bekezdés).

A munkavállaló személyhez fűződő jogainak védelme (9-11. §§): - a személyhez fűződő jogok a munkaviszony rendeltetésével összefüggő okból korlátozhatók (feltétlenül szükséges és arányos mértékben). - A munkavállaló személyes adatainak védelme (a munkaviszonnyal összefüggő adatok, az adatközlés tilalma, az adatok adatfeldolgozás céljából való átadhatósága). - A munkavállaló ellenőrzése a munkaviszonnyal összefüggő magatartás tekintetében (a technikai eszközökről való előzetes tájékoztatás). Az egyenlő bánásmód követelménye (a differenciálás szempontjai: a munkaerő-piaci viszonyok – 12. § (3) bekezdés - egyértelműsítési szándék) – a 2003. évi CXXV. tv. változatlanul irányadó.

Új elemek a jognyilatkozatok (általános) szabályai körében… A munkáltató egyoldalú nyilatkozatai és kötelezettségvállalásai, illetve a munkáltatói szabályzatok („egyoldalú gyakorlat”): - kötelezettségvállalás (16. §) - a kötelezettségvállalás ún. szabályzatban, - a „jogfenntartás” (az egyoldalú munkáltatói kötelezettségvállalások esetében), - módosítása és megszüntetése (aránytalanság vagy lehetetlenülés esetén).

19. §: a feltétel – általában kiköthető, kivéve a munkavállaló hátrányára való módosítás és a megszüntetés (megszűnés) esetében. 20. §: a munkáltatói jogkör – átruházásának korlátozása megszűnik, utólagos jóváhagyás lehetséges. 21. §: a munkavállaló képviselete lehetséges, a munkáltatói jogkör átruházható….(utólagos jóváhagyás). 22. §: a jogorvoslatról való kioktatás elmaradása – az igény hat hónapon túl ekkor sem érvényesíthető. 24. §: a kézbesítési vélelem, az elektronikus úton való közlés szabálya (hozzáférhetőség). 29. §: az érvénytelenség jogkövetkezményei – 82-84. §§: a jogellenes megszüntetés jogkövetkezményei a munkavállaló általi sikeres megtámadás esetén.

A munkaviszony alanyai és a munkaszerződés…. A szerződéskötés lényeges szabályai változatlanok (kivéve: a munkahely kikötése nem kötelező érvényességi kellék) – 45. §: a „szokásos munkahely”. Az írásbeliség szabálya változatlan (44. §). Az alanyokra vonatkozó szabályok változatlanok (kivéve: a cselekvőképtelen munkavállaló munkaviszonya, ld. az ún. atipikus munkaviszonyok körében). A munkáltatói tájékoztatási kötelezettség (91/533/EK irányelv) egyszerűsítése (egy hónapos vagy heti nyolc órás munkaviszony). Javaslat 43. § - jogszabály (nem KSZ!!!) eltérő rendelkezése hiányában az eltérés a munkavállaló javára. A munkaviszony kezdete: a munkaszerződés eltérő rendelkezése hiányában a szerződéskötést követő nap!!! A próbaidő: munkaszerződésben – három hónap – egyszeri meghosszabbítás (ezen időtartamon belül) – kollektív szerződés: legfeljebb hat hónap. 49. § (2) bekezdés - az elállás törvényi lehetősége a szerződéskötést követően. Alapvető változások: az ún. munkajogi jogutódlás intézményrendszerében (LB MK 154., Mt. 85/A. §, Mt. 40/A. §, 2001/23/EK irányelv).

„A munkáltató személyében bekövetkező változás”…(36-41. §§, 265. §, 282.§) Szakítás a „munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás” eddigi dogmatikai koncepciójával – egyszerű szabály (az Európai Bíróság gyakorlatára figyelemmel). A felszámolásban nem kell alkalmazni (a hatályos szabállyal azonosan). A munkavállalók közvetlen előzetes tájékoztatása (ÜT hiányában). 40. §: A munkavállalói felmondás lehetőségének megnyitása a munkafeltételek „lényeges és hátrányos” megváltozására hivatkozva – a munkáltatói felmondás jogkövetkezményeivel. A munkavállalói ellentmondási jog továbbra is hiányzik. A jogelőd kezesi felelősségének elhagyása. Előzetes tájékoztatás kizárólag az ÜT-vel szemben (265. §). Szakítás a hatályos Mt. 40/A. § koncepciójával (kollektív szerződések ütközése). „Jogutódlás” a versenytilalmi megállapodásban és a tanulmányi szerződésben.

A munkaszerződés teljesítése…. (51 – 57. §§)(korábban: „munkavégzés”) Új elemek: - 52. § (1) bekezdés d) pont: „a munkakör ellátásához szükséges bizalom”, - 52. § (2)-(4) bekezdés: a „borravaló”, - 53. §: a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás egyszerűsített szabályai: 44 munkanapos (352 órás) korlátozással – elfogadott módosítás: eltérés lehetséges a KSZ-ben minden irányban, - 56. §: hátrányos jogkövetkezmények (KSZ vagy ennek hiányában munkaszerződés), a rendkívüli felmondás alternatívájaként – vagyoni hátrány: egyhavi alapbér.

Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól (55. §) A korábbinál szélesebb körben… Továbbá: 55. § j) pont….(különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok)…. Továbbá: 146-147. §§ (távolléti díjjal díjazás munkavégzés hiányában – korlátozottan – bérpótlékkal az azonos időszakra) - keresőképtelenség, - reprodukciós eljárásban az intézményi kezelés, - szabadság, - kötelező orvosi vizsgálat, - véradás (legalább 4 óra), - szoptatás első hat hónapja (2X1 óra), kilencedik hónapig (1 óra), illetve ikrek esetén a duplája, - hozzátartozó halála esetén 2 munkanap, - általános iskolai vagy a felek megállapodása alapjáni képzés, - bíróság (hatóság) felhívása vagy személyes részvétel, - egyéb (munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján). Lényeges új elem: 55. § (2) bekezdés: a kötelességszegés kivizsgálása (30 nap).

A munkaszerződés módosítása… (58 – 62. §§) A jogintézmény lényeges szabályai változatlanok….(ideértve az írásba foglalás elmulasztását is). Új elem: - 61. § (3) bekezdés: kötelező munkaszerződés-módosítás a munkavállaló ajánlatára a gyermek három éves koráig a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően (csak a teljes munkaidő felének megfelelő időtartamra lehetséges).

A munkaviszony megszűnése és megszüntetése…. Az eredeti bizottsági javaslat az ún. felmondásvédelmi szabályok radikális változtatására irányult. Visszalépés – a felmondási tilalmak részbeni megtartása, az ún. védett kor fenntartása (a „szociális népszavazás” eredménye). A megszüntetési módok (jogcímek) rendszerének változása. (A határozott idejű jogviszony felmondása.) A „rendkívüli felmondás” (azonnali hatályú, 78.§) változatlan.

A munkaviszony megszűnése (63. §) A munkavállaló halála A munkáltató jogutód nélküli megszűnése (munkavégzés alóli felmentés idejére járó távolléti díj, végkielégítés) A határozott idő lejárta „Jogutódlás” nem az Mt. hatálya alatti alany tekintetében (munkavégzés alóli felmentés idejére járó távolléti díj, végkielégítés) Egyéb (jogerős bírósági ítélet)

A munkaviszony megszüntetése (64. év köv. §§) Határozott időtartamú jogviszony: - közös megegyezés - felmondás (mindkét oldalon meghatározott indok) - azonnali hatályú felmondás (rendkívüli, próbaidő alatti, továbbá: munkáltatói oldalon távolléti díj megfizetésével) Határozatlan időtartamú jogviszony: - felmondás (a munkáltatói oldalon: védelmi szabályok a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel, anya vagy gyermekét egyedül nevelő apa fizetés nélküli szabadság nélkül, rehabilitációs ellátás) - azonnali hatályú felmondás (rendkívüli, próbaidő alatti) Továbbá: ld. korábban a munkáltató személyében bekövetkező változást (munkavállalói felmondás a munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása esetére – indokolási kötelezettséggel)

Az indokolási kötelezettség fenntartása – viták a bizonyítási kötelezettség körül (64. § /2/ bekezdés) A felmondás jogának kizárása megállapodás alapján (65. § /2/ bekezdés) A (hagyományos) felmondási tilalom megtartása (65. §) - várandósság (munkavállalói tájékoztatás esetén), - szülési szabadság, - gyermekgondozási fizetés nélküli szabadság (csak az anyát védi, ám a fizetés nélküli szabadság mindkét szülőt megilleti), - emberi reprodukciós eljárás időtartama, legfeljebb hat hónap alatt (a nőre vonatkozóan, előzetes munkavállalói tájékoztatás esetén), - tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálat esetén. Csoportos létszámcsökkentésnél az előzetes munkáltatói tájékoztatás időpontja (változatlanul) irányadó.

A jogviszonyváltás – 63. § (3) bekezdés – megszűnési eset (továbbfoglalkoztatás nélkül) – az átvételi kötelezettség megszűnése!!!! A „védett kor” (66. §): - a munkavállaló magatartására alapított okból csak „rendkívüli” esetben (szerződésszegés), - egyébként a szokásos okok, - „munkakör-felajánlási” kötelezettség (a munkavállalói képességekre vagy a munkáltató működésére alapított felmondás esetében), - azonos szabály: az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyának felmondásakor (a gyermek 3 éves koráig), ha nem vesz igénybe fizetés nélküli szabadságot. A rehabilitált munkavállaló védelme (66. § /7/ bekezdés). A felmondási idő kezdete (68. §): a keresőképtelenséget, gyermek ápolását, hozzátartozó gondozását követően (korábbi tilalmi esetek!). A felmondási idő mértéke (69. §, új szemléletben: 30 nap és külön szabály a munkáltatói felmondásra, a felek megállapodása alapján: hat hónap). A csoportos létszámcsökkentés szabályai változatlanok.

A határozott időtartamú jogviszony megszüntetése…(„rendes” felmondással) Rendszertanilag új megoldás….. A munkáltató részéről: - „hagyományosan (79. §)”, - felszámolás, csőd, - a munkavállaló képessége, - elháríthatatlan külső ok (lehetetlenülés). A munkavállaló részéről (67. § /2/ bekezdés): - lehetetlenülés vagy aránytalan sérelem.

A végkielégítés (77. §) Jogpolitikai viták a végkielégítés törvényi szabályozásáról és funkciójáról, valamint az Európai Bíróság újabb ítéletei következtében kialakult helyzetről (a „nyugdíjasok”). Változások (77. §): az alapjául szolgáló munkaviszony időtartamába csak a szülési szabadság és a gyermekgondozási célú szabadság, valamint a tényleges önkéntes tartalékos szolgálat ideje (max.: 3 hónap) számít be (a 30 napon túli munkabér nélküli időszakokból), végkielégítés a 63. § (3) bekezdése szerint („jogviszonyváltás”)!!!, a védett korúak esetében sávos mértékű emelt végkielégítés (a korábbi egységessel szemben), nem jogosult a munkavállaló: nyugdíjas, a magatartásra vagy képességekre alapított felmondás esetén (eü. kivétel).

Az azonnali hatályú (korábban: rendkívüli) felmondás (78-79. §§): - tényállások azonosak, - jogkövetkezmények azonosak, - határidők azonosak, - továbbá: indokolás nélkül próbaidő alatt, illetve a munkáltató a határozott idejű jogviszony esetében (ld. Korábban).

A munkaviszony jogellenes megszüntetése…. A munkaviszony munkáltató általi jogellenes megszüntetése és annak következményei (82-83. §§): Változás: kártérítési szemlélet érvényesítése, munkavállalói kárenyhítési kötelezettség, Javaslat: kártérítés, ám – alternatív módon – pönálé jellegű szankció (felmondási időre járó távolléti díj), az elmaradt munkabér címén követelhető kártérítés korlátozása: tizenkét havi távolléti díj, visszahelyezés korlátozása: csak diszkrimináció, tilalmakba ütköző felmondás vagy szakszervezeti/munkavállalói képviselő, valamint a közös megegyezés vagy saját nyilatkozat munkavállalói megtámadása esetében.

A munkavállalói jogellenes megszüntetés (84.§)…. - felmondási időre járó távolléti díj, - határozott időnél: a hátralévő idő, legfeljebb 3 havi távolléti díj, - kártérítés, - maximum: 12 havi távolléti díj, - (változatlanul) jogellenes megszüntetésnek minősül, ha a munkavállaló a megszűnéskor a munkakörét nem a megfelelő rendben adja át.

A munkaidő szabályai….(86. és köv. §§) A munkaidő szabályai körében a 2003/88/EK irányelv által nyújtott lehetőségek teljes körű kihasználása és egyszerűsítés. „Több műszakos” (munkáltatói tevékenység): ha a munkáltató tevékenységének tartama hetente eléri a nyolcvan órát. A készenléti jellegű munkakör meghagyása(?). Különösen: munkaidő-keret és az ún. gördülő „munkaidő-kontó” (munkaidő-elszámolási időszak, nem keret)? (98. §)

Munkaidőkeret: 4, illetve 6 hónap (megszakítás nélküli, több műszakos, idény, készenléti, egyes ágazatok esetében), 1 év (kollektív szerződés alapján: technikai vagy munkaszervezési okból, törvényi konkrét korlátozás nélkül). A kollektív szerződés megszűnése nem érinti a már elrendelt munkaidő-keretet. A munkaviszony megszűnése a keret lejárta előtt (95. §) – a rendkívüli munkaidőre, állásidőre és az előlegre vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazása.

A munkaviszony megszűnése a keret lejárta előtt (95. §) Elszámolás…. a rendkívüli munkaidő szabályai szerint (pl. határozott idő lejárta, munkáltatói felmondás a működési okra alapítottan, ált.: a munkavállalónak „nem felróható”, ha többet dolgozott) az állásidő szabályai szerint (pl. határozott idő lejárta, munkáltatói felmondás a működési okra alapítottan, ált.: a munkavállalónak „nem felróható”, ha kevesebbet dolgozott) Az előlegnyújtás szabályai szerint (pl. munkavállalói felmondás, ált.: a munkavállalónak „felróható”, ha magasabb díjazásban részesült, mint a beosztás szerint egyébként járna) – visszakövetelhető.

A munkaidő mértékére vonatkozó szabályok változatlanok („általános teljes napi munkaidő”, illetve napi felső korlát). A munkaidő-beosztás szabályai (alapvetően) változatlanok („általános munkarend”) Közlése: 7 nap, kivételesen módosítható: 4 nap. (Javaslat 97. §). Keret (elszámolási időszak) esetén: a hét minden napjára beosztható (rendes munkaidő) – de: a vasárnapi és munkaszüneti napi rendes munkaidő-beosztás korlátaival.

Vasárnapra (rendes munkaidő): csak meghatározott esetekben osztható be (rendeltetése folytán működő, idény, megszakítás nélküli, több műszakos, készenléti, részmunkaidő e napokra, külföld vagy társadalmi közszükséglet, külföldi munka…). Munkaszüneti napra: több műszakos, készenléti, szombati/vasárnapi részmunkaidős esetén nem osztható be rendes munkaidő!!!

Munkaközi szünet: 6 óra/20 perc, 9 óra/ további 25 perc, legfeljebb 60 perc. Napi pihenőidő: 11/8 (változatlan, 104.§). Heti pihenőnap: heti 2, munkaidőkeretben egyenlőtlen beosztása (összevonása), hat munkanap után 1 pihenőnap (kivéve: megszakítás nélküli, több műszakos, idény), havi egy vasárnap (kivéve: szombat vasárnapi részmunkaidős). Heti pihenőidő: Rendkívüli munkaidő: 250 óra /naptári év (KSZ: 300 óra). A rendkívüli munkaidő arányosítása (év közben kezdődő munkaviszony, határozott idő, részmunkaidő).

Az ügyelet és a készenlét (110-112. §§) A jogintézmények alapja változatlan… Négy órát meghaladó készenlét és ügyelet csak meghatározott esetekben rendelhető el (110. § /2/ bekezdés, társadalmi közszükséglet, baleset, technológia biztonsága). Az ügyelet tartama 24 óra (benne a kezdő napra beosztott rendes és rendkívüli munkaidő). A készenlét tartama havi 168 óra (a keret átlagában), illetve legfeljebb négy (alkalommal) heti pihenőnapra. Közlése: egy hét/egy hónap (kivéve: 97. § /5/ bekezdés: előre nem látható körülmény).

A szabadság (115-133. §§) Alapszabadság (20 munkanap) Pótszabadság (életkori, gyermek alapján, fiatal munkavállaló, föld alatti munka, ionizáló sugárzásban végzett munka, egészségkárosodás) Betegszabadság Szülési szabadság Fizetés nélküli szabadság (a gyermek három éves koráig, GYES idejére a gyerek tíz éves koráig, hozzátartozó ápolása két évre, tényleges önkéntes tartalékos katona)

A szabadság kiadása (122-125. §§) Főszabály: esedékességének évében ki kell adni, de kivételesen: - az október 1. után kezdődött munkaviszonyban a következő év március 31-ig, - a munkavállaló oldalán felmerült ok esetén annak megszűnésétől számított 60 napon belül, - „kivételesen fontos gazdasági érdek….” KSZ alapján egynegyede a következő év március 31-ig - a szabadság egyharmadának az esedékesség évét követő évben való kiadása (megállapodás alapján az alap és életkor alapján járó szabadságot),

A szabadság kiadásának egyéb szabályai: - hét nap (legfeljebb két részletben) a munkavállaló kérése szerint, - főszabályként 14 nap egybefüggően (eltérő megállapodás lehetséges), - 124. § (2) bekezdés: a beosztás szerinti munkaidőben (órában) való kiadás, elszámolás és nyilvántartás.

A munkaidő nyilvántartása (134. §): - rendes és rendkívüli munkaidő (ügyelet), készenlét, szabadság, - naprakészen, - kivétel: a rendes és rendkívüli munkaidő nyilvántartása az írásban közölt beosztás havi igazolásával (változás naprakész feltüntetésével).

A munka díjazása…(136. és köv. §§) - hosszas (politikai) vita, különösen a bérpótlékok törvényi szabályozása körében, - különösen műszakpótlék és éjszakai pótlék ügyében, - a felek megállapodása alapján a pótlékot magában foglaló alapbér és átalány- díjazás.

A díjazás rendszere általános szabályok szerint (136-137. §§): - alapbér: legalább a minimálbér, - az alapbér: mindig időbér, - tiszta teljesítménybér csak munkaszerződésben, - lehet vegyes a bérrendszer, - vegyes rendszerben (is) a teljesítménybér csak szerződésben köthető ki, ha az időbér rész nem éri el az alapbért, - az átlagkereset (fogalma és számítása) megszűnik, - a teljesítménybér esetében 50%-os garantált bér a kizárólag teljesítménybéres munkavállaló számára, - a teljesítménybér korrekciója megszűnik.

A bérpótlékok (139-145. §§): - hátterében: (az említett) jogpolitikai vita, - alapja: alapbér (eltérő megállapodás hiányában), - műszakpótlék: 18 és 06 óra közötti időre, 30%, - éjszakai pótlék: 15% (legalább egy óra esetén) (kivéve a műszakpótlékra jogosult munkavállalót), - vasárnapi pótlék: 50% (csak több műszakos és készenléti munkakörben, egyéb esetekben nem), - munkaszüneti nap pótléka: 100%, - túlmunka pótléka: 50% vagy szabadidő (megállapodás alapján), - heti pihenőnapi és munkaszüneti napi túlmunka pótléka: 100%, vagy 50% és szabadidő, - a szabadidő kiadása: a következő év végéig (megállapodás alapján).

A készenlét és ügyelet díjazása (144. §) Készenlét: - 20% készenléti pótlék, - munkavégzés esetén: rendkívüli munka pótléka. Ügyelet: - 40% ügyeleti pótlék, - munkavégzés esetén: - tartama mérhető: rendkívüli munka pótléka - tartama nem mérhető: 50% ügyeleti pótlék.

146. §: az állásidő díjazásának szabálya – az elháríthatatlan külső ok. A távolléti díj és az átlagkereset (elhagyása). 145. § (1) bekezdés: megállapodás alapján vasárnapi, munkaszüneti, műszak, éjszakai pótlék esetében – alapbérbe foglaltan. 145. § (2) bekezdés: bármilyen pótlék vagy készenlét és ügyelet esetében (a munkavégzés ellenértékét is magában foglaló) – havi átalány a munkaszerződésben.

A minimálbér…. 153. §: a minimálbér, a garantált bérminimum, az „elvárt béremelés”. Differenciált kormány-felhatalmazás (földrajzilag is). Minimálbér (garantált bérminimun): 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet Elvárt béremelés: 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet

A munkabér védelme (154. és köv.§§) 154. §: a munkabér forintban való megállapítása (kivéve: külföld). 155. §: a havi munkabér-elszámolás marad. 158. §: az átutalás és a készpénzben való fizetés lehetősége. 162. §: a munkabérrel szemben beszámításnak helye nincs. 164. §: a jogalap nélküli munkabér visszakövetelése 60 napon túl csak felróhatóság esetében.

A munkajogi kárfelelősség….(166. és köv. §§) Koncepcionális változások…. A munkáltatói kártérítési felelősség jogalapja: az ellenőrzési kör – a „munkáltatói működési körhöz” kapcsolódó kártelepítési szabály megszüntetése. Módosítás: a munkavállaló kizárólagos elháríthatatlan magatartása. Az „előreláthatóság” megjelenése a kártérítés (mértéke, illetve az okozatosság) körében. A munkavállalói felelősségkorlátozás csak az enyhe gondatlansággal okozott károk esetében (négy havi átlagkereset, KSZ esetén nyolc havi). A kártérítés mértékének bíróság általi (méltányossági alapú) korlátozása – Ptk. 339. § (2) bekezdés. A munkavállalói biztosíték (egy havi alapbér).

A munkáltató kártérítési felelőssége (166-178. §§) A kárfelelősség jogalapja (kimentés és kármegosztás) A kártérítés mértéke és módja A „szakaszos elévülés” A Ptk. XXXI. fejezetének alkalmazása Az eltérés lehetősége (a munkaszerződés és a kollektív szerződés a munkavállaló javára térhet el)

A jogalaphoz…. A munkaviszonnyal összefüggésben okozott kár megtérítése. „Kirendelésnél”: egyetemlegesség. A „bevitt dolgok” esetében: általános szabály, de a munkáltatói rendelkezések megszegése esetén csak szándékos károkozásért való munkáltatói felelősség. Kimentés: - bizonyítási kötelezettség mellett, - ellenőrzési körön (nem működési körön) kívüli ok, és - az okkal nem kellett számolnia, és - nem volt elvárható, hogy elkerülje (elhárítsa)., - vagy a munkavállaló kizárólagos elháríthatatlan magatartása.

A kártérítés mértéke és a kármegosztás… Teljes kártérítés (főszabály). Nem kell megtéríteni azt a kárt, amely (a károkozás idején) nem volt előre látható. (Ld. Új Ptk. Javaslata: 5:118. § „Felelősség a szerződésszegéssel okozott kárért”) Kármegosztás(i okok): munkavállalói vétkesség vagy a munkavállalói kárenyhítési kötelezettség elmulasztása. A bíróság hatásköre: méltányossági alapú mérséklés (167. § /3/ bekezdés).

A kártérítés mértéke és módja… Szakaszos elévülés….. …tekintetében a korábbival azonos szabály.

A Ptk. XXXI. fejezet alkalmazása… Az eredeti állapot helyreállítása, pénzbeli kártérítés. A járadék. A kár fogalma. A munkaképesség csökkenése (azonos, illetve Mt-szabály). Az általános kártérítés. A kártérítés esedékessége.

A munkavállaló kártérítési felelőssége (179-191. §§) Általános (vétkességi) felelősségi alakzat (a felelősség jogalapja, a felelősségkorlátozás) A megőrzési felelősség Több munkavállaló együttes felelőssége A leltárfelelősség A munkavállalói biztosíték A kártérítés méltányossági alapú mérséklése Eltérő megállapodás (általában a munkavállaló javára, kivéve: leltárhiány, valamint a gondatlan károkozás /8 havi átlagkereset/)

A jogalaphoz… Általában: vétkességi alapú felelősség. Felelősségkorlátozás: - enyhe gondatlanság: 4 havi távolléti díj, - KSZ gondatlanság esetére: 8 havi távolléti díj, Kimentés: - a kár a károkozáskor nem volt előre látható, vagy - a munkáltató vétkes magatartása, vagy - a munkáltató nem tett eleget kárenyhítési kötelezettségének.

Kivételesen: megőrzési felelősség (kimentés: általa elháríthatatlan ok), illetve a „rongálódás” esetén vétkességi felelősség (munkavállalói bizonyítási kötelezettség mellett). Kivételesen: leltárfelelősség (változatlan). Együttes munkavállalói felelősség: kárviselés vétkességarányosan (egyenlően) vagy munkabér-arányosan. Egyetemleges kötelezés szándékosság esetében.

Egyebek… A munkavállalói biztosíték (189. §: pénz- és értékkezelők és az őket ellenőrzők, összege: egyhavi alapbér, a munkabérből való levonás szabályai szerint a munkáltatói kártérítési igény kielégítésére). A kártérítés bíróság általi méltányossági alapú mérséklése….

A munkaviszony egyes típusai (az atipikus munkaviszonyok)…(192. év köv A határozott idejű munkaviszony – a „meghosszabbodási” szabály megszüntetése Munkavégzés behívás alapján (193.§: legfeljebb hat órás részmunkaidőben, négy havi keretben, feladatok szerint) A munkakör megosztása (194. §: több munkavállaló, kötetelen munkaidőben, munkabér megállapodás szerint, megszűnés abban az esetben, ha egy munkavállaló marad) Több munkáltató által létesített munkaviszony (195. §: egyetemleges munkáltatói felelősség, bármelyik munkáltató megszüntetheti) A távmunka A bedolgozói jogviszony Az egyszerűsített foglalkoztatás

A köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszony A munkaerő-kölcsönzés (vitás…, módosítás) A vezető munkaviszonya (a vezető új fogalma: 208. §) A cselekvőképtelen munkavállaló munkaviszonya (212. §: „lehet” munkavállaló, kárfelelőssége nincs) Az iskolaszövetkezet és tagja közötti munkaviszony

A munkaviszonyhoz kapcsolódó egyes szerződések…. 228. §: versenytilalmi megállapodás 2 évre, 30%-os minimális ellenérték, elállási lehetőség a munkavállaló oldalán azonnali hatályú (saját) felmondása esetén, a versenytilalmi kötelezettség átszállása a munkáltató személyében bekövetkező változás esetén. 229. §: a tanulmányi szerződés átszállása a munkáltató személyében bekövetkező változás esetén, munkáltatói elállási jog a munkavállalói szerződésszegés esetén (visszatérítés mellett), felmondási jog a lehetetlenülés vagy aránytalan teljesítési nehézség esetén (munkáltatói visszakövetelési jog mellett a munkavállalói felmondás esetén).

II. A kollektív munkajog (munkaügyi kapcsolatok) (Harmadik Rész, benne: a KSZ és az üzemi megállapodás) Jogpolitikai viták….(és félreértések)….. Általános rendelkezések (a szervezkedés szabadsága, a felek kölcsönös tájékoztatási kötelezettsége a képviseletre jogosultról, a tájékoztatás és konzultáció, illetve annak mellőzése, a titoktartás – 2002/14/EK irányelv) Az üzemi tanács (megbízott, központi ÜT, vállalatcsoport szintű ÜT) és az üzemi megállapodás A szakszervezet (munkáltatónál képviselettel rendelkező) A kollektív szerződés Újabb módosítások a 2011. december 2. napi megállapodás alapján….

Az üzemi tanács (megbízott stb.) (XX. Fejezet) A választás és működés szabályai lényegében változatlanok. Új: a vállalatcsoport szintű üzemi tanács (legfeljebb 15 fő). Jogköre: véleményezés (munkáltatói előzetes véleménykérés 15 nappal a tervezett intézkedés előtt, 264. §). A munkavállalók tájékoztatása fél évenként. Az üzemi megállapodás (267-268. §§)

Az üzemi megállapodás: - lehetséges tartalma: munkaviszonyra vonatkozó szabály is, de: díjazás nem! - ha: a munkáltató nem kötött KSZ-t vagy nincs erre jogosult szakszervezet, - az eltérés lehetősége: mint a KSZ-nél, - megszűnése: KSZ hatályba lépése, ÜT megbízatásának lejárta, KSZ kötésére jogosult szakszervezet bejelentése.

A szakszervezet munkahelyi szerve…(változik) Képviselet, véleményezés, konzultáció kezdeményezése stb. Helyiséghasználat – megállapodás alapján. A tisztségviselővel szembeni felmondáshoz vagy az 53. § szerinti intézkedéshez – egyetértési jog – a megbízatás alatt és azt követő hat hónapig (feltéve: 1 év). Védett tisztségviselők száma: telephelyenként/sávosan, továbbá „lex Gaskó”. Munkaidő-kedvezmény: havi egy óra/két fő (a január 1. napi létszám alapján), igénybevétele előzetes bejelentés mellett, pénzben megváltani nem lehet, idejére távolléti díj, felhasználásáról a szakszervezet dönt, a konzultáció időtartamára ugyanígy a tisztségviselők számára.

A kollektív szerződés… Továbbra is többszintű rendszer. KSZ kötési képesség (jogosultság): szakszervezeti oldalon 10%, (kizárólag) együttes KSZ kötési jogosultság. Tartalma: változatlan. A szabályozási felhatalmazás: - a törvénytől eltérhet (kivéve: XIX-XX fejezet /ált. szabályok és ÜT/), - de: esetenként kivétel (csak a munkavállaló javára, vagy csak meghatározott módon/mértékben vagy az eltérés kizárt), - kollektív szerződéses szintek (főszabály: eltérés a munkavállaló javára, de: az általános hatályú ettől eltérhet).

Az igényérvényesítés…(285. és köv. §§) - az Mt. alapján fennálló igények érvényesítése - bíróság előtt - a fizetési felszólítás a munkáltatói oldalon (a minimálbér háromszorosáig), - az igényérvényesítési határidők új szabályai a munkáltatói igényérvényesítés esetén (287. § /2/ bekezdés)

A kollektív munkaügyi viták…..(291-293. §§) egyeztető bizottság, azonos számú delegált tag és független elnök, előzetes alávetés esetén kötelező döntés, kötelező döntőbíró: az üzemi tanács választásának és működésének indokolt költségei és a jóléti célú pénzeszközök felhasználása.