Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Széchényi Ferenc Gimnázium
Advertisements

A Passzívház Forgó Dávid Gál Tamás
Épületek életciklusra vetített környezetterhelés számítása
Nagyhatásfokú szellőztető készülékek működési elve, és a zónaszabályozás Tóth István.
Készítette: Gáll Gergő Hő- és áramlástechnikai gépek
Időjárás, éghajlat.
Miért van szükség energetikai környezetvédő szakemberekre?
A DVANCED E FFICIENT E NERGY S YSTEMS K ft. H-1124 Budapest, Fürj u. 31. Kálmán László Alternatív energetikai koncepciók készítése.
Energiatakarékos otthon
Hoval nap május 19.- Budapest
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Megújuló Energiák Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Megújuló energiaforrások
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
A PASSZÍVHÁZ Bokor Erhard Levente Gál Tamás
Megújuló energiaforrások.
Napenergia-hasznosítás
Készítette: Éles Balázs
Napkollektor Kránicz Péter.
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Levegő-levegő hőszivattyú
Termikus napenergia hasznosítás
Szoláris rendszerek.
Termikus napenergia hasznosítás
Gőz körfolyamatok.
Napenergia.
Az alternatív energia felhasználása
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
Energiatakarékos megoldások
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Az atomerőművek.
A hőmérséklet mérése.
Megújuló energiaforrások
DIÁKKONFERENCIA 10.D Miskolc, 2014.május 4.
Geotermális energia.
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 6. Energia és költségmegtakarítás tárolással dr. Balikü Sándor:
Megújuló Energiák Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Napenergia.
Új “Energiatakarékos” szivattyú: több mint 20% energia megtakarítás
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Hőszivattyú.
Készítette: Csala Flórián
Áttetsző hőszigetelés (TWD)
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE,
MODERN ÉPÜLETEK GÉPÉSZETE 10 PERCBEN
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
© INTECHNICA Megújuló energiák Készült az: támogatásával Jelen prezentáció tartalmáért a teljes felelősség a szerzőket terheli. A tartalom nem feltétlenül.
Organikus napelem és koncentrált napenergia hasznosítás a "Környezettudatos energiahatékony Épület" TAMOP projekt keretében. Dr. Csóka Levente Dr. Németh.
A Dunaújvárosi Főiskola megújuló energiaforrás beruházásának elemzése Duhony Anita /RGW4WH.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Megvalósult napkollektoros rendszerek a gyakorlatban Gázközösség szakmai nap, Szekszárd, Varga Pál alelnök, cégvezető.
falhűtés tengervízklímakonvektoros hűtés medencevíz fűtés.
Gőz körfolyamatok.
Napelemes rendszerek és a napkollektor
Légkollektor, azaz sörkollektor másképp
Napkollektor A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható.
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus

Megújuló energiaforrás Napkollektor
Fenntarthatósági témahét
Lenti Róbert Villamosmérnök BSC
Előadás másolata:

Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel Napkollektor Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel

Mit tudhatunk róla A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Fűtésre való alkalmazása az épület megfelelő hőszigetelését és alacsony hőmérsékletű fűtésvíz-igényét (pl. padlófűtéssel) feltételezi, és általában csak tavasszal és ősszel mint átmeneti, illetve télen mint kisegítő fűtés ún. kombi vagy multifunkciós hőtárolóval használatos. Hőközvetítő közege jellemzően folyadék, de a levegőt használó változatai is elterjedtek.

Napkollektoros rendszer elemei 1. Napkollektorok eloxált alumíniumból készült szerelőkereten elhelyezve. 2. Vezérlőegység a kollektorköri szivattyú működtetéséhez. 3. Gépészeti elemek szivattyúval, túlnyomás levezető és elzárócsapokkal, visszacsapó szeleppel, nyomás- és hő mérséklet mérőkkel. 4. Gumimembrános zárt tágulási tartály. 5. Primer kör, környezetbarát, nem mérgező fagyálló hő átadó folyadékkal feltöltve. 6. Zománc belső felületvédelmű, hőszigetelt, két hőcserélős melegvíztároló

Típusai Napkollektor belső szerkezet szerinti típusok Napkollektor közeg szerinti típusok Sík kollektor: egy abszorber felület veszi fel a hőt, mely a teljes keretet kitölti. Leggyakrabban szelektív bevonatos fémfelület, hőszigetelő fedéssel. Vákuumcsöves kollektor: Vákuumozott üvegcsövekben helyezik el a szelektív bevonatos fémfelületű abszorbert, mely vagy cirkuláló folyadékot melegít, vagy folyadék/gőz állapotváltozást okoz. Csőszerkezetű kollektor (fedett vagy nyitott kivitelben) Víz ill. fagyálló közegű folyadékos kollektorok: Általában HMV készítésre, közvetlen (időszakos), vagy fagyállós közvetett téli-nyári üzemre készülnek. Levegő közeges kollektor: helyiségek fagymentesítésére, ill. falszerkezetek helyett nagyobb hő nyereség érdekében használják.

Folyadék közegű, szivattyús rendszer A fekete színű, néha tükrökkel is megvilágított kollektor (1) elnyeli a napsugár által közvetített hőt és azt átadja a kollektorban keringő folyékony, fagyálló, jó hőközvetítő folyadéknak. A kollektor felmelegedését egy automatika (2) figyeli, amely a rendszernél magasabb hőmérséklet esetén elindítja a szolárszivattyút (3). Ez a folyadék egy zárt hőcserélő tartályban (5) átadja a többlet hőt a bojlerben (6) tárolt víznek. A rendszert nyomásszabályozó (4) egészíti ki, illetve közvetlen a hőcserélőből (5) is lehet meleg vizet nyerni fűtési célokra. A mai modern napkollektorok gyorscsatlakozókkal vannak ellátva, így szerelésük igen egyszerű.

Napkollektor előnyei A napkollektor elsődleges előnye, nyilvánvalóan az a tény, hogy a napenergia ingyen van. Tehetünk bármit, a napsütés akkor is létezik, akár kihasználjuk az általa Földre sugárzott energiát, akár nem. A napkollektor, illetve a napelem második legnagyobb előnye, hogy működtetése során nem juttat semmilyen szennyező anyagot a légtérbe.

Napkollektor hátránya Hátrányként szokták emlegetni némely területeken az alacsony napsütéses órákat A napkollektorok legnagyobb hátránya a még kiforratlan technológiai bázis, amivel meg tudják valósítani alkalmazásukat. Nagyon drága ugyanis az előállítási költségük, és az átlagember nem engedhet meg magának ilyen kiadásokat, inkább a környezetszennyezőbb, a Föld erőforrásait kíméletlenül kihasználó technológiákat részesítik előnyben a rendszerek fejlettsége és olcsóbb sága szempontjából.

Források 2.dia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Napkollektor