Sík Ferenc: Csongor és Tünde

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vándorpóló mozgalom Együttes!
Advertisements

A magyar színjátszás kezdetei
Készítette: Mecséri Lili
MÓDSZEREK, FEJLESZTHETŐ KÉSZSÉGEK
A romantika.
Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
Készítette: Hundzsa Ferenc Jenei István Szombati Sándor Felkészítő tanár: Borbola Tímea Erkel Ferenc Gimnázium, Gyula.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
Németh Antal Németh Antal rendezésében Tanulmányai ( ) KölnPárizs Bécs Berlin Irodalmi+művészettörténeti tanulmányok budapesti + berlini egyetem.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
NEMZETISZÍNLAP NEMZETI SZÍNLAP április Különleges és dinamikus látvány Sík Ferenc „Jó-e főrendezőnek lenni?” Szacsvay László „Igen, értettem főrendező.
VARÁZSFUVOLA & CSONGOR ÉS TÜNDE MOZARTVÖRÖSMARTY.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Sík Ferenc találkozása Csongorral és Tündével Készítette: Tragédiások.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezésében (1976) Készítette: A Silly Seals csapata.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
C SONGOR ÉS T ÜNDE Sík Ferenc rendezése (1976) Ferdinánd csapat.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Németh Antal színháza: Csongor és Tünde Bemutató: 1937.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
NEMZETI SZÍNHÁZTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐ - I. FORDULÓ Four girls.
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Készítette: Latabár Kálmán csoport
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Németh Antal rendezésében
Csongor és Tünde Dr. Németh Antal ( ) rendezésében
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Paulay Ede rendezésében
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
/Paulay Ede rendezésében/
Előd (Ügyek) és Emese fia
Csongor és Tünde & A varázsfuvola.
Szabó Kira, Sándor Zsuzsanna, Magyar Fanni, Brenner Ági
Sík Ferenc – Csongor és Tünde
Paulay Ede rendezésében
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
rendezte:Németh Antal
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
ÖSSZEHASONLÍTÁS Mozart: A varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde.
A színházkészítő.
A romantika.
Paulay Ede rendezésében
Műfaja: drámai költemény
Ember tragédiája Paulay ede.
Az ember tragédiája színdarab
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Iglódi István rendezése
Színpadon Az ember tragédiája
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

Sík Ferenc: Csongor és Tünde Intercisa csapat

Sík Ferenc és a Nemzeti 1957: magyar-történelem-francia szakos tanári diploma 1963: Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező tagozat Magyar Állami Népi Együttes Vidéki színházak a Nemzeti előtt: Eger (1963): Gárdonyi Géza Színház Pécs (1972): Pécsi Nemzeti Színház Gyulai Várszínház (1973-94) Bartók Cantata Profana, Háy Gyula Attila éjszakái, Sütő András Álomkommandó, Páskándi Géza Torony 1976-ban a Csongor és Tünde vendégrendezője a Nemzetinek, majd kissé háttérbe szorul 1982-től a rendezője, 1991-től főrendezője a színháznak haláláig 1983: Rómeó és Júlia hatalmas siker a „kettészakadt” társulat ellenére 1986: Az Sütő András Advent a Hargitán, Velencei kalmár 1995-ös halála előtti utolsó munkája a My fair lady musical commedy színpadra állítása

„Nem színpadra erőszakolt költészet vagy filozófia, hanem drámai játék” Vörösmarty drámai költeményét színpadra vitelével többen megpróbálkoztak már 1976 előtt. Sík Ferenc teljesen eltérő nézőpontból közelítette meg a művet: nem a világméretű kilátástalanságot, nem a földi létből való kiábrándulást hangsúlyozta, hanem azt az életörömöt, azt, hogy az ember boldogságvágyának a szerelemben nincs akadálya. Sík a Csongor és Tünde alapjához, Gergei Albert Ágius históriájához nyúlt vissza. A rendező egy felnőtt, könnyed mesejátékot álmodott meg és vitt véghez majd 9 éven keresztül. Lássuk, hogyan csinálta! Sík ferenc aláírása

Szereplőgárda Bodnár Erika Téri Sándor Császár Angéla Pathó István Vörös Eszter Csongor : Turi Sándor Tünde Bodnár Erika Ronyecz Mária Felföldy László és Benedek Miklós

Csányi Árpád díszletterve A fonott kötelekből, szőnyegszerűen leomló varázslatos almafát egy valóság fölötti, de látható segédszemélyzet irányította Csányi Árpád díszletterve

Schӓffer Judit remekművei: a jelmezek Sík Ferenc folklóros elképzelése mit sem ért volna Schӓffer Judit székely népmesemotívumokkal teremtett homogén képvilága nélkül A busómaszkos ördögfiak, a szőrök és a ruhák a tündérjátékok vonásait erősítették

Utóhangjai „ percenként felvillanyzó mozgékonysága nem üres ötletesség, hanem egy színes fantáziával megáldott rendező kézügyes munkája ” „ Sík Ferenc korszerűen lehet hű az eredetihez ” „ az előadás azt is jelzi, hogy a Nemzeti Színházba új fuvallat tört be, s ezúttal új játékstílus vetette meg a lábát ” „ Csongor és Tünde ebben az előadásban csak arra jó, hogy egymáskeresésük ürügyén megismerhessük a karakterfigurákat ” „ a Nemzeti Színház fiatal művészei őszintén, szinte magukról megfeledkezve játsszák a mesét, és ez az igazi, a színház ősképlete: mese és játék, akár egybe írva, akár külön-külön…”

Köszönjük a figyelmet!