Hogyan készülnek a HÓD kérdések?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatelemzés számítógéppel
Advertisements

Egy pályázat az Internet használat népszerűsítésére Tanulás a főzésen keresztül A Tempus közalapítvány Grundtrig pályázatása beadott projekt.
NTP-OKA-IV. Együtt a jövődért- Apáczai tehetséggondozás Bocz Róbert Informatika.
Internet ismeretek II..
INTERNET.
INTERAKTÍV DIÁKÖNKORMÁNYZAT
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Piacképes programozói tudás a középiskolában
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szimulációs programok a tehetséggondozásban Számítógépes feladatok az Országos Szilárd Leó Fizikaversenyeken.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
2009. október 12. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 6. előadás.
Interaktív tábla használata a gyakorlatban. Az oktatás, nevelés olyan aktív folyamat, amely során különböző eszközök segítségével próbáljuk mi pedagógusok.
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
A számítógépes hálózatok világa
Programozási alapismeretek
Kémiai anyagok felhasználása az iparban Comenius-project.
Fact Intézet A szociális városrehabilitációs program készítésének tapasztalatai Pécsett (2008) „Résztvevő megfigyelésen” alapuló esettanulmány-
Benchmarking.
Mesterséges intelligencia
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Közösségi portálok használata
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Közösségi oldalak használata
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
MYCIN szakértői rendszer. MYCIN modell szakértői rendszer vér fertőzéseinek, gyógykezeléseknek meghatározását támogató orvosi diagnosztikai rendszer célvezérelt,
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Vezetői Információs Rendszer Kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen Eredmények - Tapasztalatok Vilmányi Márton.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. A LEKTOR projekt és a Lexelerator platform szolgáltatásainak és eszközeinek ismertetése.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
MŰSZAKI SZAKTERÜLET INFORMATIKA SZAKMACSOPORT
IKT struktúra.
ELEMÉR
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
Térképészet és térinformatika
Algoritmikus gondolkodás fejlesztése informatikai eszközökkel
Visual Basic 2008 Express Edition
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
Tehetséggondozás informatika. Útravaló – Út a tudományhoz Microsoft Certified Professional Hálózatépítés Diák rendszergazda Iskola honlapja Villanynapló.
Mobilitas Illés Zoltán Heizlerné B. Viktória Dr Illés Zoltán Készült az "Országos koordinációval a.
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
Készítette: Derecskei Nikolett
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
kialakulása, fejlődése, generációk
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Programok készítése és futtatása. Integrált fejlesztői környezet (IDE) tartalmaz:  szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére,  fordítóprogramot.
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
Gondolkodásfejlesztés táblajátékokkal szakiskolás tanulók fejlesztésére 20 órás gazdagító szakköri program tapasztalatai Balatonalmádi Szabó.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
A kreatív találkozó Előadó neve.
Számítógépes bűnözés.
Kördokumentum készítése
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Készítette: Papp-Varga Zsuzsa
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
OrangeSoft – TimeTable
A(z) xy szervezet (a társadalmi vállalkozást bemutató ppt)
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Az informatika (programozás) oktatásának pedagógiai módszerei
Előadás másolata:

Hogyan készülnek a HÓD kérdések? Gellér Barnabás

A BEBRAS programról Informatikai Gondolkodást fejlesztő nemzetközi kezdeményezés Informatikaoktatás megvalósítása számítógép nélkül Teszt típusú verseny és kapcsolódó foglalkozások

Egy HÓD feladat lehetséges didaktikai céljai Felkelti az érdeklődést az informatika iránt Feloldja az informatikával kapcsolatos averziókat Megmutatja az informatika sokszínűségét, felhasználási lehetőségeit és területeit Hangsúlyozza az IKT kultúrát és a nyelvre gyakorolt hatását Alaposabb és kreatívabb, továbbá hatékonyabb és eredményesebb IT-használatot közvetít

Feladatcsemeték nevelése A feladatokat elkészítik a szorgos hódok Egy országos csapat megszűri a tovább küldendő feladatokat A nemzetközi csapat értékeli és kiválogatja a legjobbakat Egy műhelykonferencia keretén belül fejlesztésre kerülnek Kisebb csoportok saját igényeik szerint módosítják őket (DACHHU) Az elfogadott változatokat az egyes országok honosítják és testre szabják versenyükhöz Interaktív programot készítenek a feladathoz

A kérdések osztályozása INF Információk megértése Adatreprezentáció (szimbolikus, numerikus és vizuális) Kódolás, titkosítás ALG Algoritmikus gondolkodás Programozási szempontok alapján USE Számítógépes rendszerek használata Keresők, email, táblázatok Általános elvek, platform- és alkalmazásfüggetlenül STRUC Struktúrák Minták és szabályok Kombinatorika és diszkrét struktúrák (pl. gráfok) PUZ Puzzle Rejtvények és játékok (pl. mastermind, aknakereső) SOC IKT és társadalom Szociális, etikai, kulturális, nemzetközi és jogi kérdések

Mit várunk egy feladattól? Legyen független szaktudástól, rendszerektől és alkalmazásoktól! Közvetítse a verseny céljait és fejlessze valamely kijelölt területet! Legyen rövid, szórakoztató, vonzó és eredeti! Mit várunk egy feladattól? Férjen el egy képernyőoldalon! Legyen valós probléma, amelyet érdemes tovább gondolni! Legyen meghatározható a feladat nehézségi szintje! Legyen politikailag korrekt és könnyen érthető!

Egy konkrét feladat fejlődése (2016-HU-02)

Megoldás: Ez informatika! Katinak először a répát kell a salátába tennie. Az első összetevő csak az lehet, amelyik egyik táblán sem szerepel, mivel akkor nincs olyan összetevő, amit előtte kellene a salátába rakni. Például, ha az alma lenne az első összetevő, akkor az alma nem állhatna a répa melletti táblán. Ez informatika! A sorrend ilyen meghatározását az informatikában láncolt listának nevezzük. Gyakran akkor használják, ha egy kezdő elemtől megadott sorrendben szeretnének tovább lépegetni az egyes elemekhez. Ha minden elemünk adott és az elsőt keressük, az nehéz lehet – mint azt tapasztalhattad a feladat során. Ezért is szokták külön az első elemet is megjegyezni.

Egy konkrét feladat fejlődése (2016-HU-02) Beérkezett magyar változat Tovább küldött angol nyelvű változat Visszakapott német nyelvű változat Véglegesített magyar Feladat Kép Kérdés Megoldás Miért informatika

Egy konkrét feladat fejlődése (2016-HU-02) Kép Kérdés Megoldás Miért informatika

Egy konkrét feladat fejlődése (2016-HU-02) Kép Kérdés Megoldás Miért informatika

Egy konkrét feladat fejlődése (2016-HU-02) Kép Kérdés Megoldás Miért informatika

Egy konkrét feladat fejlődése (2016-HU-02) Kép Kérdés Megoldás Miért informatika

Egy konkrét feladat fejlődése (2016-HU-02) Kép Kérdés Megoldás Miért informatika

Az interaktivitás hiányának okai Az iskolákban nem biztosított a megfelelő környezet A hód-élmény számítógép nélkül is teljes, csak a gyors kiértékeléshez szükséges A rossz esetek kizárása, a „visszafele” gondolkodás is fontos része a megoldási stratégiáknak Egy-egy „rossz” megoldáshoz, mint hibás gondolatmenethez vizsgálatot végezhetünk (következtetésekre juthatunk) Mivel a feladatok honosítását csak egy szűk csapat végzi, ezért nincs kapacitás az interaktív feladatok leprogramozására

Leküzdendő akadályok A korábbi feladatok átdolgozása, újrahasznosítása Új feladatok készítése A hazai webes felület fejlesztése vagy csatlakozás a nemzetközi szerverhez (támogatók keresése) Terjeszkedés szociális hálózatokra (fb, twitter, stb.) A HÓDvilág népszerűsítése, történetek elkészítése A 7. HÓD év mesebeli világa

http://e-hod.elte.hu