Légkollektor, azaz sörkollektor másképp

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a SolarWall? Egyszerűen felszerelhető, nagyon kedvező a megtérülése, csökkenti az üvegházhatást növelő gázok kibocsátását, kisebb energiaköltség,
Advertisements

Passzívház.
A LEVEGŐ.
Széchényi Ferenc Gimnázium
HŐSZÜKSÉGLETSZÁMÍTÁS
Hogyan alakulnak ki a hópelyhek?
Nagyhatásfokú szellőztető készülékek működési elve, és a zónaszabályozás Tóth István.
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Állatházak légállapotának szabályozása (Laborállat technológia I.)
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
Időjárás, éghajlat.
A légnyomás és a szél.
Szellőzés- és Klímatechnika
Energiatakarékos otthon
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Hővisszanyerős szellőztetés
Sugárzó fűtés alkalmazása, előnyei
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Sörkollektor Napenergia házilagos hasznosítása. A napenergia Kimeríthetetlen energiaforrás mely életünk alapja Magyarországi napenergia eloszlás éves.
Fűtés.
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
A PASSZÍVHÁZ Bokor Erhard Levente Gál Tamás
Hővezetés Hőáramlás Hősugárzás
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
Miért váltakoznak az évszakok?
Napkollektor Kránicz Péter.
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 7. Teljesítménygazdálkodás dr. Balikó Sándor.
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
Összefoglalás 7. osztály
Szoláris rendszerek.
Napenergia.
A KÖZVETETT HŐCSERE FOLYAMATA
Passzívház Készítette: Antal Laura Dominika
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
A passzívház Készítette: Böröczky Laura
Nem Newtoni folyadék a membránon
HŐTERJEDÉS.
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
Szemhibák, szemüvegek Chyby oka, okuliare
A váltakozó áram hatásainak néhány gyakorlati alkalmazása
Miért váltakoznak az évszakok?
A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK
A SZÍVÓOLDALI PRESSZOSZTÁT - Ismertesse a feladatát a hűtőrendszerben!
Blower-Door mérés (MSZ EN 13829).
Laddomat 21 Fatüzeléses kazánba való befűtés 1. ábra
Passzívházak szellőzése. A szellőző-berendezések tervezésének néhány alapelve -Ne tervezzünk feleslegesen nagy légmennyiségeket, mert az növeli az energiafelhasználást,
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Tanár: Kaszás Botos Zsófia
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Hőszivattyú.
Párátlanítók Hőmérséklet (ºC) Párátlanításikapacitás (l /24h) Hőmérséklet (ºC) Környezet Hőmérséklet: 27ºC Páratartalom: RH 60% Környezet Hőmérséklet:
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
Kánikula Kánikulában mindenképpen meg kell akadályoznunk testünk túlhevülését. Ennek leghatásosabb módja, ha mindig a hőmérsékletnek megfelelően öltözködünk.
KÜLSŐ ÉGÉSI LEVEGŐS KANDALLÓK ÉGÉSTERÉNEK SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
A tájékoztatót a FÜTSZIG BAU dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos.
A Dunaújvárosi Főiskola megújuló energiaforrás beruházásának elemzése Duhony Anita /RGW4WH.
EGÉSZSÉGTUDATOS HIGIÉNIA, HIGIÉNIATUDATOS ENERGIATUDATOSSÁG.
 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A SUGÁRZÓ FŰTÉSRŐL:  A sugárzó fűtés működési elve legjobban a Nap sugárzásához hasonlítható. A Napból érkező sugarak először.
Padlófűtés előnyei 1. Padlófűtés rendszer energiatakarékosabb a radiátorral szemben, mivel a padlófűtés esetén hatékonyabban adja át a fűtésrendszer csöve.
Napelemes rendszerek és a napkollektor
Készítetek: Toboz Angelika, Árvai Krisztina Toboz István, Toboz Dániel

Megújuló energiaforrás Napkollektor
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Jakó Bernadett Hullár Nikolett Beke Ádám Kiss Alexandra Fodor Vivien
Lenti Róbert Villamosmérnök BSC
Élj ökosan – generációkon át III.
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Előadás másolata:

Légkollektor, azaz sörkollektor másképp Készítette: Sárkány Nóra, Dávid Dorina, Komáromi Dorina

Mi az a légkollektor ? Olyan "napkályha", ami meleg levegőt fúj a lakásba. Egyik oldalán hideg levegőt szív be, ezt felmelegíti, a másik oldalán már a meleg levegő jön ki. A levegő amit felmelegít, az származhat a szabadból és a lakásból is. A légkollektorban nincs folyadék, csak levegő.

Mire használható. Fűt, a Nap melegével Mire használható ? Fűt, a Nap melegével. A levegőt a lakásból szívja be, ezt melegíti tovább. Ez a leghatékonyabb üzemmódja. Frissíti a belső tér levegőjét, de kevésbé melegít. A kintii hideg levegőt szívja a kollektor, ezt melegíti, ezt fújja be. Ilyenkor szűkebb lesz az az idő tartomány, amikor fűteni tud, mintha a benti levegőt melegítené. Cserében viszont frissíti a belső levegőt, és csökkenti a páratartalmát. A szárazabb levegőben jobb a hőérzet, kevesebbet kell fűteni. Melegítés is, és párátlanítás is.. Hőcserélő alkalmazásával ismét a benti meleget megközelítő hőmérsékletű levegőt szív a légkollektor. A hőcserélő miatt viszont ez mégsem a benti levegő, hanem a kinti friss, amit a bentről távozó levegő a hőcserélőn keresztül előmelegít. Klímaként is szolgálhat. Nyáron, egy másik légkollektor, ami a tetőn van, a keletkezett meleg levegőt nem fűtésre használja, hanem a felfelé törekvő meleg levegő erejét dolgoztatja, automatikus ventilátorként. A légkollektoba a felszálló meleg levegő helyére ismét levegőnek kell kerülni valahonnan.

A légkollektor hátulja A légkollektor hátulja. Az autóbontóból származó szellőztetö túl erős, korlátozni kell az áramerősségét. Ugyanakkor az erős légáramlás javítja a hatásfokot, mert alacsonyabb hőmérsékleten tartja a kollektort, így kisebbek a hőveszteségek. Viszont az erős légáram képes túlnyomást csinálni, aminek a hatására távolodik egymástól az elő és a hátlap, dagad a kollektor. A lemez pattog, légrések keletkeznek, keveredhet a meleg és a hideg levegő

Miben tér el a sörkollektorhoz képest Miben tér el a sörkollektorhoz képest ? A lemezes légkollektornál a meleg levegő a feketére festett alumínium táblán keletkezik, a sörkollektornál pedig a sörösdoboz falán. Egyébként a működése ugyan az, mint a sörkollektoré. A levegő egy zárt és szigetelt térben kering. A lemezes légkollektornak sokkal kevesebb a munkaigénye és nincsen gond a sörösdobozok gyűjtésével. Árban nem sok eltérés lehet köztük. A képen látható 4,5 m² -es légkollektor ára 2012-ben max. 50e ft, az elektronikus vezérléssel együtt. Egyszerűsítésekkel ez fele ennyi is lehet. Egyik sem jobb, mint a másik, az egyéni lehetőségek döntik el, melyik lesz az előnyösebb.

A légkollektor és a sörkollektor működése (video)

A légkollektort általában a ház déli falára, legpraktikusabban a fűtendő szobával, szobákkal közös külső falra szokták felszerelni, bár annak sincs akadálya, hogy a tetőre kerüljön. Amikor a napsugár kellő hőmérsékletűre emeli a fűtőlevegő hőfokát, akkor egy termosztát bekapcsolja a keringtetést, és a berendezés fűteni kezd. A ventilátor a helyiség alsó rétegeiből szívja a hidegebb levegőt, és felmelegítve fújja vissza.

Köszönjük a figyelmet! 