A vendéglátás jellemző vállalkozási formái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Teszt Eladási hely.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
A vendéglátás fő munkafolyamatai
A KERESKEDELEMBEN ALKALMAZOTT GÉPI BERENDEZÉSEK
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szakközépiskolai képzés
Raktározás technológiai moduljai
Vendéglátó üzletek kialakítása
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
EREDMÉNYKIMUTATÁS.
Kereskedelem Szakmacsoport
A piac Szakiskola.
A vendégfogadás helyiségei
Pécs Mátyás király utca 12.
Szálláshelyi vendéglátás
Kereskedelem Szakmacsoport
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Logisztika 6.előadás.
A vendéglátás üzletkörei
A vendéglátás folyamatai
Szállodavezetés és gazdálkodás I. „Szállodák tevékenységei”
EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS
Az értékesítés sajátossága
Feasibility Study elkészítése
A vendégforgalom helyiségeinek kialakítása, berendezése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
infor:COM - Fitté tesszük!
AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI
R A K T Á R O Z Á S TÉMA FELDOLGOZÁSA: > Raktárak célja, fogalma
Ellenőrzés, visszacsatolás
II. Logisztikai tervezés
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Logisztikai ügyintéző
Bernáth Leila Bizderi Melinda Kolonics Melinda Tujner Viktória
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
1. 2 a gyártók & fogyasztók igényeinek összehangolása a hatékonyság növelése az elérhetőség javítása szakértői szolgáltatás biztosítása vásárlói igények.
Vállalkozásmenedzsment I.
Az Osztrák Intézet Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Kereskedelmi és információs rendszer a zöldségtermesztés területén …avagy az információs szövetkezés támogatása Pető István
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Vendéglátás ÁFA változása
TÁJÉKOZTATÓ Idegenforgalmi szezon aktuális adózási kérdéseiről, várható ellenőrzési tevékenységekről (8200 Veszprém, Brusznyai Á. u ,
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az éttermi szolgáltatások Áfája
Az általános forgalmi adó és A társasági adó változásai 2017.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Fülemüle étterem és koktélbár
A piac és a piacgazdaság
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Az éttermi szolgáltatások Áfája és a turizmusfejlesztési hozzájárulás
Előadás másolata:

A vendéglátás jellemző vállalkozási formái

Egyéni vállalkozás Gazdasági társaságok Állami vállalatok Ma általánossá válik. Ilyen formában működnek büfék, melegkonyhás üzletek, cukrászdák, kisebb panziók. Gazdasági társaságok Tőkeigényesebb területeken alakulnak. Gyakori a betéti társaság. A Kft. és az Rt. sokszor külföldi részvétellel működik, alakul. Ezek olyan méretű tőkeösszevonást tesznek lehetővé, amivel nagyobb étterem és szálloda is üzemeltethető. Állami vállalatok Általában Kft-ként, vagy Rt.-ként működnek tovább. Üzleteik közül sokat privatizálnak, gyakori a külföldi tőke bevonásával működő vegyes vállalat. Szövetkezetek Szerepük egyre csökken. A szövetkezetnek akkor érdemes saját vendéglátó üzletet működtetni, ha abban az általuk termelt nyersanyagot haszonnal tudják értékesíteni

A vendéglátás üzlettípusai

A vendéglátó üzlet a vendéglátás működési helye, ahol a termelés, értékesítés és szolgáltatás bonyolódik. Helyileg körülhatárolt, tartós használatra készült, rendszeresen nyitva tartó értékesítőhely, amely a vendégek étkezési, italfogyasztási, szórakozási igényeit elégíti ki. Az üzletprofil több tulajdonságban azonos alaptevékenységű üzletek azonos szakjellegű szakmai kategóriába sorolása. Az üzlettípus üzletprofilon belül értelmezhető kategória, ami jellemző cikkekben eltérő választékos kínáló, vagy sajátos módon üzemeltetett üzletek, szaküzletek meghatározása.

Üzlettípusok üzletkör szerint Melegkonyhás vendéglátóipari üzlet: meleg, hideg ételeket, cukrászati termékeket, édesipari termékeket, szeszes és szeszmentes italokat értékesítő üzlet. Az ételeket a helyszínen készítik vagy melegítik. Cukrászdák: saját termelővel rendelkező, cukrászati készítmények, édesipari fogyasztására kialakított üzletek, reggeli uzsonna és üdítőitalokkal, tea és kávé különlegességekkel, minőségi likőrökkel, csemegeborokkal, vermuttal, pezsgővel, brandyvel Italértékesítő üzletek

Munkahelyi vendéglátó üzletek: zárt rendszerű, szűk választékkal, fő célja a munka közbeni étkeztetés biztosítása Egyéb vendéglátó üzletek : pl. teázó Szórakozóhelyek: a szabadidő kultúrált eltöltésére létesült üzletek. Központi termelő és segédüzemek: hidegkonyhai készítményeket, félkész ételeket, cukrászati készítményeket nagy mennyiségben előállító üzemek

Fő tevékenységi körök

Beszerzés A tevékenység végzéséhez szükséges áruk és egyéb eszközök biztosítása, vásárlással, szabad és többletcsatornás forgalmazással. lépés: megrendelés (fajta, mennyiség, forrás, beszerzési feltételek, mód,megrendelő személye, szerződés) Lépés :megrendelt készletek üzletbe szállítása (eladó viszi, szállíttatja, szállítmányozó viszi ki) Lépés: eszközök, áruk átvétele: - mennyiségi - minőségi - értékbeni (árak, számla)

Raktározás Megőrzés, tárolás úgy, hogy az áru állagát megóvja. Raktározás feladatai: - árubeszerzés, tárolás, értékesítés összehangolása - áru megóvása - szakosított tárolás - árukezelési feladatok Raktározás helyiségei - alaphelyiségek - raktári, admin és szociális helyiségek - kisegítő helyiségek

Termelés Folyamata: Előkészítés: kiválasztás, tisztítás, darabolás - hőbehatás: hőkezelés, hőelvonás - összekeverés, elegyítés: sűrítés, lazítás - izesítés - formázás - bundázás Befejező műveletek - készentartás - tálalás - díszítés - expediálás IV. Kiegészítő folyamatok: mosogatás, hulladéktárolás

Értékesítés Hagyományos: közvetlen vagy közvetett Vendégnek történő eladás folyamata. Csoportosítása: I. Értékesítés módja szerint: Hagyományos: közvetlen vagy közvetett modern: önkiszolgáló, büfé, svédasztal, automata II. Értékesítés helye szerint: üzleten belüli és kívüli III. Értékesítés ideje szerint: egész évben, idényben, idény jelleggel Jellege szerint: azonnali, viszonteladás, bizományosi Vendégkör szerint : nyílt vagy zárt értékesítés Értékesítés rendszere szerint: étlap (a la carte) szerint table d hote (egységes ételfogy) menü (korlátozott választás) svédasztal

Értékesítést közvetlen megelőző folyamatok Előkészítés - kiszolgáló tér kialakítása - szükséges eszközök biztosítása - eszközök, áruk előkészítése - fel,- kiszolgáló felkészülése - rend ellenőrzése Kiszolgálás, felszolgálás - vendég fogadása - igényfelmérés, rendelés felvétel - felszolgálás - fizettetés, panaszintézés - eszközök lerámolása - vendégtávozás utáni és körüli teendők

Szolgáltatás Emberi tevékenység Lehet szálláshelyhez vagy vendéglátó egységhez kapcsolódó Mellékmunka folyamatok: - irányítás, vezetés - munkaszervezés - ügyvitel - ellenőrzés, javítás, karbantartás - mosogatós, hulladéktárolás

Vendéglátó egységek helyiségei Árubeérkezések helyiségei: - gazdasági folyosó - áruátvevő Hűtők, tárolók (szárazáru, cukrász, ital stb, raktárak Termelést előkészítő helyiségek zöldség, hús, hal, tojás stb. Termelő helyiségek meleg,- hidegkonyha, tészta,- diétás konyha, tej,kávékonyha, cukrászkonyha Mosogató helyiségek: fehéredény, fekete edény, szállítóedény mosogató Vendégforgalmi helyiségek szélfogó, előtér, ruhatár, illemhely, fogyasztótér Szociális helyiségek Kiegészítő helysiégek pl. irodák Épületgépészeti helysigéek

Gépek, berendezések Árukezelés gépek: pl. mérlegek, italmérők Termelés gépei: pl. munkaasztalok, szeletelők, habkészítők Értékesítés gépek: asztalok, pénztárgép stb.

Felszerelések Termeléshez szükségesek: pl. darálók, tálak, tányérok, reszelők stb. Értékesítéshez használt: evőeszközök, nyitók, sószóró, terítők

Készletek Forgóeszközök közül azok a vagyontárgyak, amelyek raktározhatók, mennyiségi mérőszámokkal mérhetők. Lehetnek: ANYAGOK ÁRUK

Munkakörök Termelést, értékesítést előkészítők: raktáros, pincemester, gazdasszony stb. Termelő munkakörök pl. konyhafőnök, szakács, cukrász, kézilány Értékesítő munkakörök : pincér, pénztáros, mixer, büfés stb. Szolgáltató munkakörök: ruhatáros, zenész, wc-s néni stb. Ügyviteli munkakörök Műszaki munkakörök pl. karbantartók Vezető munkakörök

Szakképesítéshez kötött munkakörök Vendéglátó szakmenedzser Vendéglős Portás-recepciós Cukrász, szakács, pincér Vendéglátó eladó Panziós-falusi vendéglátó Mixer szobaasszony

Szakképesítéshez kötött tevékenységek Meleg és hidegkonyhai termék készítés Cukrászati termék készítés Vendéglátó értékesítők Szállodai tevékenységek Vezetői tevekenységek

Üzletkör csoportok Melegkonyhás vendéglátóhely (étterem, vendéglő, csárda, gyorsétkező, étkezde,kifőzde, söröző, kávéház, étkező kocsi) Italüzlet (italbolt, borozó, teázó, drinkbár, sörbár, kocsma Egyéb vendéglátóhely (snack-bár, grill bár, tejbár, bisztró, pecsenyesütő, falatozók, fagylalkozó 2150 Zenés szórakozóhelyek (mulató, varieté, bár, diszkó)

Munkahelyi vendéglátóhelyek Főzőkonyhák 2220 munkahelyi büfé Egyéb üzletkörcsoport Catering 2400 Rendezvény étkeztetés Kategorizálás I – től IV- ig.