Oldalirányban megtámasztott gerendák tervezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magasépítési acélszerkezetek keretszerkezet ellenőrzése
Advertisements

Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
Hengerelt Vas Gerendák
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Felületszerkezetek Lemezek.
HASZNÁLHATÓSÁGI KÖVETELMÉNYEK
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
tartalomjegyzék méretezés kötések rugók, állványok csapágyak tengelyek
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
TALAJMECHANIKA-ALAPOZÁS
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata
Az igénybevételek jellemzése (1)
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
MECHANIKA STATIKA MEREV TESTEK STATIKÁJA EGYSZERŰ TARTÓK.
Síkalapozás II. rész.
TARTÓK STATIKÁJA II TAVASZ HATÁSÁBRÁK-HATÁSFÜGGVÉNYEK
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Átviteles tartók.
Merev testek mechanikája
I. A GÉPELEMEK TERVEZÉSÉNEK ALAPELVEI
Csarnokszerkezetek teherbírásvizsgálatai, elméleti háttér
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
U(x,y,z,t) állapothatározó szerkezet P(x,y,z,t) y x z t.
Statikai szempontok ÉRVÉNYESÜLÉSE fix fogművek tervezésekor
III. TENGELYEK.
CSAVARORSÓS EMELŐ TERVEZÉSE
Igénybevételek. Igénybevételi függvények és ábrák.
Támfalak állékonysága
2. Zh előtti összefoglaló
Közös metszéspontú erők
Biológiai anyagok súrlódása
Megerősítés szálerősítésű (FRP)szalaggal, vagy szövettel
Bevezetés a tűzteherre való tervezésre az Eurocode 3 szerint
HÍDÉPÍTÉS Acélszerkezetek
TENGELYEK.
T3. FA GERENDA MÉRETEZÉSE
A lehajlás egyszerűsített ellenőrzése
T4. FA OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
T6. VASBETON GERENDA MÉRETEZÉSE
T2. ACÉL OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
T1. ACÉL GERENDA MÉRETEZÉSE
T8. VASBETON OSZLOP MÉRETEZÉSE (központos nyomás)
Oszloptalpak Homloklemezes kapcsolatok Egyéb kapcsolatok
Magasépítési acélszerkezetek -keretszerkezet méretezése-
Magasépítési acélszerkezetek kapcsolatok ellenőrzése
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Magasépítési acélszerkezetek
T3. FA GERENDA MÉRETEZÉSE
Szerkezetek Dinamikája 11. hét: Földrengésszámítás.
VASBETON SZERKEZETEK TERVEZÉSE TŰZÁLLÓSÁGRA
Az Eurocode 1 EN 1991 Eurocode 1: A tervezés alapjai és a tartószerkezeteket érő hatások.
Oldalirányban nem megtámasztott gerendák tervezése
Lemezhorpadás és a keresztmetszetek osztályozása
Keretek modellezése, osztályozása és számítása
Húzott elemek méretezése
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
Szerkezeti elemek tervezése. Nyomott-hajlított elemek
Tartószerkezetek kapcsolatai. Alapfogalmak
Acél tartószerkezetek tervezése az új Eurocode szabványsorozat szerint
TENGELYEK.
Rögzítő elemek, kötések méretválasztéka és kiválasztása
13. Előadás.
Szerkezet elemzés KülTartó2018
A nyomatéknak ellenálló kapcsolatok viselkedésének jellemzése
Nyírt gerincpanel (horpadás).
Fa szerkezetű galéria tervezése
Előadás másolata:

Oldalirányban megtámasztott gerendák tervezése SSEDTA Oldalirányban megtámasztott gerendák tervezése

Ez az előadás a melegen hengerelt gerendákkal foglalkozik. Bevezetés Szögacélok: 3–6 m támaszköz Tetőszelemenek, falvázgerendák Csak kis terhek viselésére A gerendák talán a legalapvetőbb szerkezeti elemek. Különféle szelvény-alakokat és gerenda-típusokat lehet alkalmazni a teher nagyságától és a támaszköztől függően. IPE, UB, HE melegen hengerelt gerendák: 1–30 m támaszköz A leggyakoribb szelvények A szelvény méretei olyanok, hogy a szelvény hajlítás viselésére ideális. Hegesztett szelvények: 10–100 m támaszköz Egyedi tervezés alapján készül, nagy terhek, illetve nagy támaszközök esetén Ez az előadás a melegen hengerelt gerendákkal foglalkozik. Egyéb szelvények: Hidegen alakított szelvények Sejttartók Zárt szelvények

Gerendák tervezése... Az acélgerendákat gyakran nyomatéki ellenállásuk alapján méretezzük: biztosítva, hogy az adott keresztmetszet tervezési nyomatéki ellenállása nagyobb legyen a nyomatéki igénybevételnél, majd ellenőrizzük a merevségüket: biztosítva, hogy a gerenda lehajlása ne legyen olyan nagy, amely a használhatóságot károsan befolyásolja.

Oldalirányú megtámasztás: igen vagy nem? Azokat a gerendákat, amelyek oldalirányban nem tudnak elmozdulni, „oldalirányban megtámasztottnak” nevezzük. Nem jöhet létre oldalirányú elmozdulással járó stabilitásvesztés (kifordulás)

Oldalirányú megtámasztás: igen vagy nem? Egy gerenda oldalirányban megtámasztottnak tekinthető, ha a kapcsolódó födémszerkezet a kéttámaszú gerenda felső övét megbízhatóan megtámasztja, sok tervező megbízhatónak tekinti egy betonlemez és az acélgerenda között fellépő súrlódást, a nyomott öv megfelelő csavarási megtámasztással rendelkezik (amelyet pl. a trapézlemez biztosít), sűrűn elhelyezett merevítő elemek biztosítják, hogy a gyenge tengely körüli kihajláshoz tartozó karcsúság kicsi legyen. A gyenge tengelyük körül hajlított szelvények nem fordulnak ki, és az is valószínűtlen, hogy a nagy csavarási és oldalirányú merevséggel rendelkező szelvények (pl. téglalap alakú zárt szelvények) ilyen módon menjenek tönkre. Jelen előadásban feltételezzük, hogy a gerendák megfelelő oldalirányú megtámasztással rendelkeznek. A gyakorlatban a tervező felelőssége annak biztosítása, hogy a szerkezeti részletek megfeleljenek ennek a feltételezésnek.

Az EC3 a határt a képlékeny nyírási ellenállás 50 %-ában adja meg. Nyomatéki ellenállás Kéttámaszú tartónál tönkremenetel akkor következik be, ha a nyomatéki igénybe-vétel MSd tervezési értéke meghaladja a keresztmetszet Mc.Rd tervezési ellenállását. Az ellenállás függ a szelvényalaktól, a folyáshatártól és attól, hogy a szelvény melyik keresztmetszeti osztályba tarozik. Ha a nyíróerő kicsi, a nyomatéki ellenállásra való hatása elhanyagolható. Az EC3 a határt a képlékeny nyírási ellenállás 50 %-ában adja meg.

Nyomatéki ellenállás W f g M = M = 1. és 2. osztály esetén: a nyomatéki ellenállás a képlékeny nyomatéki ellenállás tervezési értéke M c.Rd = M pl.Rd = W f pl y g gM0 az 1., 2. és 3. osztályra vonatkozó parciális biztonsági tényező Javasolt érték = 1,1 3. osztály esetén: a nyomatéki ellenállás a rugalmas nyomatéki ellenállás tervezési értéke

Maximális karcsúságok Lemezelem 1. osztály 2. osztály 3. osztály Öv c / tf  10 e c / tf  11 e c / tf  15 e Hajlított gerinc d / tw  72 e d / tw  83 e d / tw  124 e Nyomott gerinc d / tw  33 e d / tw  38 e d / tw  42 e c d

Nyomatéki ellenállás W f g M = M = c.Rd o.Rd 4. osztály esetén: a nyomatéki ellenállás a horpadási ellenállás tervezési értéke M c.Rd = M o.Rd = W f eff y g 1 gM1 a 4. osztályra vonatkozó parciális biztonsági tényező Javasolt érték = 1,1 Weff a hatékony keresztmetszeti modulus (EC3 5.3.5. szakasz)

Húzott övükben lyukakkal gyengített gerendák Ellenőrizni kell, hogy a hasznos terület és a teljes terület aránya nem olyan kicsi, hogy a hasznos keresztmetszet szakadása a teljes keresztmetszet megfolyása előtt bekövetkezik. Az ellenőrzés során ki kell mutatni, hogy Af.net/Af > 0,81 (S275 acélra) az övvastagság kisebb 40 mm-nél Af.net/Af > 0,88 (S355 acélra) Ha fenti feltétel nem teljesül, olyan csökkentett övterületet lehet számításba venni, amelyre a feltétel teljesül. A gerinc húzott szakaszában lévő csavarlyukaknál hasonlóan kell eljárni. A gerinc vagy öv nyomott szakaszában lévő lyukak figyelmen kívül hagyhatóak, kivéve túlméretes vagy hasíték lyukak esetén.

I szelvény nyírófeszültségeinek eloszlása rugalmas állapotban Nyírási ellenállás Mivel csaknem a teljes nyíróerőt a gerinc viseli, és a gerincben a nyírófeszültségek változása kicsi, elegendően pontos, ha egy átlagos nyírófeszültséget feltételezünk a méretezés során. I szelvény nyírófeszültségeinek eloszlása rugalmas állapotban

Nyírási ellenállás V Av f ( / ) = 3 g A nyírt terület (Av) képlékeny nyírási ellenállása (Vpl.Rd): V Av f pl Rd y MO . ( / ) = 3 g Szokásos szelvények nyírt területét az EC3 5.4.6. szakasza megadja. Hengerelt I szelvényre: Av = A – 2btf + (tw + 2r) tf Közelítően: 1,04htw Megjegyzés: mivel 1,04 / 3 = 0,60, hengerelt I, H és U szelvényre: Vpl.Rd = 0,60 h tw fy / M0

Nyomatéki ellenállás nagy nyíróerő esetén Ha a nyíró igénybevétel megha-ladja a a képlékeny nyírási ellen-állás 50%-át, akkor a kereszt-metszet nyomatéki tervezési ellenállása lecsökken. Feltételezzük, hogy a normál- és a nyírófeszültségek együttes működése esetén a folyás az alábbi interakciós formula szerint következik be: A képlékeny nyomatéki ellenállást úgy számítjuk, hogy a nyírt területen csökkentjük a folyáshatárt. A csökkentett folyáshatár: (1–r)fy ami a nyíró igénybevétel és teherbírás arányától függ: I szelvényű gerenda esetén a nyíróerő miatt csökkentett Mv.Rd képlékeny nyomatéki tervezési ellenállás: û ë Mo y tw v pl Rd f A W M g r ú ù ê é - = 4 2 .

Használhatóság Az alakváltozásokat és vibrációt korlátozni kell, mert: kedvezőtlenül hatnak a szerkezet megjelenésére, kedvezőtlenül hatnak a szerkezet használatára, rossz közérzetet okoznak a használóknak, károsítják a burkolatokat és a berendezéseket. A megengedhető alakváltozások határértékében a megbízónak, a tervezőnek és az illetékes hatóságnak kell megegyeznie. Iránymutatásként az EC3 4.1. táblázata ajánlott határértékeket ad meg a lehajlásra.

Lehajlási határértékek Teljes lehajlás a támaszokat összekötő egyeneshez képest Határértékek dmax d2 Tetők általában L/200 L/250 Járható tetők L/250 L/300 Födémek általában L/250 L/300 Vakolt födémek és tetők L/250 L/350 Oszlopokat megtámasztó födémek L/400 L/500 Az esetleges hatásokból származó lehajlás Fontos biztosítani, hogy a lengések és a rezgések ne legyenek olyan nagyok, hogy rossz közérzetet okozzanak a használóknak. Lakóépületek és irodák födémjeinek legkisebb sajátfrekvenciája legyen nagyobb, mint 3 Hz. Ez teljesül, ha dmax < 28 mm. Tornatermek, tánctermek födémjeinek legkisebb sajátfrekvenciája legyen nagyobb, mint 5 Hz. Ez teljesül, ha dmax < 10 mm. A lapos tetők érzékenyek a csapadék-felgyülemlésre. Körültekintően kell ellenőrizni a lehajlásokat, figyelembe véve az építési pontatlanságokat, a támaszmozgásokat, a tető alakváltozását stb.

Összefoglalás Oldalirányban megtámasztott gerendáknál a fő tervezési követelmény a megfelelő hajlítási ellenállás biztosítása. A keresztmetszet tervezési nyomatéki ellenállása attól függ, hogy a keresztmetszet melyik osztályba tartozik. A gerenda húzott övében elhelyezkedő lyukak néha csökkentik a nyomatéki ellenállást. A képlékeny nyírási ellenállás 50%-ánál kisebb egyidejű nyíróerők nem befolyásolják a nyomatéki ellenállást. Ha nagy nyíróerő működik, a nyírt terület nyomatéki ellenálláshoz való hozzájárulását csökkenteni kell. Az alakváltozásokra és rezgésekre vonatkozó használhatósági korlátok is meghatározóak lehetnek.