Segédlet a technológiai terv készítéséhez
Helyiségek Technológia helyiségek: áruátvevő, áruátvevő iroda,szárazáru-, földes áru* -, ital -göngyöleg -, textil és fogyóeszköz -, tisztítószer raktár, húshűtő kamra*, földes áru* – és húselőkészítő*, meleg-konyha, fehér és fekete mosogató, tálaló, söntés, hulladék és mosléktároló, közlekedő folyósok, * Előkészítetlen nyersanyagok beszerzésével! Dolgozók szociális helyiségei: öltöző, WC, zuhany – megfelelő előterekkel; Vendégforgalmi helyiségek: előtér, férfi -, női - és mozgáskorlátozott toalett előtérrel, ruhatár, étterem, sörbár
Feltüntetendő jelölések a rajzon: A helyiség megnevezése; Alapterület két tizedes pontossággal (m2); Nyílászárok nyílásiránya Felszerelések, gépek, berendezések, Alkalmazott piktogramok - Dr. Martos György hivatkozott jegyzete, Műszaki ismeretek jegyzet
TERÜLET
terület
Gazdasági folyosók kialakítása
Az átvevő és a raktár illetve a tároló helyiségek alapterületei (m2) – ÁTLAG ADATOK Helyiség megnevezése t1 t2 t3 t4 t5 t6 Áruátvevő 4 – 6 6 – 8 8 – 10 10 – 12 12 - 14 Iroda (átvevő) 4 – 5 7 – 8 Hűtő-mélyhűtő kamra 7 – 10 10 – 14 14 – 18 Szárazáru raktár 8 12 – 16 16 – 20 20 – 25 25 – 30 Földesáru raktár 8 – 12 25 – 35 Italraktár Tojásraktár 3 3 – 4 Kenyér és pékáru 2 – 3 Cukrászáru raktár Eszköz és felszerelés r. 5 5 – 7 Göngyölegraktár 6 – 7 18 – 24 Hulladéktároló 1 – 2 2 – 2,5 2 ,5 – 3 Mosléktároló Takarítóeszköz tároló Összesen 36 - 41 48 - 51 58 - 74,5 78,5 - 99 99 - 126 124 - 162
Átadó ablak!!!
Az előkészítő helyiségek alapterületei (m2) – átlag adatok - Helyiség megnevezése t1 t2 t3 t4 t5 t6 Zöldség előkészítő 4 – 5 5 – 7 7 – 9 9 – 12 12 – 15 15 – Húselőkészítő 5 5 – 6 6 – 10 10 – 13 13 – 16 16 – 18 Húsmosó 7 – 8 8 – 9 9 – 10 Halelőkészítő 6 – 7 8 – 10 Tojás előkészítő (mosó és törő) 6 – 8 Összesen 9 –10 10 –13 13 – 19 24 – 30 30 – 37 37 –
A konyhák alapterületei (m2) – átlag adatok - Helyiség megnevezése t1 t2 t3 t4 t5 t6 Melegkonyha (teljes üzemű) 30 30 - 40 50 - 75 75 -100 100 - 140 Melegkonyha (befejező) 20 20 - 25 12 - 16 35 - 45 Hidegkonyha 25 -30 16 - 20 20 - 24 24 - 30 Cukrászkonyha 25 Tej-teakonyha Tésztakonyha 24 - 28 28 - 30 Kávékonyha 4 - 8 6 – 8 8 – 10 Diétáskonyha 25 - 30 35 -40 -
Hagyományos tálalópult kapcsolati sémája (Hideg- konyha) Meleg- konyha (Cukrász- (Söntés) Hagyományos tálaló Fehér- mosogató Étterem Office Ki jobb kéz – szabály Be
A tálaló pultsor hossza Férőhelyek száma 25 – 50 100 – 150 200 – 300 A B Fűtött tálalópult 1 2 Fűtött tálalópult, vízmedencével 3 Hűtött tálalópult - Hűtött tálalópult, süllyesztett edényekkel Semleges tálalópult Pult hossza (m) 3,6 4,8 7,2 10,8 12,0 14,4 A: szűk ételkínálat B: széles ételkínálat (Egy pultelem hossza = 120 cm) + söntés pult a melegkonyhás egységhez
A mosogatók kialakítása
Kiegészítő helyiségek
Szociális helyiségek méretezése a dolgozói létszám alapján Személyzeti WC 30 fő férfi dolgozónként – 1 fülke; 10 fő férfi / műszakonként – 1 piszoár (itt 2 piszoár) A férfi mosdóval (10 fő/ műszak – 1), öltözővel lehet egy előtere 20 fő nő dolgozóként 1 fülke; A női mosdóval (10 fő/ műszak – 1), öltözővel lehet egy előtere Zuhany Nemenként külön – 20 fő/ műszak – 1 fülke Öltöző 0,6 m2 × össz-létszám; 10 fő felett nemenként elkülönítve Közlekedő folyosó Mosdó Előtér Öltöző Zuhanyzó WC
Az értékesítőtér helyiségei - alapterületek Alapterületek - Dr. Martos György: A vend. üzleti vállalkozások tárgyi feltételrendszere I. 166 – 179. old. Előtér, előcsarnok – 0,1 m2 / férőhely, de min.: 10 m2; és esetlegesen szélfogó min.: 1,5 × 1,5 m2 Ruhatár - 0,05 m2 / férőhely, de min.: 5 m2; Ruhatári pult – 1 m / 80 férőhely, de min.: 1,50 m; vagy felsőruházat kultúrált elhelyezési lehetősége (ábra Ө) WC-csoport: Fogyasztótérhez közvetlenül nem kapcsolódhat; Nemenként különválasztott előtér; 50 férőhelyenként 1db női és 1 db férfi WC fülke, 2 db piszoár; Minden megkezdett 20 fő után 1 db kézmosó.
Előtér (előcsarnok)
Ruhatár
Fogyasztóterek elhelyezése
Éttermi asztalok
Akadálymentes illemhelyek
Akadálymentes illemhelyek