Szeptember végén Petőfi Sándor szerelmi költészetéhez

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar irodalom és nyelvtan vizsga a 8. évfolyamon
Advertisements

Egy ötlet megvalósítása
Tartalmi összefoglalás
Arany János Ősszel.
József Attila kései lírája
Petőfi Sándor / / Kovács Zsuzsanna.
Elégia Készítők: Balogh Olivér, Labrosse Dani Somfai Bori, Mészáros Fanni.
A szüret motívuma az elégikus irodalomban 22A. 1. A szüret a falu életében •Az Alföldön Szent Mihály, a Dunántúlon Terézia napján kezdik (szept29, okt15)
Arany balladái.
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
Egy katonaének 021. vitézek 1. pillér 2. pillér 3. pillér.
Arany János: Epilogus.
Megértési értelmezési folyamatok
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Az antikvitás akropolisz.
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Portrék Tétel: A felvilágosodás Csokonai Vitéz Mihály költészetében A tétel forrása: SÍPOS Jenőné – SZÉLLNÉ.
Friedrich Hölderlin 1770.március június 7.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
Bécsi klasszicizmus Joseph Haydn
Arany János Érettségi tételminta.
Berzsenyi Dániel Érettségi tételminta.
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
Ady Endre Érettségi tételminta.
A táj, a természet szerepe Petőfi lírájában és Az apostolban
Forradalmi költészete
A 19. századi líra átalakulása
Jung Károly: Dal a hazáról
DANTE.
1906 Párizs Akkor nyáron korán beköszöntött az ősz, és a sarkon  besodorta a szél a hulló faleveleket. És itt, a kávéház teraszán megszületett a Párisban.
Petőfi Sándor Élete és műve.
Antigoné és társai: nők az irodalomban
A szentimentalizmus 8/B.
Másodfokú függvények ábrázolása
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
A római irodalom.
A görög líra Apolló és a líra.
Puskin: Anyegin.
Arany és Petőfi barátsága
Dráma Irodalmi mű.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Puskin 26/B.
Ars poeticák 26/A.
Mikes Kelemen 22/C.
Egy műfaj nyomában: az elégia
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Az idill és a halál kettőssége Radnóti Miklós költészetében
Erdélyi barangolások:
József Attila tájlírája
PETŐFI SÁNDOR ( ).
Általános tendenciák század második felének orosz lírája Ny. Nyekraszov, Az orosz másodrangú költők (1850)  A versritmus és -stílus megújhodása.
Szakmódszertan: eszköztár vagy teória? A kísérleti irodalomkönyvek tanuláselméleti és irodalomtudományi kontextusáról.
Zala okt Szentpétervár február 28.
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
(főműveik összehasonlítása)
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Madách Imre Útravaló verseimmel.
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Vojtina ars poeticája:
Vajda János: Nádas tavon 1
Arany János:Toldi -összefoglaló
A keletkezés körülményei
Arany János Vojtina Ars poetikája
A 19. század második felének orosz irodalma
Összehasonlító elemzés
Vojtina ars poetica Arany János.
- avagy mi fán terem a jó költészet-
Arany János: Vojtina Ars poeticája
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Előadás másolata:

Szeptember végén Petőfi Sándor szerelmi költészetéhez Gyakorlatok, feladatok és kiegészítő anyagok Készítette Szücsné Dr. Harkó Enikő magyartanár

(Forrás: http://palatabla. zenith. org Teleki-kastély A településen található kastély legjelentősebb ura gróf Teleki Sándor (1821-1892), szabadságharcos ezredes és emlékíró volt. Rokonsága között olyan híres férfiak voltak, mint gróf Teleki Mihály - I. Apafi Mihály nagyhírű kancellárja -; Teleki Sámuel, a könyvtáralapító kancellár és Teleki Samu, a híres Afrika-kutató és vadász. Koltó - Coltău Forrás: https://www.google.hu/search?q=koltó+teleki+kastély&rlz=1C1OPRB_enHU573HU573&espv=2&biw=1366&bih..., ismételt letöltés 2016.09.09.)

A kitekintő képek és a vers összevetése A kastélypark (Forrás: http://www.erdelyiturizmus.hu/?action=regio&id=3515&pageIdx=2) (Fforrás: http://www.erdelyiturizmus.hu/?action=regio&id=3515&pageIdx=2) A kitekintő képek és a vers összevetése 1. A Szeptember végén című vers és a kastélyparki szobor összevetése alapján keresse ki azt a verssort, amely a szobor mottója is lehetne! (Figyelje az alakok testtartását!)   2. A költemény és a kastélyról készült képek összehasonlítása után keresse ki azt a verssort, amely leginkább passzol a képekhez!  Figyelje meg Petőfi és Júlia küllemének ábrázolását (termet, ruha →külső jegyek)!

két szerkezeti egység: 1-4. sor; …………. Feladatok a vershez 1. A vers szerkezeti tagolását figyelve egészítse ki a következő ábrát! 1. versszak két szerkezeti egység: 1-4. sor; …………. 5-6.sor : ← költői én 1-2. sor: ← a természet 7-8. sor: ← költői én   3-4. sor: ← a természet ITT (közel) OTT (távol)

két szerkezeti egység: 1-4. sor; indoklás sor: elmúlás 2. versszak két szerkezeti egység: 1-4. sor; indoklás sor: elmúlás 5-6. sor: ← ehhez köthető kérdés időszembesítések: jelen : …………verssorok jövő: …………. verssorok 3. versszak 1-2. sor : Júliára vonatkozik / ő a cselekvő   3-7. sor : ………………………………………./……………………………….. 8. sor : vallomás

az idilli, boldog hangulat jellemzésére! Írjon példaszavakat! az idilli, boldog hangulat jellemzésére! a nyugtalan, fájó lelkiállapot igazolására!   4. Ha megfigyeli, hogy az előbbi feladatnál mely ponthoz írt több jellemzőt, segít a vers műfajának eldöntésében. A vers látványra és látomásra is épül. Írjon egy-egy konkrét példát a látványra! a látomásra!   6. Nem szokványos szerelmes vers, inkább töprengés, elmélkedés a szerelemről, a fiatalságról, az elmúlásról és a síron túli hűségről. Kontemplatív☼ lírának is nevezhetjük, hiszen a természet szemléléséből indul ki, és ez indíttatást nyújt az elmélkedésre, filozofálgatásra. Ismer hasonló verseket Petőfitől vagy más szerzőktől ☼ szemlélődő, elmélkedő, elmélyedő (Forrás: http://idegen-szavak.hu/kontemplat%C3%ADv, letöltés 2016.09.13.)

Berzsenyi Vers címe Természeti kép Szerző Vers címe Természeti kép

Hozzon példákat az életkép műfajára Petőfi költeményei közül! ÉLETKÉP: zsánerkép; festészeti műfaj, amely az élet köznapi eseményeit, jeleneteit ábrázolja igen szoros kapcsolatban az adott történelmi helyzettel. A mindennapi élet valamely tipikus jelenetét vagy figuráját ábrázoló, lírai és epikai elemeket egyaránt magába foglaló kisebb prózai vagy verses mű. A kelet-európai irodalmaknak a népiesség jegyében fogant kedvelt műfaja. A környezet- és jellemrajzot előtérbe helyező, a cselekményt másodrangúnak tekintő rövidebb színpadi mű. A naturalizmus idején divatos, a népszínműhöz közelálló színpadi műfaj. (Forrás: http://www.literatura.hu/lexikon/e.htm, ismételt letöltés: 2016.09.09.) Kiegészítő feladat Hozzon példákat az életkép műfajára Petőfi költeményei közül! Irodalomjegyzék elérhetősége Petőfi lírájának feldolgozásához: http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/valirod.htm

„Szeptember végén (1847) E versében ifjú házasként, a földerengő ősz melankóliájában a szerelem legkonvencionálisabb kétségeit szólaltatja meg: „Oh mondd: ha előbb halok el, tetemimre / Könnyezve borítasz-e szemfödelet? / S rábírhat-e majdan egy ifju szerelme, / Hogy elhagyod érte az én nevemet?” „Ez a normális, ez az átlagember kérdése – állapítja meg Németh G. Béla –, mindenki fölteszi s mindenki nem-mel felel rá, s mindenki átlépi a nem-et, ha valóban bekövetkezik a helyzet. Mint ahogy átlépte hamarosan Petőfi ifjú özvegye is. Ez a normális, az átlagélet (kegyetlen vagy jótékony?) örök rendje... S azáltal éppen, hogy a szerelem és halál játékát a normális élet fölvirágozatlan napi tényeként, fogalmaival éli át, válik megrendítővé; a szokásos élet gesztusaival emeli a jelképiség magasságába, az örök emberi dolgok magasába. Mert voltaképp nem is csak a szerelemről van itt már szó, hanem minden emberi dolgok múlandóságáról.” Petőfi szerelmi költészetének újszerűsége éppen ebben rejlik: az itt a szerelem, ami a mindennapi életben is: jelentős összetevője, de csupán része az életnek.” (Forrás: http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/palyak1.htm, ismételt letöltés: 2016.09.09.)

Átlagos-e a szerelem? Mely levélpapírra írná gondolatait? Tetszőleges műfajú rövid szövegműben a bázisszöveg egyik tézisére fókuszálva fogalmazza meg a válaszát a következő kérdésre! Átlagos-e a szerelem? Mely levélpapírra írná gondolatait? A B C Képek forrás: https://www.google.hu/search?q=szerelmes+lev%C3%A9lpap%C3%ADr&biw=1366&bih=658&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjngIff5bHPAhXKWhoKHXF2Ay4QsAQIGQ, letöltés: 2016.09.17.)