Augustin Thierry „Van a világon valami, ami értékesebb,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A személyközpontú terápia kombinációja művészetterápiás elemekkel
Advertisements

Egy egyszerű kérdésre keressük a választ…
by Louis Armstrong and Kenny G from the album Classics in the Key of G ENJOY Hagyd, kérlek, hadd fusson le a fájl magától. A zene a következő képnél kezdődik.
Művészet By: Turi Krisztina.
A szimbolizmus 29/C.
Művészetterápia képzés, Pécs 2006/2007. őszi félév
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
A fejhallgatók története
Szállóigék, szólások, közmondások a stílusról, retorikáról
Miért / Kiért van a művészet?.
A tudatos zenehallgatás
Albert Schweitzer Tucy
Vizuális kommunikáció bevezetés
Gondolatok a művészet rendszeréről
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
A test-lélek probléma a filozófiában
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Mátyás király, az igazságos
Megújulás Szigete. Lelki szemeiddel képzeld el, amint feltűnik a messzeségben egy apró hajó, és fokozatosan közelít feléd. Amint egyre közelebb ér, két.
Kommunikáció beteg gyermekekkel
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Napra Valentin.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Bevezetés a neveléstudományba
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
A görög és római kultúra
Nevelés az ókorban Egyiptom Róma Görögország.
Általános művészetpszichológia II. 2.rész
Általános művészetpszichológia II. 2.rész
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
Apokalipszis 12/C.
Pszichológiai Ismeretek
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.

Naplemente a Hargitán…
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
Az alapvető kommunikáció
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Iskola előtti zenei nevelés
Készítette: Prumek Zsanett
Csitáry-Hock Tamás*************Szeretettel Aliz
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A magyar kultúra napja Január 22. Összeállította: Garajszki Erika.
A zene története készítette: Szabóné Lukács Éva
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális.
Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális.
Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális.
Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális.
Zene – élettan, kórélettan
A magyar felvilágosodás irodalma
Prof. Dr. Rosivall László
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
XX. század A Tudós - A Művész Albert Einstein Salvador Dali
Műelemzés De mi a mű és mi a fontos? Szempontok, útmutatás!?
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Ókor Egyiptom Róma Görögország.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Augustin Thierry 1795-1856 „Van a világon valami, ami értékesebb, mint az anyagi élvezetek, mint a vagyon, értékesebb magánál az egészségnél is: ez a tudomány odaadó szolgálata”.

Hogyan és mikor született a zene? Prof. Dr. Rosivall László Tudomány és Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális és posztgraduális tantárgy 2016/2017. II. félév Hogyan és mikor született a zene? Prof. Dr. Rosivall László Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem

Mi a zene?! Platon, (i.e. 427-347), a görög filozófus A zene harmónia (szabályozott hangviszonyok), rüthmosz (táncszerű mozgás) és logosz (nyelv) egységéből áll. Cassiodorus, szenátor, Flavius Magnus Aurelianus /kb *485 - †580/ római író A zene az a tudomány, melynek tárgyát a hangokban rejlő számviszonyok alkotják. Konfuciusz, (Kong fu ce) i.e. 551 - 478 – kínai bölcs és vallásalapító Emberi kultúránk gerince a jellem. A zene a jellem virágzása. Leibniz, Gottfried Wilhelm (1646 – 1716) filozófus, természettudós A zene a lélek öntudatlanul végzett aritmetikai művelete, viszont nem számviszonyokat érzékelünk, hanem szerkezeteket. A zene a szellem rejtett számoló tevékenysége, amely nem veszi észre, hogy számol.

Ludwig van Beethoven, (1770-1826), zeneszerző „A zene a szellemi élet közvetítője az érzéki élethez.” Rabindranaath Tagore, (1861-1941), hindu költő és zeneszerző A kezdet kezdetén a teremtés első hangjai a vizek nyelvén, a szél haragjában szólaltak meg. A zene legszebb emberi törekvéseinkre épít, és mélységesen gyógyító hatású, megteremti a testi és lelki, az érzelmi és értelmi élet harmóniáját, egyesíti a lelket és a testet. Yehudi Menuhin, (1916-1999), amerikai hegedűművész A zene az emberiség öröklött érzéseit, eszményeit testesíti meg és fejezi ki; az ember kapcsolatát a természettel és önmagával. A zene szavak nélkül is képes összekapcsolni az érzést a gondolattal.  

Babits Mihály: A MÁSODIK ÉNEK (1928) „És ha szavad olykor vérbeborul, vérzik dalodból a lelked nagyon is kiérzik: látom az arcodon, hogy a szíved döbbent, ajkadba harapsz, és szemed égve töpreng mintha szemrehányást tennél énekednek. ……………………………………………….. Az ifjú király: Megmondom a titkát édesem a dalnak: Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat. Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek”

Mikor és hogyan keletkezett a zene? Kommunikációs eszközként Előbb mint a beszéd, vagy később barlang rajzok előtt vagy után Megnyugtatásra, elaltatásra Szórakoztatásra Munka ütemére Harci bátorításra Szerelmi üzenetre Betegek gyógyítására Sámánok titkos szertartására Dob, fúvós, vagy pengetős volt-e az első eszköz

„A kínaiak 4000 évvel ezelőtt gondosan megtervezett, jól megszervezett zenepedagógiai rendszert működtettek, ahol törvény által szabályozott szakmai felügyelet volt, kiépült vizsgarendszer működött, tudatos népdalgyűjtést végeztek, aktív zenekari élet folyt, s ők állították össze az első énekeskönyveket.” A legrégibb megszóltatható furulyák, kínai, 9000 évesek (szlovén 45 000 évesek a legrégibb töredékek) STUDIA CAROLIENSIA 2004. 2. SZÁM 78-108., GYÖRGYINÉ KONCZ JUDIT AZ ÓKOR ZENEI NEVELÉSE

Platon i.e. 427 - i.e. 347 „Platón kihangsúlyozza az anyák és dajkák szerepét, akik a korai gondozáson túl felelősek azért is, hogy milyen zenei és irodalmi anyagot, milyen minőséget tanítanak gyermekeiknek, milyen szellemi minőség alakítja a gyermek lelkét.„ STUDIA CAROLIENSIA 2004. 2. SZÁM 78-108., GYÖRGYINÉ KONCZ JUDIT AZ ÓKOR ZENEI NEVELÉSE

Arisztotelész i.e. 384- i.e. 322 „Nem művészeket, hanem műértő polgárokat kell nevelni”. (Arisztotelész, Politika 8, Budapest, 1984). Bust of Aristotle. Marble, Roman copy after a Greek bronze original by Lysippos from 330 BC; the alabaster mantle is a modern addition. STUDIA CAROLIENSIA 2004. 2. SZÁM 78-108. GYÖRGYINÉ KONCZ JUDIT AZ ÓKOR ZENEI NEVELÉSE

Nagy kérdéseink A zene önkifejezés, a belsőnk kivetítése, vagy üzenet a másiknak? A zene egyszerű matematika, fizikai alkalmazása? A zene az agyműködés tükröződése vagy a lélek kifejezője? Mi a jó zene, mi a rossz zene, mikor jó a zene, mire jó a zene? Minden zene épít, vagy rombol? Lehet-e zenével forradalmat csinálni? Lehet-e zenével falakat lebontani? Lehet-e zenével háborúba masírozni? Lehet-e zenével embert vagy fület gyilkolni? Mi a szférák zenéje? Van-e hangja a molekulák rezgésének? Mit üzennek a madarak énekei? Őrültek zenéi, zenék őrültjei? Van-e különbség az egyes hangszerek élettani hatása között? Van-e például altató, ébresztő, munkás és szerelmes „hangszer”?

A hetedik napon a kosszarvból készült kürtök, Mózes halála után utódjára, Józsuéra várt a feladat, Kánaán elfoglalása. Jerikó bevétele Józsué 5–6. fejezet A hetedik napon a kosszarvból készült kürtök, a sófárok megszólaltak, és izrael népe kiáltott és a falak leomlottak. Szántó Piroska: Jerikó bevétele, 1975–77, színes krétarajz, 65x50 cm, Esztergom, Keresztény Múzeum

Rouget de Lisle a Marseillaise-t (Strasbourgban írta, 1792) énekli, Isidore Pils festménye, 1849 Francia himnusz

https://youtu.be/Y-TdzbNYZO4 https://www.youtube.com/watch?v=Y-TdzbNYZO4&feature=youtu.be

Zenének van Kórélettana!? Kinek? Alkotónak? Alkotásnak? Befogadónak? Történelme Eszköze Üzenete Alkotója Értelme Értéke Jövője Szellemisége Értője…, De Lélektana? Élettana? Kórélettana!? Kinek? Alkotónak? Alkotásnak? Befogadónak?

Az Alkotó A Befogadó Valóság /Inger Jelfogó /Érzékelő /Receptorok Fény Szín Hang Forma Szag Íz Esemény Jelfogó /Érzékelő /Receptorok Hullám Molekula Rezgés Feldolgozó /Értékelő /Idegrendszer - Psyche Jelfeldolgozás Absztrakció Érzelmi értékelés Logikai értékelés Előzmények Alkotás /Ihlet /Ötlet /Üzenet /Kivitelezés Rajzolás Festés Éneklés Táncolás Zenélés A mű /Művészeti Valóság Kép Színdarab Fotó Zenemű Tánc Opera A Befogadó A mű = Valóság /Inger Fény Szín Hang Forma Szag Esemény Jelfogó /Érzékelő /Receptorok Hullám Molekula Fizikai erő Feldolgozó /Értékelő /Idegrendszer - Psyche - Feldolgozás - Absztrakció - Érzelmi értékelés - Logikai értékelés - Előzmények A képzelt /Virtuális Valóság Kép Színdarab Fotó Zenemű Tánc Opera

További kérdések - Mit gyógyít a zeneterápia? - Mi zeneterápia hatásmechanizmusa? - Az agyműködés melyik részére hat? A folyamatos ritmusnak van hatása? A folyamatos hang/inger eltereli a gondolatokat? A hang hullámok energiája befolyásolja a sejtek működését? Melyik hang, ritmus melyik sejtet? Különböző ember, különböző betegségek különböző terápiás zenét igényelnek? A terápiás zene függ az életkortól, a nemtől, az iskolázottságtól, az ízléstől? Van füle a növényeknek? Miért ad több tejet a tehén Mozart zenére?

Hogy kerül a zene az orvosegyetemre? Nagy kérdések Hogy kerül a zene az orvosegyetemre? Zene és kórélettan? Zenére szüljünk?

Egy épülő zeneház filozófiájáról és koncepciójáról Tudomány és Művészet Kórélettana Választható kreditpontos graduális és posztgraduális tantárgy 2016/2017. II. félév A zene, mint X-dimenzió Egy épülő zeneház filozófiájáról és koncepciójáról Prof. Dr. Batta András Kórélettani Intézet Nephrológiai Kutató és Képző Központ Elméleti Doktori Iskola - Semmelweis Egyetem

Széchenyi és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész PhD, habil. egyetemi tanár Művei Könyvei: Álom, álom, édes álom ...: népszínművek, operettek az Osztrák-Magyar Monarchiában, Képes magyar zenetörténet Népzene Művészeti Tanszék Zeneakadémia felújítása Tehetséggondozás